AVERTISMENT - Doar 40% din Romania apartine salariatilor. In UE media e de 60%

"Economia romaneasca a beneficiat de una din cele mai mari rate de crestere economice anuale din Europa in timpul guvernarii PSD. Pentru a nu ramane o simpla cifra statistica lipsita de continut, bunastarea (plusvaloarea) realizata prin efortul celor care produc in aceasta tara, deopotriva capital si forta de munca, trebuie impartita echitabil intre acestea doua. Astazi in Romania raportul este 40% munca - 60% capital, spre deosebire de Europa sociala unde acest raport este inversat 60% in favoarea muncii si 40% a capitalului.

Thomas Picketty in cartea sa Capitalul in secolul XXI vorbeste despre faptul ca repartizarea avutiilor este una dintre chestiunile cele mai arzatoare si mai dezbatute in prezent si trage concluzia ca ’’istoria repartizarii avutiilor este intotdeauna o problema profund politica si nu se va rezuma la mecanisme pur economice’’. De aici concluzia fireasca ca un guvern tehnocrat nu va rezolva o astfel de problema neavand sprijinul politic necesar si determinarea data de reprezentarea intereselor alegatorilor proprii.

Mult mediatizata declaratie a ministrului de finante D-na Anca Dragu referitoare la faptul ca in tarile membre BRICS ’’se munceste pe doi lei’’ a starnit valuri de nemultumire si sustine concluzia de mai sus. Poate ca doamna ministru reprezinta interesele de dreapta ale capitalului, materializate in planurile de afaceri ale corporatiilor cu puncte de lucru in Romania si de la inaltimea functiei domniei sale nu intelege cat de greu (aproape imposibil) este sa traiesti din salariul minim pe economie.

Daca nu dorim sa fim o tara de '’asistati sociali’’ atunci solidaritatea sociala trebuie exprimata si prin repartizarea corecta a veniturilor obtinute in economie. Teoria potrivit careia salariile pot creste doar daca productivitatea muncii o permite nu este intotdeauna adevarata, mai ales in zona salariului minim, unde productivitatea este influentata de motivarea personalului inclusiv prin salariu.

Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie, vorbeste despre faptul ca este timpul de a deveni radicali impotriva inegalitatii. ’’Inegalitatea si incorectitudinea submineaza identitatea noastra si distruge societatea si economia’’ spune dansul. Stimularea cresterii salariilor prin marirea salariului minim pe economie are ca efect cresterea consumului sanatos al clasei medii, al produselor care sustin locurile de munca din Romania. Datorita spatiului financiar permisiv este timpul ca in bugetul anului 2016 sa fie prevazuta masura cresterii salariului minim pe economie la 1200 lei, aceasta fiind una din caile politicilor economoice de a micsora decalajul dintre cei precari, aflati in pragul saraciei si cei foarte bogati", a scris pe Facebook, senatorul de Prahova Radu Stefan Oprea.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework