Cum scapi de repartitoarele de caldura - in 7 pasi. PLEASE SHARE!

Cum scapi de repartitoarele de caldura - in 7 pasi. PLEASE SHARE!

Cum scapi de repartitoare? Myploiesti.ro a studiat site-urile asociatiilor de proprietari si ale catorva firme de avocatura si va poate prezenta pasii care trebuie urmati pentru a scapa de repartitoare.

1. In ultima zi a lunii, citieste si noteaza cifrele de pe toate repartitoarele. Fa si fotografii ale indicatoarelor, sa le ai ca proba. Apoi demonteaza repartitoarele si depoziteaza-le. 

2. Scrie o notificare, asociatiei de proprietari, prin care comunici renuntarea la repartitoare si demontarea lor. 

3. Scrie cerere, asociatiei de proprietari, prin care ceri sa fii informat asupra cotei de proprietari care inca folosesc sistemul de repartitoare. Daca procentul celor care folosesc repartitoare, din totalul proprietarilor din asociatie, este sub 80%, toate raportarile firmei care se ocupa de citirea repartitoarelor isi pierd valabilitatea.

4. Scrie o notificare firmei care citeste repartitoarele, prin care comunici renuntarea la repartitoare, demontarea lor si renuntarea la serviciul de citire, calculare a consumului, precum si data de la care ai decis acest lucru.

5. Trimite hartiile in scrisori recomandate, cu confirmare de primire. Iti vor fi necesare intr-un eventual proces. 

6. Din momentul in care ai primit confirmarile de corespondenta, comunica din nou, in scris, asociatiei de proprietari, ca te astepti ca toate calculele privind intretinerea sa se face prin metoda obisnuita imobilelor in care apartamentele nu sunt dotate cu repartitoare de caldura. Nu uita ca tu avand un contract direct cu firma de repartitoare, asociatia de proprietari nu poate lua decizii in locul tau. Orice hotarari ale asociatiei de proprietari in acest sens sunt nule de drept. 

7. Cand va veni urmatoarea factura de caldura, calculul se va face in felul urmator: se extrage din factura partea pentru caldura la comun care se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza tuturor apartamentelor; restul facturii se imparte pentru consumul individual; se aduna declararea indexilor de la toate apartamentele contorizate; se constata pentru fiecare apartament consumul rezultat din diferenta intre indexii vechi si cei noi; tie ti se va aloca din oficiu consumul cel mai mare din consumurile inregistrate pe repartitoare de la un apartament similar cu al dv. la care se adauga 10%, conform Normei–Tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum (art. 17 litera a). Nu vei plati vreo pierdere in plus fata de vecinii tai.

Myploiesti.ro iti recomanda sa distribui acest link, astfel incat informatia sa ajunga la cat mai multi prieteni de-ai tai. 

Referinte:

 

Si asociatia poate renunta la repartitoare - Potrivit Ordinului ANRSC nr. 343 din 13 iulie 2012, ce stabileşte cheltuielile privind consumul individual la agentul termic, membrii asociaţiilor de proprietari care doresc să renunţe la repartitoarele de căldură trebuie să se întrunească într-o adunare generală a asociaţiei. Condiţia este ca 80 la sută dintre proprietarii înscrişi la respectiva asociaţie să fie de acord cu renunţarea la repartitoare şi la serviciile firmei care intermediază între asociaţia de proprietari şi societatea de distribuire a agentului termic. În baza hotărârii acestui forum, administraţia respectivei asociaţii are datoria să înainteze o notificare către firma care a montat repartitoarele pentru a o informa despre măsura rezilierii contractului, plus alte acte doveditoare. Intre dovezile care au însoţit notificarea înaintată firmei care citea şi calcula cheltuielile la agentul termic pot aparea şi procesul verbal de la şedinţa Comitetului Executiv al Asociaţiei de Proprietari şi tabelele nominale de la fiecare scară în parte cu toţi proprietarii care au semnat pentru renunţarea la serviciile intermediarului.

 

Nu poti fi sanctionat daca n-ai repartitoare - In H.G.R. nr. 933/2004 privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica prevede la art. 2, al. 2 un termen de recomandare, 31 iulie 2007 pentru montarea repartitoarelor de costuri, nu se prevad sanctiuni pentru proprietarii care nu-si monteaza repartitoare. Nu exista nici un temei legal pentru obligarea proprietarilor la a monta repartitoare de costuri.

Firmele n-au ce sa invoce in apararea lor - Art. 6, din Anexa 3 a Ordinului 233/2004 prevede ca sistemele de repartizare a costurilor pentru incalzire pot fi utilizate numai daca: lit. c) instalatiile interioare de incalzire sunt exploatate in conditiile prevazute la art. 16; lit. i) 100% din proprietarii spatiilor cu destinatie de locuinta preluati in facturare individuala au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de incalzire racordate la instalatia interioara de distributie a energiei termice. Art. 42 din Anexa 3 prevede: SE INTERZIC montarea, punerea in functiune, utilizarea si exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor, daca nu sunt indeplinite conditiile tehnice impuse in prezentul normativ tehnic.

Cum te pacalesc firmele de repartitoare - Firmele prestatoare nu aduc la cunostinta proprietarilor obligatia efectuarii echilibrarii hidraulice, decit eventual dupa incheierea contractului, incalcind prevederile art. 13, al. 6, lit. f din Ordinul 259/2004 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea in domeniul montarii si exploatarii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum in imobile de tip condominium, care prevede obligatia titularului de autorizare de a notifica in prealabil clientilor sai ca este obligatorie executarea echilibrarii hidraulice. S-au incalcat totodata si prevederile art. 18 din Ordonanta nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, care prevede: "Consumatorii au dreptul de a fi informati, in mod complet, corect si precis, asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor oferite de catre agentii economici, astfel incit sa aiba posibilitatea de a face o alegere rationala, in conformitate cu interesele lor", incalcarea acestui drept constituind contraventie.

Consumul la comun, neacoperit legal - INTRUCIT NU EXISTA VREUN BENEFICIU SI NICI VREO CULPA IN CE PRIVESTE AGENTUL TERMIC CE CIRCULA IN SURPLUS IN INSTALATIE, NU EXISTA INSTITUTIA JURIDICA IN TEMEIUL CAREIA PROPRIETARII CARE TIN DESCHISE CALORIFERELE SA FIE OBLIGATI LA PLATA ACELUI SURPLUS DE AGENT TERMIC. Se inventeaza un caz de raspundere civila delictuala pentru fapta altuia, care nu este prevazuta in Codul civil. In Codul civil sunt expres si limitativ prevazute cazurile de raspundere pentru fapta altuia.

Cum modifica calculul costurilor - Inclusiv regulile de repartizare a consumurilor de energie termica pentru incalzire prevazute la Sectiunea a 3-a, art. 41 din Anexa I la Ordinul 233/2004 constituie o dovada a escrocheriei, respectiv ORDINEA ETAPELOR determinarii consumurilor individuale. Daca acele repartitoare electronice inregistreaza cu acuratete consumul de energie termica din apartamente, logic ar fi ca prima etapa in determinarea consumurilor ar fi scaderea totalului acestor consumuri inregistrate de repartitoare si contoarele existente in imobil din totalul consumului inregistrat pe contorul de bloc. Ulterior, restul consumului din spatiile comune unde nu exista aparate de inregistrat ar trebui sa se imparta pe proprietari. In art. 41, ordinea e inversa, se scade consumul in instalatia comuna, calculat pe baza unei formule, iar restul consumului din totalul inregistrat pe contorul de bloc este repartizat pe consumul individual din apartamente. Explicatie: in acest fel pierderile de energie termica existente in instalatiile comune, datorate dezechilibrului hidraulic provocat de cei ce inchid calorifere sunt "pasate" celor ce nu inchid caloriferele. Valoarea unei unitati inregistrate de repartitor este mai mare. Formula de calcul pentru instalatiile din spatiile comune este fixa, ignorind aceste pierderi, fiind valabila pentru situatia cind instalatia ar functiona conform proiectului initial. Daca aceasta formula are o acuratete mai mare decit inregistrarile repartitoarelor electronice, ce rost mai au aceste repartitoare? Astfel, contractele incheiate de asociatiile de proprietari cu prestatorii sunt lovite de nulitate, pe motiv de viciere a consimtamantului proprietarilor (inselaciune si vicii ascunse) si incalcare grosolana a unor prevederi legale obligatorii.

REFERITOR LA AMENINTAREA CU AMENZI - Este o dezinformare facuta in mod intentionat de catre cei interesati (firme, comisionari) pentru a speria cetatenii. Conform legii REPARTITOARELE NU SUNT CONTOARE INDIVIDUALE, ele nu inregistreaza consumul de caldura. Verificati la Biroul Roman de Metrologie Legala - B.R.M.L. - singura institutie care reglementeaza contoare individuale, aparate de masura, in Romania. Legea 51 din 2006 la art. 47 alin. (1) lit. (b) NU se refera si la repartitoarele de costuri adica dupa prevederea "... contorizare individuala la nivel de apartament." NU se precizeaza "respectiv a repartitoarelor de costuri in cazul distributiei verticale" asa cum se mentioneaza in H.G. nr. 933 din 2004 art. 2 alin. (2). Punctul de vedere al F.A.P.R. este acelasi cu cel al Ministerului Administratiei care a emis legile in discutie. NICI UN PROPRIETAR NU VA FI AMENDAT pentru ca nu si-a pus repartitoare si nici pentru ca nu si-a pus contoare individuale de caldura.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework