Afla daca ESTI PROST. Ai distribuit mesajul acesta?

Afla daca ESTI PROST. Ai distribuit mesajul acesta?

Mesaj primit pe Facebook - "Dragi utilizatori Facebook, Facebook se inchide pe 15 martie pentru ca a devenit suprapopulat. Sunt multi care se plang ca Facebook se misca foarte lent. Si sunt multi membri inregistrati care nu mai sunt activi si multi useri noi. Vom trimite mesajul asta ca sa vedem cati mai sunt activi si cati nu mai sunt. Daca esti activ, trimite mai departe mesajul asta la 15 alti useri ca sa vedem ca esti inca activ. Cei care nu trimit mesajul in urmatoarele doua saptamani vor avea conturile sterse fara ezitare pentru a elibera spatiu. Te rog, trimite mesajul asta mai departe".

Evident, este doar o prostie. In termeni de specialitate se numeste hoax. Ca fenomen informatic, hoax-ul este un tip de spam care se caracterizeaza prin transmiterea prin mesaje in lant trimise cu scopul de a ironiza un public neavizat. Acest tip de mesaje se dezvolta folosind informatii putine si citand “surse neoficiale dar sigure”. De altfel, acestea reusesc sa se raspandeasca de cele mai multe ori datorita lipsei de cunostinte tehnice ale persoanelor tinta. 

Clasificare:

•Alarme false despre virusi

•Mituri urbane – povesti inventate despre intamplari nefericite din viata animalelor sau oamenilor 

•Informatii false despre cadouri sau bani primiti in cazul trimiterii mai departe a mesajelor 

•Alarme nefondate referitoare la evenimente reale dar nu relevante 

•Scrisori de simpatie si cereri de a ajuta diferite persoane 

•Scrisori traditionale in lant – care spun o poveste si ameninta cu ghinion daca nu le trimiti mai departe la n persoane 

Pagubele provocate de hoax-uri sunt de cele mai multe ori minore, si constau in general in marirea nejustificata a traficului in retelele de mesagerie instant.

 

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework