Ploiesti, orasul maidanezilor - Cum a scapat Oradea de caini

Ploiesti, orasul maidanezilor - Cum a scapat Oradea de caini

Nu doar Ploiestiul are probleme cu cainii comunitari. In alte orase, insa, s-au gasit solutii decente. Iata cum a scapat Oradea de caini, conform www.hotnews.ro 

In 2003, dupa aparitia Legii 227/2002, Primaria Oradea a concesionat fundatiei SOS Dogs un teren de 15.000 mp pentru construirea unui adapost si a unui centru de sterilizare pentru maidanezi si a desemnat ONG-ul sa se ocupe de aceasta activitate in parteneriat cu administratia locala; potrivit informatiilor de pe site-ul SOS Dogs, din 2003 pana in prezent, asociatia sustine ca a sterilizat circa 12.000 de animale pe care le-a repus in libertate. Pana la data de 19 martie 2012, la adapostul SOS Dogs Oradea au fost adoptati 4.754 de caini. O parte dintre acestia au ajuns in  Germania, Anglia si Olanda. In acest moment, in Oradea mai sunt circa 250 de maidanezi in libertate si 410 in adapost, potrivit informatiilor furnizate HotNews.ro de Primaria din Oradea. Mircea Stejareanu, seful serviciului care se ocupa de gestionarea cainilor fara stapan, sustine ca, o data sterilizati, cainii au murit pe cale naturala, speranta medie de viata a unui caine fiind de circa zece ani. Un rol important in reducerea numarului de caini maidanezi au jucat si adoptiile.

Potrivit informatiilor de pe site-ul fundatiei SOS Dogs, anual, activitatea de gestionare a cainilor fara stapan, pe teritoriul judetului Bihor, costa 500.000 de euro. Pentru orasul Oradea, primaria contribuie cu circa 13.000 de euro. Restul banilor vin din surse private: Fundatia pentru Protectia Cainilor Comunitari si ONG-urile britanice - Dogs Trust, RSPCA si Marchig Animal Welfare Trust. 

Costuri sterilizare vs eutanasiere

Potrivit datelor de pe site-ul fundatiei SOS Dogs, pentru un caine de 20 de kg, costul minim pentru capturare si eutanasiere este de circa 23 de euro:

- Tranchilizare: 3.81 euro/ caine;

- Hranire (14 zile): 5 euro/caine;

- Anestezic: 1,01 euro/caine;

- Solutie eutanasiere: 3,47 euro/caine;

- Incinererea corpului: 10 euro/caine;

- Total (fara TVA ): 23,29/caine;

Potrivit aceleiasi asociatii, costul sterilizarii si returnarii unui caine in teritoriu este de circa 7 euro:

- Capturarea/colectarea manuala de catre ONG-uri: 0 euro;

- Anestezic: 1,01 euro/caine;

- Suturi, analgezic: 4,17 euro/caine;

- Hranire (5 zile): 1,77 euro/ caine;

- TOTAL (fara TVA): 6,95/caine;

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework