Ploiesti, orasul maidanezilor - Cum a scapat Brasovul de caini

Ploiesti, orasul maidanezilor - Cum a scapat Brasovul de caini

Flavius Barbulescu, seful Politiei animalelor din Brasov, a explicat pentru www.hotNews.ro  cum a rezolvat in mare parte municipalitatea problema cainilor maidanezi. 

In 2002 a fost infiintat serviciul de gestionare a cainilor fara stapan, pe langa Primaria din Brasov. Nu exista date referitor la numarul cainilor fara stapan aflati in Brasov, dar in perioada 2003-2009 au fost capturati anual circa 5.000 de maidanezi din oras si imprejurimi. Pana in 2008, cainii nerevendicati si neadoptati au fost eutanasiati. Din 2008, dupa ce legea a fost modificata si eutanasierea a fost interzisa, exceptie facand animalele bolnave si violente, cainii au fost pastrati in adaposturi si dati spre adoptie. In paralel s-au desfasurat numeroase campanii de sterilizare a animalelor cu stapan, deoarece multi dintre proprietari abandonau puii in strada. In 2010-2011, numarul maidanezilor a scazut mult, astfel incat Politia Animalelor (serviciul care se ocupa de gestionarea cainilor fara stapan) captura anual doar 750 de patrupede. Primaria are in prezent un adapost de 600 locuri unde sunt cazati cainii capturati si neadoptati. Anual, Primaria aloca pentru aceasta activitate in medie 100.000-200.000 de euro. De la infiintarea serviciului de gestionare a cainilor fara stapan, primaria a incheiat un parteneriat cu asociatia "Milioane de prieteni", acest ONG contribuind cu bani, medicamente si sterilizari gratuite. Inca din 1998, asociatia a infiintat un adapost de circa 1.000 de locuri, in paralel cu cel al Primariei. Reprezentantii primariei Brasov sustin ca anual acest ONG a luat sute de animale din adapostul municipal si le-a dat spre adoptie, in special in Germania, unde au un parteneriat cu asociatia BMT http://www.bmt-tierschutz.de/ . "In perioada 2003-2009, cand legea permitea eutanasiera maidanezilor, aceasta asociatie a salvat mii de maidanezi pe care i-a adoptat si i-a tinut in adapostul sau pana i-a dat din nou spre adoptie. In 2009 au fost adoptati in total 802 maidanezi, in 2010 - 124, iar in 2011- 339 de maidanezi", spune seful Politiei Animalelor.

"Acum, problema noastra este ca vin masini cu caini din judetele vecine si ii lasa pe teritoriul nostru. Am primit numeroase sesizari de la cetateni. Am incercat sa facem panzi, ca sa-i prindem pe cei care fac asta, insa nu vin niciodata in acelasi loc. Din punctul meu de vedere, problema maidanezilor se poate rezolva doar prin colaborarea primariilor cu asociatiile de profil. Cu adevaratele asociatii, nu cu cele care vorbesc doar la televizor. Asa cum v-am spus, asociatia "Milioane de prieteni" ne-a ajutat foarte mult si am facut treaba foarte buna impreuna. Nu cred ca reteritorializarea cainilor dupa sterilizare rezolva problema. Si sterilizat si nesterilizat, un caine aflat in libertate, tot musca si tot face galagie sub balcoane, noaptea. Dupa aceea, cainii trebuie vaccinati, antirabic, anual. Deci ne jucam in fiecare an de-a prinsul si eliberatul cainilor, iar acest lucru costa", spune Flavius Barbulescu.

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework