Ploiestiul de demult - Solutia la problema vaccinului pe care am uitat-o, ca prostii

Ploiestiul de demult - Solutia la problema vaccinului pe care am uitat-o, ca prostii

Ploiesti, 16 mai 1940. Familia Tigau din "plasa Telejean" vine la "Serviciul Sanitar al Municipiului Ploesti" cu fetita lor, Magdalena, la "revizia vaccinului". Fetita fusese vaccinata pe 8.05 iar acum trebuia examinata pentru a se verifica daca au aparut efecte secundare. Lipsa acestora duce la eliberarea "Buletinului de vaccinare nr. 3983" unde se mentioneaza ca "operatia (de vaccinare - n.r.) a fost facuta cu succes". Buletinul de vaccinare poarta semnatura doctorului D. A. Georgescu, asa cum scrie mai jos, pe formularul tipizat "valabil numai cu semnatura medicului".

De ce a batut atata drum familia Tigau, in 1940, intr-o epoca in care in mediul rural inca nu aveau acte toti oamenii, carte stiau putini, iar legea era de multe ori doar o poveste? Pai, raspunsul e foarte simplu: fara acest document, nu ar fi putut sa o duca niciodata pe Magdalena la gradinita sau la scoala. Boli grave ca malaria, difteria, poliomielita, tuberculoza, erau inca extrem de prezente iar statul roman interbelic considera copiii nevaccinati un risc pentru alti copii si era extrem de strict in aceasta privinta. Vaccinul devenea astfel obligatoriu prin nevoia de conformare, nu prin impunerea legii cu forta, sau prin amenintarea cu urmarirea penala, ca acum.

Regula buletinului de vaccinare era atat de buna incat a fost pastrata si de comunisti, chiar daca acestia au distrus orice amintea de regalitate si de Romania din La Belle Epoque. Inca din anii 50, statul comunist a impus ADEVERINȚELE DE VACCINARE, fara de care nu puteai sa inscrii copilul la cresa, gradinita, scoala, cercuri de specialitate la casele de pionieri, tabere etc.

Buletinul/adeverinta de vaccinare exista si acum. Sunt tot obligatorii. Problema e ca inscrierea copilului in colectivitati nu mai depinde decat de existenta hartiei, nu de continutul ei. Adica poti ai o hartie pe care scrie "nu am facut nici un vaccin copilului" si tot vei putea sa-l introduci in comunitati pe care le poate pune in pericol. 

Statul roman ar putea invata multe de la vechea societate, inainte sa revina in prim plan acele boli ingrozitoare. Ar putea reintroduce buletinele de vaccinare ca element obligatoriu/eliminatoriu la inscrierea copilului in gradinita/scoala, asa cum sunt obligatorii RCA-ul, sau asigurarea de casa PAID. Parintii copiilor vaccinati ar fi astfel siguri ca odraslele lor cresc intr-un mediu sigur, fara riscuri de sanatate produse de copii nevaccinati. Iar parintii care nu doresc vaccinarea copiiilor ar putea genera chiar o noua cerere pe piata serviciilor dedicate copiilor: crese, gradinite, scoli, tabere pentru copii nevaccinati, cu toate beneficiile economice ce rezulta din asta. Statul roman ar putea face buletinele de vaccinare din hartie cu elemente de siguranta, iar singura amenintare "cu legea" ar trebui adresata medicilor ca sa nu semneze in fals acele buletine de vaccinare. Nu ca acum, cand procedura pusa in discutie de Guvernul Grindeanu spune ca parintii trebuie turnati la politie de catre doctori, politia trebuie sa ii investigheze si sa ii toarne, la randul lor, gradinitelor si scolilor, de unde copiii ar putea fi eliminati cu toate traumele aferente, asigurarea medicala a parintilor ar putea deveni inutila in cazul unei probleme de sanatate a copilului chiar daca parintii si-au platit contributiile, iar acestia din urma ar putea ajunge chiar la inchisoare pentru rele tratamente aplicate minorilor, TOTUL FARA SA SE REZOLVE PROBLEMA DE FOND. Modul in care Romania anului 2017 incearca sa rezolve problema vaccinarii reprezinta o demonstratie de prostie si de lipsa de logica, in comparatie cu solutia simpla, ieftina si rezonabila a anului 1940. 

Ai hartii, fotografii, documente vechi cu orasul Ploiesti? Precum vezi, sunt interesante foc, asa ca scrie-ne la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework