Ce-ti sperie atat de rau COPILUL, noaptea? Afla totul despre PAVORUL NOCTURN

Ce-ti sperie atat de rau COPILUL, noaptea? Afla totul despre PAVORUL NOCTURN

Pavorul nocturn este confundat, cel mai probabil, cu un cosmar. I se mai spune si teroarea nocturna si apare in timpul somnului REM (somnul cu vise). Deamana cu cosmarurile, doar ca sunt mai acute ca intensitate. Apare mai mult la copii decat la adulti si te trezesc fara sa-ti aduci aminte foarte clar ce ai visat.

Opt din 10 copii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani au trait cel putin o data experienta cosmarului. Asta pentru ca imaginatia bogata pe care o au copiii, dar si capacitatea lor creativa ii predispun catre vise fantastice. Cosmarurile pot aparea fara vreun motiv cunoscut, dar uneori apar cand copilul a vazut sau a auzit lucruri care l-au tulburat. Ele pot aparea si ca manifestare a fricii (frica de abandon, frica de a dormi singur etc.). Alte cauze: oboseala excesiva , consumul de alimente in exces, febra, unele medicamente, conflictele si tensiunile din familie. Pavorul nocturn este mai frecvent la baieti. 

Simptome: Trezire brusca din somn;, copilul tipa si plange zgomotos;, transpiratii;  confuzie (ochii copilului sunt larg deschisi, dar el nu vede; puls extrem de rapid. 

Prim-ajutor: Nu-l tineti cu forta decat daca e in pericol sa se loveasca - acest lucru il poate face sa riposteze cu furie. Nu-l zgaltaiti, nu-l palmuiti si nu strigati la el in speranta ca se va trezi. Nu incercati sa-l treziti.

Prevenire: Stabiliti un program de somn de la care sa nu va abateti; Dormitorul trebuie ferit de stimuli zgomotosi; O baie calda inainte de somn este relaxanta; Cu o ora inainte de somn, nu-i mai dati nimic de mancare si opriti activitatile fizice;

 

Debuteaza la copii si dispare spontan in adolescenta dar poate avea debut si la maturitate devenind cronic. De obicei se manifesta la inceputul noptii, in timpul somnului prin trezirea brusca cu un tipat de panica, asociata cu frica si fenomene vegetative intense (creste frecventa cardiaca si respiratorie) ce dureaza de la 1 la 10 minute.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework