Romania risca sa piarda finantarea europeana pentru programul Laptele si cornul

Pentru a deconta mai departe la UE, Romania trebuie sa alinieze programul la initiativa europeana Laptele in scoli si sa elaboreze cat mai repede o strategie nationala

 Programul Laptele si cornul este eficient din punct de vedere economic daca raportam suma de pana la 200 de lei alocata pe parcursul unui an scolar pentru ca un elev sa beneficieze de program la avantajele pe termen mediu si lung ale programului. Aceasta este una dintre concluziile unui raport de politici publice realizat de Centrul Roman de Politici Europene care analizeaza programul national Laptele si cornul pe mai multe dimensiuni - sociala, economica, de educatie si sanatate – si modul in care acesta este aliniat la initiativa europeana Laptele in scoli prin care se deconteaza sume importante. Raportul atrage atentia asupra faptului ca Romania poate pierde finantarea europeana pe acest program daca nu-si aliniaza obiectivele la cele europene si nu reuseste sa elaboreze o strategie nationala pe parcursul acestui an. 

 

Uniunea Europeana considera Laptele in scoli o investitie strategica in viitorul cetatenilor si bunastarii comunitatii. Din perspectiva europeana, consumul unui aliment sanatos precum laptele educa tinerii in spiritul unei alimentatii sanatoase si poate contribui la reducerea obezitatii, o problema reala in prezent la nivel comunitar. Intrucat Romania se confrunta cu probleme similare, raportul recomanda ca statul sa investeasca in continuare in educarea copiilor pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata prin programul Laptele si cornul, dar sa faca si eforturi de promovare si constientizare a acestei dimensiuni in randul profesorilor si parintilor. In Romania, un sfert dintre copiii cu varsta de 8 ani sunt supraponderali sau obezi, conform unui studiu realizat in 2013 de Ministerul Sanatatii in cadrul European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

 

“Sunt necesare redefinirea si alinierea obiectivelor programului national cu cele ale schemei europene Laptele in scoli prin care este sustinuta in buna masura initiativa nationala si prin care Romania a atras pana acum peste 40 de milioane de euro. In plus, atragem atentia asupra necesitatii armonizarii strategiilor nationale sectoriale din domeniile educatie, sanatate si agricultura cu programul national. In acest sens se poate acorda o consistenta in interventie si un impact mai mare al programului la nivelul industriei, comunitatii, scolii si elevilor”, declara Ciprian Ciucu, director de programe CRPE.

 

Similar initiativei europene, programul Laptele si cornul este o masura importanta de sprijin economic pentru industria laptelui, una dintre cele mai semnificative segmente ale industriei alimentare din Romania (locul sase ca cifra de afaceri). Peste 400 de tone de lapte sunt distribuite zilnic in cadrul acestui program, respectiv 1/6 din productia nationala de lapte (aproximativ 15%). Prin urmare, programul reprezinta un adevarat balon de oxigen pentru o industrie puternic afectata de criza  si, in curand, sub o presiune concurentiala fara precedent, ca urmare a eliminarii cotei de lapte in UE (aprilie 2015) si embargoului impus Rusiei.

 

„Embargoul i-a determinat pe producatorii din Europa Centrala si statele baltice care exportau pana acum in Federatia Rusa sa se reorienteze spre piata romaneasca. Pretul la 100 de litri de lapte in tarile baltice este cu aproximativ 5 euro mai mic, iar operatorii economici din regiune (Ungaria, Polonia) achizitioneaza laptele la un pret similar cu al nostru, dar au costuri de transport mai mici. In plus, sistemul de colectare este mai eficient, deoarece se colecteaza mai mult lapte de la mai putini producatori, in timp ce, in Romania, producatorii sunt dispersati geografic si ofera cantitati mai mici de lapte”, spune Dorin Cojocaru, Presedinte Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL).  „Programul Laptele si cornul este important pentru industria lactatelor din Romania in primul rand pentru ca ne asigura volume si o piata de desfacere constanta, iar in al doilea rand pentru ca ne ajuta sa cream obiceiuri sanatoase de consum in randul copiilor si sa crestem, astfel, consumatorii de maine. ”

 

Din pacate, valoarea portiei de lapte si corn, de 1,17 lei inclusiv TVA, nu a mai fost actualizata (indexata) din 2008, desi pretul de achizitie a laptelui de la producatori s-a dublat, ceea ce a scazut atractivitatea programului pentru producatori si a afectat calitatea produselor oferite in program. Astfel, pentru a se mentine in mod real elementul de sprijin oferit industriei de lapte, raportul propune indexarea/ actualizarea sumelor alocate, in vederea cresterii calitatii si atractivitatii produselor si, concomitent, a impactului programului in randul beneficiarilor.

 

Din punct de vedere institutional, raportul constata ca programul Laptele si cornul a functionat in ultima perioada din inertie, fara sa existe in spate o strategie, obiective clar stabilite, o monitorizare si o evaluare a acestuia. Mai mult, de mai bine de trei ani nu mai exista nicio autoritate centrala care sa coordoneze acest proiect deosebit de complex, ce presupune o actiune pe diferite paliere, de la nivel central la nivel judetean si local.

 

Pentru a eficientiza programul si a mari impactul sau, raportul recomanda Guvernului sa desemneze o autoritate centrala cu rol de coordonator, aceasta detinand atributii si in implementarea, monitorizarea si revizuirea programului. De asemenea, se recomanda organizarea, cu participarea directa a Ministerului Agriculturii, a unui proces de consultare publica, in vederea definirii strategiei Romaniei pentru punerea in aplicare a Schemei Europene Laptele in Scoli.

 

“Considerand Laptele in Scoli o initiativa strategica, autoritatile europene cer statelor membre mai multa concentrare si mai multa eficienta in derularea programelor la nivel national si conditioneaza finantarea europeana de existenta unei strategii nationale incepand cu anul scolar 2015-2016. In absenta acestei strategii, autoritatile judetene si locale nu vor mai putea face cereri de finantare din fondurile europene alocate, in conditiile in care Romania s-a situat in 2012 pe locul 4 din 26 de state din punct de vedere al absorbtiei de fonduri pe programul de lapte scolar”, spune Ciprian Ciucu.

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework