Cum arata VIOLATORUL ROMAN - conform statisticilor

Judecatorul Cristi Danilet a publicat pe www.romaniacurata.ro mai multe informatii privind infracţiunile la viaţa sexuală din Romania. Din amplul material am extras doar profilul-robot al violatorului roman, asa cum este el cunoscut de instantele de judecata din Romania.

Numărul infracţiunilor la viata sexuala este relativ constant de la an la an, dar creste numărul minorilor implicaţi în acestea, atât ca victime, cât şi ca autori.

Infracţiunile la viaţa sexuală incriminate de actualul cod penal sunt;

  • violul
  • agresiunea sexuală
  • actul sexual cu un minor
  • coruperea sexuală a minorilor
  • racolarea minorilor în scopuri sexuale
  • hărţuirea sexuală

Doua treimi dintre inculpaţii trimişi în judecată în fiecare an sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de viol. In ultimii trei ani de aplicare a vechiului Cod penal (2011-2013), au fost trimişi în judecată pentru comiterea de infracţiuni la viaţa sexuală anual în medie 715 inculpaţi şi au fost condamnaţi 584.

85% dintre cei condamnaţi sunt majori. în fiecare an, doar 4-5 au primit ca pedeapsă închisoare până în 6 luni si sub 10 violatori au primit o pedeapsă între 6 luni şi un an. 155 de violatori au pedepse între 1-5 ani; 123 au primit între 5-10 ani; 35 au primit închisoare 10-15 ani şi doar 14 au primit închisoare peste 15 ani.

Trei sferturi dintre cei condamnaţi sunt în închisoare; un sfert au primit pedepse cu suspendare (ei sunt cei care au fost condamnaţi la maxim 3 ani închisoare şi nu aveau antecedente penale). În cazul minorilor, jumătate au fost condamnaţi cu privare de libertate.

În cazul infracţiunilor de viol, în ultimii 5 ani de zile au fost trimise în judecată 2038 persoane. 11% din cei condamnaţi pentru săvârşirea acestei infracţiuni sunt minori. Un număr de 4 autori sunt femei. 25% dintre victime sunt minori cu vârsta până în 15 ani.

Infracţiunile de act sexual cu un minor (spre deosebire de viol, aceasta presupune acordul victimei, care este însă minoră) sunt în creştere. În ultimii 5 ani de zile au fost trimise în judecată 934 persoane. Una dintre persoanele condamnate este femeie. 15% dintre cei condamnaţi sunt minori. Dintre victime, jumătate au sub 15 ani. 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework