Menu
Tablet menu
myPloiesti

myPloiesti

Acest articol este proprietatea www.myploiesti.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Este interzisă reproducerea informaţiilor si elementelor grafice, în publicaţii tipărite si online, fără un acord scris în acest sens. Detalii la [email protected]

Website URL:

fabricat langa Ploiesti, vandut in hotelul Hilton din Seul

Grupul Purcari, care deţine cramele Purcari şi Bostavan din Republica Moldova şi Crama Ceptura din România, exportă circa 40% din producţia de vin realizată în 30 de ţări din întreaga lume precum Polonia, Cehia, Slovacia, ţările baltice, Scandinavia, China, Coreea de Sud, Marea Britanie, Statele Unite sau Canada. „Vinurile grupului Purcari pot fi găsite în aproape toate ma­rile lanţuri co­mer­ciale din Europa: Auchan, Carre­four, Metro, Lidl, Kaufland, Billa sau Mega Image, atât în România, cât şi în alte ţări unde sunt prezenţi aceşti re­taileri (Polonia, Slovacia, Cehia, Ucraina). În Polonia, Slovacia şi Cehia lucrăm, de ase­me­­nea, cu Tesco“, a declarat pentru www.zf.ro Victor Bostan, CEO si fondator al gru­pu­lui Purcari, care a produs în 2016 o can­ti­ta­te de 11,9 milioane de sticle de vin, în cele trei crame pe care le deţine – Purcari, Cra­ma Ceptura şi Bostavan. De asemenea, com­­­pania produce şi coniac, sub brandul Bar­dar.

Fara trimitere de la medic pentru... LISTA BOLI 2018

Lista afecţiunilor pentru care nu e nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie ca să te consulte medicul de specialitate din ambulatoriu. Pacienţii diagnosticaţi cu oricare dintre bolile de mai jos se pot prezenta direct la medicul de specialitate pentru consultaţie şi tratament, fără să mai aibă nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie, aşa cum prevedea legea până acum.
1. Infarct miocardic şi Angină pectorală instabilă
2. Malformaţii congenitale şi boli genetice
3. Boala cronică de rinichi – faza predializă
4. Insuficienţă cardiacă clasa III – IV NYHA
5. Sindrom Felty, boala Still, sindrom Sjogren, artrită cronică juvenilă
6. Colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice)
7. Aplazia medulară
8. Anemii hemolitice endo şi exo-eritrocitare
9. Trombocitemia hemoragică
10. Histiocitozele
11. Telangectazia hemoragică ereditară
12. Purpura trombopenică idiopatică
13. Trombocitopatii
14. Purpura trombotică trombocitopenică
15. Boala von Willebrand
16. Coagulopatiile ereditare
17. Boala Wilson
18. Malaria
19. Tuberculoza
20. Boala Addison
21. Diabet insipid
22. Boli psihice (schizofrenie, tulburări schizotipale şi delirante, tulburări afective majore, tulburări psihotice acute, autism, ADHD, boli psihice la copii)
23. Miastenia gravis
24. Bolnavi cu revascularizaţie percutanată, cu stimulatoare cardiace, cu proteze valvulare, cu bypass coronarian
25. Afecţiuni postoperatorii şi ortopedice până la vindecare
26. Risc obstetrical crescut la gravide
27. Astm bronşic
28. Glaucom
29. Statuspost AVC
30. Ulcer peptic gastroduodenal
31. Boala celiacă la copil
32. Boala cronică inflamatorie intestinală (boala Crohn şi colita ulceroasă)
33. Sindromul Schwachmann
34. Hepatita cronică de etiologie virală B, C şi D şi ciroza hepatică în tratament cu imuno-modulatoare sau analogi nucleotidici/nucleozidici
35. Boala Hirschprung
36. Bolile nutriţionale la copii (rahitism carenţial comun, malnutriţia protein-calorică la sugar şi copii, anemiile carenţiale până la normalizare hematologică şi biochimică) supraponderea şi obezitatea pediatrică
37. Bronşiectazia şi complicaţiile pulmonare supurative
38. Scleroza multiplă
39. Demenţe degenerative, vasculare, mixte
40. Starea posttransplant
41. Insuficienţa renală cronică – faza de dializă
42. Bolile rare (hemofilia şi talasemia, mucoviscidoza, hipertensiunea pulmonară, epidermoliza buloasă, scleroza laterală amiotrofică, sindrom Prader-Willi, osteogeneza imperfectă, boala Fabry, boala Pompe, tireozinemia, sindrom Hunter, sindrom Hurler, afibrinogenemia congenitală, sindrom de imunodeficienţă primară, fenilcetonuria sau deficit de tetrahidrobiopterina-BH4, polineuropatia familială amiloidă cu transtiretină, scleroza sistemică şi ulcere digitale evolutive, purpura trombocitopenică cronică la adulţi splenectomizaţi şi nesplenectomizaţi, scleroza tuberoasă)
43. Afecţiuni oncologice şi oncohematologice
44. Diabetul zaharat cu sau fără complicaţii
45. Boala Gaucher
46. Boala Graves-Basedow şi alte forme de hipertiroidism
47. Degenerescenţă maculară legată de vârstă (DMLV)
48. Boala Cushing
49. Paraliziile cerebrale infantile
50. Epilepsia
51. Boala Parkinson
52. Poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă, psoriazis cronic sever
53. Afecţiuni ale copilului 0 – 1 an
54. Anomalii de mişcare binoculară (strabism, forii) copii 0 – 18 ani
55. Vicii de refracţie şi tulburări de acomodare copii 0 – 18 ani
56. Afecţiuni ale aparatului lacrimal (1 – 3 ani)
57. Infarctul intestinal operat
58. Arteriopatii periferice operate
59. Insuficienţă respiratorie cronică severă
 
 
sursa
 

cenzura politica pe facebook, tot mai activa

Romanii traiesc, mai nou, vremuri similare anilor opresiunii staliniste, cand orice punct de vedere care nu convenea regimului era facut sa dispara. Mai nou, sunt inchise conturile de facebook ale tuturor celor care nu se aliniaza, politic, la cele doua mari trenduri: pro PSD si Dragnea sau pro Iohannis si Ciolos-USR. Site-uri respectabile, ca adevarul, dilema veche, b1, digi24, hotnews relateaza tot mai frecvent despre abuzurile savarsite, aparent, de algoritmii retelei, dar care au un tipar usor de recunoscut de oricine urmareste evolutiile de pe scena politica.

facebook a ajutat PSD la protestele din decembrie

Premierul Mihai Tudose şi PSD-ul au primit un ajutor nesperat. Zeci de conturi de Facebook au fost blocate după ce pe paginile respective au apărut imagini cu prostele sau îndemnuri să iasă lumea în stradă. Libera exprimare nu mai e chiar liberă în România. Cei de la Facebook s-au apucat de blocat orice utilizator care are ceva de reproşat guvernului sau PSD-ului. "Hai la proteste, e și Moș Crăciun aici", atât a postat un utilizator de Facebook pe rețeaua de socializare că i-a şi fost blocat contul. Nu respectă standardele comunităţii, este argumentul celor de la Facebook. Şi nu e un caz singular. Un alt utilizator care a distribuit un îndemn la proteste a fost la rândul său blocat. Şi tot fără să primească nicio informaţie privind motivul. Iar o fotografie cu un mesaj critic la adresa lui Liviu Dragnea are acelaşi efect. Cei de la Facebook au șters postarea și au blocat contul. Pare a fi spam şi nu respectă regulile, e din nou explicaţia primită de utilizator. Încercaţi să postaţi orice legat de proteste, voi puteţi? Este al treilea post pe care încerc să îl pun şi nu îmi permite. Probabil aceste cenzuri vor deveni tot mai dese. Primim confirmarea că au un plan bine pus la punct, iar noi nu putem fi un impediment în evoluţia acestuia, scrie utilizatorul. Iar alţii au descoperit în news feed, nu mai apare nimic legat de proteste. Nu vreau să fiu paranoică, dar în news feed-ul meu nu apare nimic despre plimbarea din această seară. Este dubios de linişte. Numai poze drăguţe şi ştiri banale, a scris o utilizatoare. Bineînţeles, imediat, contul a fost blocat.", scrie B1 TV.

intelectuali de frunte, blocati pentru ca au spirit civic

Nici filosoful Mihai Şora nu este bine văzut de cei de la Facebook. Asta după ce a participat la proteste, iar jurnalistul Laurenţiu Ciocăzanu a lăudat demersul acestuia. Filosoful şi eseistul Mihai Şora este cel mai viteaz protestatar. La 101 ani el a ieşit în stradă la Alba Iulia, a scris jurnalistul pe pagina sa. Suficient cat să fie blocat!

nu doar pesedistii fac asta, ci si gruparile #rezist

Printre cei care au avut conturile blocate se numără și un mulți jurnaliști, bloggeri sau figuri cunoscute, care au afirmat că suspendarea contului a avut loc prin imposibilitatea de a distribui materiale pe pagina de Facebook anti-Ciolos sau anti-Iohannis. Tot lor li se reproseaza si inchiderea contului lui Mihai Gheorghiu, administratorul paginii „Referendum pentru România” , pentru că nu ar respecta „standardele comunității”. Facebook a șters o postare a paginii Referendum pentru România ce cuprindea conținutul tradus al proiectului de lege privind combaterea discriminării persoanelor LGBT pus în dezbaterea Parlamentului spaniol, precedat de un comentariu critic (care continea cuvintele „proiect totalitar"), iar a doua zi a suspendat contul reprezentantului Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu, care postase din nou, de data aceasta pe wall-ul propriu, același proiect de lege, fără alt comentariu. „Se pare că un element de conținut postat de tine nu respectă standardele comunității noastre. Ștergem postările care atacă persoanele pe baza rasei, etniei, naționalității, religiei, orientării sexuale, sexului sau dizabilității”, a fost mesajul transmis de rețeaua de socializare, desi era vorba doar despre un text de lege din Spania.

facebook, o arma impotriva democratiei

Jurnalistul Mirel Curea, de la evz.ro, este blocat din octombrie. Dan Alexe si Dan Tapalaga s-au confruntat si ei cu fenomene similare. Ultimul nu s-a sfiit sa critice facebook pentru politicile de blocare: "nu poti dispune masuri atat de drastice pe baza unor "fake news" fara sa-ti frustezi la maxim utilizatorii si  n-ar strica ceva mai multa responsabilitate cand vine vorba de decizii atat de radicale. Altfel, FB devine o arma cu doua taisuri, un buzdugan folosit cu aceeasi eficienta atat de sustinatorii democratiei cat si de dusmanii ei", scrie jurnalistul Hotnews.

cenzura facebook, invocata la cel mai inalt nivel

Premierul norvegian Erna Solberg s-a plans pe Facebook ca i s-a sters o postare in care pusese si celebra poza a fetitei arse cu napalm in razboiul din Vietnam. Solberg spune ca nu este normal ca Facebook sa "editeze istoria". Controversa a pornit dupa ce Facebook a sters multe postari in care aparea poza, iar cel mai mare ziar din Norvegia a protestat dur. Este, se pare, primul caz in care Facebook cenzureaza un prim-ministru. Erna Solberg a spus ca in timp ce era intr-un avion pe ruta Oslo-Trondheim, Facebook a sters postarea in care pusese fotografia facuta in 1972 de fotograful vietnamez Nick Ut Cong Huynh pentru agentia AP. Solberg a pus o noua postare in care spune ca, desi Facebook are intentii bune cand sterge astfel de imagini, in acest caz nu este normal ca Facebook sa "editeze istoria comuna". Premierul spune ca Facebook ar trebui sa modifice politica de editare, fiindca reteaua cu 1,6 miliarde de oameni are o responsabilitate uriasa, scrie hotnews.

dilema veche ridica problema moralei

Facebook a inceput si in Romania campania de cenzura si manipulare pe fata, prin comisiune si omisiune. Ingineria sociala a intrat intr-o noua etapa. De acum avem un numar de compatrioti vorbitori de limba romana care s-au pus la dispozitia acestor demersuri si care vor executa cu sarg o agenda de cenzura si manipulare. Sigur: si cenzorii si tortionarii comunisti si nazisti o faceau tot asa: un determinism istoric, credeau ca faceau binele, aveau o familie, nu aveau alternative…etc…Intelegem. Porunca vremii... (sursa).

explicatii neconvingatoare de la facebook

Initial, Dragos Stanca, șeful companiei Thinkdigital ce se ocupa de afacerile Facebook in Romania a răspuns solicitărilor cu un text în care susține că a fost vorba de un bug. Apoi Dragos Stanca a anunțat că strânge reclamații privind aceste blocări de conturi în tentativa de a aflat "dacă e sau nu un fenomen coordonat". Acesta a atras atenția că ar putea fi vorba despre un comportament "automat și aparent abuziv, prin raportare masivă" care duce la blocarea de conturi. Acest lucru ar putea fi explicat prin existența unei "grupări de trolli" care se ocupă de căutare de postări pe baza de anumite cuvinte sau elemente cheie care odată depistate sunt imediat marcate și raportate, iar numărul mare de semnalări poate face rețeaua socială să suspende imediat contul. Din pacate, Stanca nu a revenit cu informatii care sa lamureasca ce se intampla.

de fapt, pe facebook se manifesta cenzura umana

Nu exista nici un algoritm al facebook care sa identifice postarile ce contin cuvinte cheie ca "dragnea" sau "ciolos" drept nepotrivite. Daca s-ar intampla asta, ar insemna ca facebook face politie politica la nivel oficial. Pe de alta parte, e paradoxal cum se intampla ca in intervale de 10-12 ore sa fie raportate si trase pe dreapta cateva zeci de conturi care sustin/propaga o anumita tema, nu acelasi link sau aceeasi postare. Este limpede pentru oricine ca cenzura vizeaza oamenii din spatele acelor conturi si nu neaparat continutul difuzat de ei.

facebook romania crede ca e normal ce se intampla

Dragos Stanca, șeful companiei Thinkdigital ce se ocupa de afacerile Facebook in Romania are pareri cel putin ciudate. "Sistemele de raportare actuale Facebook sunt cele mai bune sisteme proaste posibile acum si trebuie studiate atent (casa lor, regulile lor): platforma se transformă si evoluează constant, în funcție de situațiile reale cu care se confruntă. În plus, nu cred că ne dorim ca Zuckerberg să angajeze doar oameni care să decidă ce e bine si ce e rău, ce e adevărat si ce nu. Eu, unul, prefer un algoritm imperfect, scris de sute de programatori, unei decizii arbitrare a unui individ (evident, variantă posibilă doar strict teoretic)". De parca cineva a cerut asa ceva. De parca nu s-ar putea face un mix intre munca algortimilor de sortare a postarilor raportate in general combinata cu un minim personal uman, care sa constate daca nu cumva algortimii nu au sesizat o subtilitate lingvistica.

 

Fitness Ploiesti - Oferta 2018

Ofertă fulger la sala de fitness DacFit Ploiești: 275 lei/persoană/șase luni Scris de Mihai Popescu | Publicat pe 03 Ianuarie 2018 20994186_1290742447737560_3388346107881184578_n.jpg Perioada sărbătorilor de iarnă a trecut iar acum toată lumea caută să ea jos kilogramele acumulate la masa de Crăciun și masa de Revelion. Sala de fitness DacFit Ploiești, fosta Gold Gym Ploiești, vine cu o nouă ofertă fulger pentru pasionații de fitness, aerobic, spinning și saună din Ploiești și Prahova. În perioada 03-05 ianuarie 2018, cei care se abonează la sală beneficiază de o ofertă avantajoasă pentru perioadele lungi: 275 lei/persoană pentru șase luni de abonament și 450 lei/două persoane pentru șase luni de abonament. Nu rata oferta și sună la 0771 259 305 pentru detalii sau intră pe pagina de Facebook a DacFit Ploiești (https://www.facebook.com/dacfit.ro/)

Traditii si obiceiuri de Sfantul Ion

Se spune ca nu se consuma vin rosu, acesta amintind de martiriul sau.

Se spune ca este protectorul pruncilor, are grija sa nu moara nebotezati.

Se spune că cine nu este vesel in aceasta zi, va fi trist tot restul anului.

Azi se incepe un post special ce tine pana la Ziua Crucii (14 septembrie).

Nu se taie nimic cu cutitul, toate alimentele de la masa se rup cu mana.

Nu se foloseste matura, care ar deranja linistea mortilor.

Trebuie sa ne stropim cu aghiasma pe fata, pentru a fi feriti de boli tot anul.

Dupa aceasta sarbatoarea se boteaza gerul, adica frigul se mai inmoaie si incepe sa se faca mai cald. 

rubrica oferita de Pik Elegance

Pik Elegance te invita la prima petrecere a anului, dedicata celor ce poarta numele Sfantului Ioan. Ia-ti Ionii si Ioanele, Ionelii si Ionelele, Ionutii si Oanele si veniti sambata, 6 ianuarie, la Pik Elegance, sa petrecem de minune alaturi de Sorin Prahoveanu Band. Rezervari la 0751142225. 

Sfantul Ion - povestea reala a celui ce l-a botezat pe Iisus

In fiecare an, pe 7 ianuarie, sarbatorim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, zi in care il cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos in Iordan. Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus si a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.

Ioan Botezatorul a saltat in pantecele maicii sale, in momentul in care Elisabeta se intalneste cu Fecioara Maria atunci cand aceasta Il purta in pantece pe Domnul. Desi a saltat in pantece, Ioan afirma ca "nu-L stia pe Domnul”. Aceasta marturisire a lui Ioan este adevarata, caci el nu putea cunoaste din proprie experienta ca Cel purtat in pantecele Mariei este Fiul lui Dumnezeu. Parintele Dumitru Staniloae, comentand acest episod, spune ca Ioan "a simtit venind din Acela o lumina, sau de la Duhul Sfant din El, care l-a facut sa salte de bucurie. Sunt cunostinte care apar in noi in chip tainic, fara niciun efort al nostru de a le castiga”. Raspunsul la intrebarea "Cum ajunge sa-L cunoasca Sfantul Ioan Botezatorul pe Hristos?", il gasim la Evanghelistul Ioan care reda marturia Botezatorului: "Cel ce m-a trimis pe mine sa botez cu apa, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorandu-Se si ramanand peste El, Acesta este Cel ce boteaza cu Duhul Sfant. Si am vazut si marturisit ca El este Fiul lui Dumnezeu" (In 1, 33-34). Parintele Dumitru Staniloae, talcuieste acest eveniment astfel: "Dumnezeu il poate face pe om sa auda in forma omeneasca ceea ce vrea El sa-i spuna, si sa vada in forma in care vad ochii omenesti vointa Sa dintr-un anumit moment. Ioan a fost proroc cand Dumnezeu i-a spus cum va cunoaste pe Fiul Sau intrupat, si a fost apostol cand a vazut pe Duhul Sfant pogorat peste Hristos si a auzit glasul Tatalui cu privire la El.

Sfantul Ioan Botezatorul era imbracat in haina din par de camila, incins cu o curea de piele si ca se hranea cu lacuste si miere salbatica. Faptul ca Ioan purta o haina din par de camila, semnifica chemarea evreilor si a paganilor la Hristos. Cureaua, provenita de la un animal mort, semnifica prin incingerea cu ea, omorarea patimilor. Cat priveste hrana sa, trebuie sa stim ca albinele si lacustele erau considerate a fi curate in Vechiul Testament, semn ca Ioan se hranea doar cu cele placute Domnului.

Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata. Sarbatorile inchinate Sfantului Ioan Botezatorul Biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).

rubrica oferita de Pik Elegance

Pik Elegance te invita la prima petrecere a anului, dedicata celor ce poarta numele Sfantului Ioan. Ia-ti Ionii si Ioanele, Ionelii si Ionelele, Ionutii si Oanele si veniti sambata, 6 ianuarie, la Pik Elegance, sa petrecem de minune alaturi de Sorin Prahoveanu Band. Rezervari la 0751142225.

GASLIGHTING - ce este si cum se manifesta

Unul din cele mai inselatoare tipuri de abuz psihic din lume este abuzul de tip GASLIGHTING. Poate apărea în orice tip de relații, de cuplu, părinte-copil sau de serviciu… Cei supuși acestui tip de abuz trăiesc o lipsa acuta de incredere in propria judecata. Este un set de tactici prin care un abuzator, cu scopul de a câștiga mai multă putere, își determină victima să se îndoiască de propria ei realitate. Cuprinde un set de manipulări psihologice insidioase, subtile, care se întâmplă gradual cu scopul de a submina stabilitatea mentală a victimei. Se face subtil și încet, astfel că victima nu își dă seama că îi este spălat creierul. Abuzatorii care folosesc această tactică răstălmăcesc cuvintele și acțiunile lor abuzive în favoarea lor. În același timp te acuză că ești prea sensibil, instabil mental, naiv etc. Termenul vine de la piesa de teatru Gas Light, apărută în 1939 și ulterior în 1940 și în 1944, cu Ingrid Bergman în rolul victimei.

Simți că ceva e clar “în neregulă” cu soțul, soția, mama, fiica, tatăl, colegul etc dar nu poți explica foarte clar ce anume.

De multe ori te îndoiești de capacitatea ta de a-ți reaminti detalii despre evenimente trecut.

Te simți confuz(ă) și dezorientat(ă).

În preajma acestei persoane te simți amenințat și ca “în corzi” dar nu știi sigur de ce.

Simți mereu nevoia să te scuzi pentru ce faci sau cine ești.

Nu te simți niciodată “suficient de bun(ă)” și încerci să te ridici la înălțimea așteptărilor celorlalți, chiar dacă aceste așteptări sunt nerezonabile sau nu-ți fac bine.

Simți că ceva e în mod fundamental greșit cu tine (simți că “îți pierzi mințile”).

Simți constant că exagerezi sau că ești “prea sensibil”.

Te simți izolat(ă), lipsit(ă) de speranță, neînțeles sau deprimat.

Ți se pare greu să te încrezi în propria ta judecată și, atunci când ți se dă ocazia, alegi să te încrezi în judecata abuzatorului.

Te simți speriat, ca și cum ceva e “fundamental greșit”, dar nu poți să spui ce și de ce.

Iei greu decizii pentru că nu ai încredere în mintea ta.

Simți că acum ești o versiune mult mai slabă a cine ești tu și că erai mai puternic(ă), mai relaxat(ă) și mai sigur(ă) pe tine în trecut.

Te simți vinovat că nu te mai simți la fel de fericit ca în trecut.

Ai ajuns să-ți fie frică să spui ce simți așa că preferi să taci.

sursa

 

Alegeri 2020 - Cat au tacut si cat au vorbit deputatii ploiesteni in 2016

La un an de la validarea mandatelor de parlamentari, Q Magazine a realizat un top care vizează activitatea deputaților, conform numărului de luări de cuvânt în plen, propuneri legislative, întrebări și interpelări. În timp ce unii au vorbit o singură dată la tribuna Parlamentului, la depunerea jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor sau şi-au pus semnătura pe două inițiative legislative, alții se pot lăuda cu zeci de declarații și intervenții sau proiecte de legi.

Citeste analiza pe Q Magazine.

Daca vrei un 2018 perfect, afla ce sa faci si ce sa nu faci de Revelion

Nu mai e mult şi vine NOUL AN, iar în ultima zi din an, la fel ca şi în prima zi din cel nou, la noi în ţară şi nu numai, oamenii practică diferite obiceiuri despre care cred că le vor purta noroc. Află din cele ce urmează ce trebuie să faci şi ce să nu faci, ca să treci cu “dreptul” în noul an. La noi, tradiţia spune că pentru a alunga spiritele rele şi a primi cum se cuvine noul an în casa ta, nu trebuie să aştepţi Revelionul în linişte, ci în zgomot şi voie bună, cu uşile larg deschise. Unii merg mai departe şi ţin în buzunar o căpăţână de usturoi, pentru ca spiritele rele să-i ocolească. De asemenea, şi clopoţeii sunaţi cu putere la miezul nopţii alungă spiritele rele.

Se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile să te înnoieşti din toate punctele de vedere şi să primeşti cât mai multe cadouri. De asemenea, pentru un an norocos şi plin de iubire sunt de preferat hainele roşii, roşul fiind considerat culoarea veseliei şi a dragostei. Se spune că pentru a avea parte de belşug, primul om care va trece pragul casei în noul an trebuie să fie de sex masculin. În noaptea de Anul Nou nimeni nu are voie să doarmă – cel care cedează ispitei lui Moş Ene va fi somnoros tot anul. Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine. Se mai spune că în ultima zi din an şi în prima zi din cel nou, NU este bine să facem cheltuieli sau să aruncăm ceva din casă (nici măcar gunoiul), pentru că, odată cu el, dăm afară şi norocul. Tradiţia spune că trebuie să porţi în buzunar câteva boabe de grâu, “să fii ferit de foamete în anul care vine” şi bani “pentru ca Anul Nou să nu te prindă sărac”.

Tot legat de bani, dacă nu doriţi să fiţi datori tot anul ce vine, încercaţi să vă plătiţi datoriile până la miezul nopţii. ce sa faci in nou an În Ajun, fetele nemăritate trebuie să pună într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr şi un ban, noaptea visându-l pe cel cu care se vor căsători. La miezul nopţii de Anul Nou trebuie să deschideţi uşa, pentru ca anul vechi să iasă, iar cel nou să intre. Peştele este una din mâncărurile menite să îţi aducă prosperitatea şi să-ţi asigure o trecere lină şi uşoară în anul care vine. În noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

Cine este politicos şi manierat de Anul Nou va fi tot timpul aşa, de aceea se spune că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuţiile în contradictoriu şi limbajul licenţios sau brutal, cât şi povestirile cu fantome sau morţi. În afară de faptul că nu sunt deloc plăcute, acestea atrag şi ghinionul. Despre copiii născuţi pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viaţa. De asemenea, se mai spune că, pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii. Deşi puţini agreează ideea, se spune că aceia care lucrează în prima zi a anului au mai multe şanse de a avansa în carieră în perioada următoare. Însă, paradoxal, să demarezi un proiect de amploare în acea zi este curat ghinion. Pentru dragoste şi prosperitate, pentru sănătate şi veselie în anul ce vine este bine ca la miezul nopţii să dansaţi în aer liber, cel mai bine în jurul unui copac. Fetele care vor să se mărite în următoarele 12 luni ar fi bine ca prima persoană pe care o văd de la geamul dormitorului să fie un bărbat. Consumă un măr în ajunul Anului Nou şi vei avea parte de sănătate pe tot parcursul anului, ne învaţă tradiţia.

Şi strugurii au o semnificaţie aparte în seara de Revelion. Fiecare din cele 12 boabe de struguri consumate de Revelion semnifică prosperitatea în cele 12 luni ale anului care vor urma. Pe de altă parte, carnea de pasăre nu este deloc considerată aducătoare de noroc. Precum păsările de curte care scormonesc pământul pentru a-l împrăştia, tot astfel se crede că se împrăştie prosperitatea şi binele din casă în care se serveşte carne de pasăre. Tot în noaptea de 31 spre 1, bătrânii spun că aprinderea unei lumânări sau a unei candele sub icoana până se luminează de ziuă are rostul de a-l îndupleca pe Dumnezeu pentru a-ţi da un an uşor şi luminos. NU UITA să-ţi pui o dorinţă în noaptea dintre ani.

Aceasta rubrica va este oferita de Pik Elegance

Revelion 2018 Pik Elegance cu Andreea Banica - Detalii AICI

Obiceiuri de Anul Nou la romani: vasc, struguri si smochine pe masa pentru belsug si noroc

In ultima zi a anului vechi si in prima a celui nou, datina romaneasca este marcata de simboluri, colinde si obiceiuri pagane. In Muntenia se umbla cu capra, in Moldova cu ursul, “mascatii” sunt in Bucovina, iar in noaptea dintre ani se pun vasc, struguri si smochine pe masa, pentru belsug. Perioada cuprinsa intre Craciun si Boboteaza a amestecat vechi sarbatori pagane (Dionisiacele campenesti, Brumulia, Saturnalia, Dies natalis Salis invictis) reinterpretate in perspectiva crestina, taraneasca si teologala, potrivit cercetatorului Serban Anghelescu, care vorbeste in “Sarbatori de iarna” despre colindele din ultimele zile ale anului, potrivit News.ro. “In practica, formele de colindat ocupa aproape intreg teritoriul celor douasprezece zile”, explica acesta, descriind pe zone care sunt simbolurile colindatorilor la sfarsit de an. Vlad Manoliu scrie in “Sarbatori romanesti” ca “intre Craciun si Boboteaza (in unele zone numai in cele trei zile de Craciun) copiii umbla cu Steaua. Ei sunt numiti “stelari“, “colindari“, “crai“. Steaua este facuta de obicei din lemn. Partea centrala, “vacalia“, este rotunda (de obicei o sita veche). In ea se infig 6-8 sau chiar 12 “coarne“ triunghiulare invelite in hartie colorata intre care se atarna hartii cu ciucuri. Vacalia are sus un clopotel, iar jos batul lung”. El explica cum se umbla prin sat: “In Muntenia flacaiandrii umbla in noaptea din ajun si in ziua de Sant Ion cu un soi de uraturi speciale. Li se spune Iordanitori si sunt condusi de un popa. Acesta poarta o caldarusa cu aghiazma, in care ceilalti inmoaie motocoalele si iordanesc pe cei vizitati. Un flacau din ceata duce o tepusa de lemn in care se infige carnea daruita. Ceata umbla prin sat, din casa in casa, mimand slujba de Boboteaza. Gospodarii sunt stropiti, apoi sunt ridicati pe brate de trei ori in sus. In unele locuri, stapanul casei se lupta cu un iordanitor si, daca il invinge, ii face un dar. Alti gospodari, mai glumeti, se asaza pe un bustean sau un car si iordanitorii trebuie sa-i ridice cu tot cu ele. In cele din urma le daruiesc bani, carne si bautura. Ceata cauta mai ales Ioni si Ioane, pe care-i pornesc cu sila la garla ca sa-i boteze si nu-i iarta decat daca primesc ceva in schimb. La hora sunt iordanite in special fetele”.

Obiceiuri de Anul Nou

Odinioara, luna decembrie era numita si Undrea, dar si Luna lui Cojoc, Ningau sau Luna lui Andrei. In lumea satului romanesc, traditiile, obiceiurile si datinile pastrate reprezinta tezaurul national nescris si intelepciunea populara. Plugusorul este un obicei practicat de romani, inca din cele mai vechi timpuri, de sarbatoarea Anului Nou. “Uratul cu plugul sau cu plugusorul practicat de copii si de feciori in grupuri separate implica uneori prezenta fizica a plugului. Textul, o istorie versificata a facerii de paine (colac), intruneste trasaturile necesare mitului. Recitat in timp sacru, plugusorul povesteste despre nasterea painii la care participa succesiv aproape toti membrii comunitatii, iar in cele din urma colacul este impartit tuturor. Satul intreg se aduna in colacul care ii contine simbolic pe toti si se desface apoi in bucatile impartite egal. Trupul painii va trai identic in fiecare dintre actorii si martorii ritului”, scrie Serban Anghelescu in “Sarbatori de iarna”.

Superstitii de Anul Nou

Superstitiile sunt respectate la romani din mosi stramosi. Unele dintre cele mai cunoscute sunt legate de bani, noroc si belsug. In noaptea dintre ani, se spune ca e bine sa ai bani in buzunar, dar si ca nu este bine sa dam bani pe 31 decembrie si 1 ianuarie, ca sa nu ramanem fara bani tot anul ce vine. In unele zone ale tarii, femeile coc o paine in care ascund bani, iar cel care gaseste monedele va avea noroc de bani tot anul. Se considera ca e bine sa avem vasc pe masa, in noaptea de Revelion, pentru noroc. O alta superstitie legata de belsug, pe care multi o si respecta, spune ca este bine ca prima persoana care intra in casa in prima zi a Anului Nou sa fie un barbat brunet (se spune ca blonzii si roscatii sunt aducatori de ghinion, iar femeile de asemenea). Musafirul trebuie sa intre in casa cu o crenguta de vasc, paine si sare. Superstitiosii vor avea pe masa de Revelion struguri si smochine, simbolul belsugului. In noaptea dintre ani se spune ca e bine sa purtam ceva rosu, iar pe 1 ianuarie sa avem haine noi, pentru noroc. Din batrani se stie ca nu e bine sa fie agatat calendarul anului nou inainte ca acesta sa se fi sfarsit, pentru ca aduce ghinion. Nu e bine sa aruncam nimic in prima zi a anului, nici macar gunoiul, pentru ca dam cu piciorul norocului. Se mai spune ca in noaptea dintre ani nu se gateste mancare din carne de pasare, deoarece, asa cum gaina scormoneste pamantul si-l imprastie, tot asa se risipesc norocul si bunastarea casei. In prima zi din noul an nu se matura, nu se spala, pentru a nu atrage saracirea casei.

 

Aceasta rubrica va este oferita de Pik Elegance

Revelion 2018 Pik Elegance cu Andreea Banica - Detalii AICI

Abonează-te la acest feed RSS

BEST OF

Style I Style II Style III