Cum pregateste statul roman o amenintare la VIATA SOFERILOR si cum putem opri asta

Cum pregateste statul roman o amenintare la VIATA SOFERILOR si cum putem opri asta

Autostrăzile şi drumurile naţionale vor fi mărginite de perdele forestiere în baza unui program naţional ce va începe în primăvara acestui an şi care prevede, într-o primă etapă, plantări de arbori pe o lungime de 870 de kilometri, a declarat sâmbătă, la Deva, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, citat de www.agerpres.roLa nivel naţional sunt necesari 1.700 de kilometri de perdele forestiere de-a lungul drumurilor naţionale şi judeţene. 

Din nou, o idee buna, aplicata prost: nici o tara din Europa nu si-a marginit soselele cu perdele forestiere. E scump, dureaza mult, si, foarte important, duce la aparitia victimelor in cazul accidentelor rutiere cu iesiri in decor. Una e sa ajungi cu masina in sant, sau sa fii proiectat pe camp, si alta e sa risti sa te lovesti de copaci. Romania are anual mii de victime, in trafic, multe din aceste cazuri fiind produse de impactul dintre masini si copaci.

Cum spuneam, ideea este buna: o perdea naturala de protectie ar putea opri viscolirea zapezii pe carosabil. De ce nu se aplica insa metoda gardului viu? In Romania sunt aclimatizate zeci de plante care ajung la lungimi de doi-trei metri - adica suficient pentru protectia drumului de troiene de zapada, dar nu mai groase de un centimetru-doi. Rachita, iedera sau iarba-elefantului sunt trei exemple de plante rezistente care ajung la lungimi de 3-4 metri in nici doi ani, si care nu constituie un obstacol solid, dur, in caz de impact. In plus, un gard viu continuu a fost intotdeauna mai bun, ca "aparatoare", decat un un lant de copaci plantati la 3-5 metri unul de altul.

In imaginea de mai sus ai un astfel de exemplu - o planta originara din Asia, Miscanthus Giganteus, cunoscuta si sub numele de “Iarba elefantului” sau “stuful chinezesc”, care creste pana la inaltimea de patru metri. Nu e pretentioasa, putand fi cultivata pe orice teren unde se cultiva porumb, adica aproape in toate zonele din Romania. A fost cultivata inclusiv pe sol poluat, la Copsa Mica.  Durata de viata a acestei plante poate depasi 25 de ani. Iarna, toate frunzele plantei cad, dar planta nu se usuca decat daca procentul de apa din sol scade sub 10%, lucru imposibil in Romania. Costurile pentru infiintarea culturii sunt de aproximativ 2.400 euro/ha, ceea ce inseamna ca  perdea forestiera, lata de 5 metri, de la Ploiesti la Campina, pe ambele parti, n-ar costa mai mult de 75.000 de euro. De fapt, tot programul anual despre care vosbeste ministrul Lucia Varga, pentru toate drumurile nationale si judetene, ar costa maxim 2.2 milioane de euro.

Da mai departe acest text, poate convingem autoritatile sa nu ia decizia care va duce la aparitia, in jurnalele televiziunilor, a tot mai multe stiri care incep cu "masina a fost proiectata intr-un copac, toti pasagerii au murit pe loc".

 

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework