Cum triseaza un cal - AFLA TOTUL DESPRE CURSELE DE CAI

Cum triseaza un cal - AFLA TOTUL DESPRE CURSELE DE CAI

Cursele de trap de la Hipodromul Ploiesti sunt un bun prilej sa inveti care sunt diferentele dintre pasii pe care ii pot face caii intr-o cursa. Exista patru tipuri de mers principale pe care orice cal, indiferent de rasa, le poate executa.

Pas - Pasul este un mers in patru timpi, cu viteza de aproximativ 6,4 km pe ora. Picioarele unui cal se misca in secventa: stangul spate, dreptul fata, dreptul spate, dreptul fata intr-o miscare gen 1 – 2 – 3 – 4. La pas calul va avea intotdeauna un picior ridicat si trei pe sol.

Trap – Trapul este o miscare in doi timpi care are o varietate de viteze de deplasare, care variaza in jurul cifrei de 13 km pe ora. La trap calul isi misca picioarele la unison in perechi diagonale. Exista doua variatii ale trapului care se invata la inalta scoala de dresaj:

- Piaffe – se obtine in momentul in care ceri calului sa mearga la trap pe loc sau aproape pe loc, cu foarte putina miscare de avansare.

- Passage - trap executat intr-o miscare cu incetinitorul exagerata

Canter – este o miscare in trei timpi de regula mai rapida decat trapul dar mai inceata decat galopul. Viteza medie este de 16 – 27 km pe ora. In cadrul canter-ului unul dintre picioarele posterioare ale calului propulseaza calul in fata. In timpul acestei miscari greutatea calului va fi preluata doar de acest picior in timp ce celelalte trei se misca spre inainte.

Galop – asemanator cu cater-ul numai ca este mai rapid si acopera o suprafata mai mare atunci cand este folosit in deplasare. Calul poate ajunge la viteze de 40 – 48 km pe ora.

Poza de mai sus arata cum, un cal care alearga intr-o cursa de trap ridica mai mult decat doua picioare in acelasi timp. Evident, nu e vina calului, ci a antrenorului sau a pilotului. 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework