Greenpeace Romania acuza de violenta jandarmii din Ploiesti

Greenpeace Romania acuza de violenta jandarmii din Ploiesti

Intr-un comunicat de presa, Greenpeace România acuză abuzurile grave comise de Jandarmeria Română la Pungești, județul Vaslui, care a bruscat cetățenii, blocând drumurile și accesul presei în zonă, pentru a facilita începerea lucrărilor de explorare a gazelor de șist de către compania Chevron. Acordurile de explorare acordate acestei companii sunt în prezent contestate în instanță, iar cetățenii se opun acestor lucrări de peste două luni,  organizând o tabără de rezistență locală împotriva gazelor de șist.

Pe 2 decembrie, în jurul orei 5 dimineața,  800 de jandarmi au intervenit în forță, acționând violent asupra celor 30 de membri ai taberei de rezistență de la Pungești, transportându-i pe o parte dintre aceștia la secția de poliție și întocmind abuziv amenzi și dosare penale.

La Pungesti actioneaza jandarmi de la Gruparea Mobila Ploiesti.

„Acționând astfel, forțele de ordine au încălcat dreptul cetățenilor la liberă exprimare și la proteste pașnice, drept garantat de constituție, pe care tocmai autoritățile ar trebui să îl garanteze, preferând în schimb să protejeze interesele companiei americane Chevron. Ceea ce s-a întâmplat la Pungești creează un precedent foarte periculos, care pune în pericol implicarea societății civile și democrația. Dacă autoritățile vor facilita efectuarea lucrărilor companiei Chevron la Pungești, împotriva voinței populației locale, vor urma alte lucrări în toată țara, iar zone emblematice precum: Vama Veche, Costinești sau Băile Felix, vor fi afectate iremediabil,” a declarat Crisanta Lungu, directorul executiv al Greenpeace România.

Greenpeace face un apel la solidaritate și mobilizare națională pentru a susține protestatarii din Pungești, care se opun în mod pașnic explorării și exploatării gazelor de șist. Greenpeace încurajează cetățenii să își exprime părerea și să își apere drepturile, în mod pașnic. 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui va organiza o dezbatere publică pentru emiterea unui nou acord de mediu tot pentru compania Chevron, necesar amplasării unei sonde de explorare a gazelor de şist în comuna Puieşti. Dezbaterea publică va avea loc pe data de 19 decembrie, la Căminul Cultural din Puieşti. Încurajăm populația să meargă și să își exprime opinia, influențând astfel decizia luata de autorități.

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework