Cum contribui efectiv la oprirea defrisarii Romaniei

cum prinzi hotii de lemne cum prinzi hotii de lemne

STS face periodic statistici de acest fel. Potrivit celor mai recente informaţii furnizate de STS, cele mai multe transporturi ilegale de lemne sesizate datorita implicarii in Radarul Padurilor au fost depistate în judeţele Braşov (180), Prahova (147), Cluj (136) şi Alba. Peste 7.000 de apeluri la 112 s-au facut, pana acum, in toata Romania, pentru a sesiza transporturi de lemn suspecte. Aproape 1.800 dintre acestea s-au dovedit a fi ilegale. 

Ce este Radarul Padurilor

Sistemul Radarul Padurilor "mascheaza" un ordin de ministru privind provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase si Regulamentul (UE) privind obligaţiile ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn. Hotărârea prevede înscrierea în sistemul informatic SUMAL a datelor fiecărui transport de lemn, urmărit astfel, în timp real până la beneficiarul final. Sistemul eliberează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire. La un eventual control, dacă nu este prezentat avizul de însoţire cu cod unic, masa lemnoasă transportată se confiscă. Chiar dacă transportul nu este verificat, în momentul predării mărfii la depozit, beneficiarul trebuie să acceseze de asemenea sistemul pentru a se verifica dacă transportul prezintă un aviz valabil şi nu cumpără lemn provenit din tăieri ilegale. Pentru implementarea HG, toţi agenţii economici sunt obligati să-şi echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic. Sistemul a fost comparat  cu sistemul radar care împiedică poliţistul să "se preteze la o înţelegere", pentru că rămâne înregistrată viteza cu care circula şoferul oprit.

Cum functioneaza Radarul Pădurilor

Din octombrie 2014, orice roman se poate implica in lupta impotriva despaduririi Romaniei. Daca vezi o masina incarcata cu lemne, suna la 112 si indica numarul masinii silocatia aproximativa. Cel mai apropiat echipaj de politie va intercepta transportul, si va verifica documentele. Daca lemnele nu au acte in regula, se face imediat un dosar penal pentru furt. 

SHARE

Da mai departe, aceasta informatie, tuturor prietenilor tai, astfel ca oricand, fie ca se duc la serviciu sau in concediu, sa sune la 112 ori de cate ori vad un camion cu lemne pe soselele Romaniei. Este cu mult mai eficient decat mersul la mitinguri sau semnarea de petitii online.  

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework