Nu exista leac pentru Cryptolocker - virusul care-ti blocheaza calculatorul si iti cere rascumparare

Nu exista leac pentru Cryptolocker - virusul care-ti blocheaza calculatorul si iti cere rascumparare

Ameninţarea informatică fara precedent - Cryptolocker iti blochează blochează accesul la fişierele din computer şi iti solicită bani în schimbul deblocării lor. Din octombrie 2013, cand a aparut, virusul a afectat organizaţii şi utilizatori individuali, provocând pagube semnificative.

Ameninţarea se propagă prin intermediul fişierelor ataşate în emailuri spam care odată accesate descarcă şi rulează în computer virusul Cryptolocker sau prin accesarea unor site-uri compromise. ’Pericolul pe care acest software îl prezintă stă în faptul că poate face inaccesibile fişiere importante în organizaţii, precum cele financiar-contabile sau alte documente critice. Mai mult, schema utilizată pentru criptare este foarte puternică. Practic odată afectat utilizatorul de computer nu-şi va mai putea recupera datele criptate decât după plata sumei cerute. Acest lucru înseamnă însă finanţarea atacatorilor şi o contribuţie la întărirea sistemului şi la extinderea ameninţării informatice. 

Cryptolocker utilizează un mecanism de criptare foarte bine pus la punct ce funcţionează pe orice tip de fişiere. Criptarea puternică prin cheie publică şi decriptarea prin cheie privată fac imposibilă din punct de vedere tehnic recuperarea datelor de pe computerul infectat. Odată instalat în calculator, virusul se autoadaugă în lista de programe pe care sistemul de operare le încarcă de fiecare dată când utilizatorul se conectează.

Inflitrat în sistem, Cryptolocker încearcă să stabilească o conexiune web cu unul dintre serverele de unde este controlat, iar acesta generează o cheie publică şi una privată pentru a cripta fişierele şi apoi pentru a cere bani de la victime. Criptografia cu pereche de chei publică-privată foloseşte două chei diferite: una publică prin care sunt criptate fişierele şi alta privată, care le decriptează. Cheia publică permite oricui să cripteze fişiere în numele utilizatorilor de computer, dar numai aceştia le pot decripta cu ajutorul cheii private.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework