Cum ajuti PE BUNE un om care nu are unde dormi?

Cum ajuti PE BUNE un om care nu are unde dormi?

Ii vedem in fiecare zi, pe langa ghene, sau la intrarea in scari de bloc, dar poate niciodata nu arata mai dramatic decat iarna, cand ninge sau cand e ger. Vorbim despre oamenii strazii, ajunsi in aceasta situatie din vina proprie sau din cauza altor oameni, si despre vremuri care ii pot ucide la propriu. Cum ii putem ajuta, atunci cand nu dispunem de o locuinta care sa-ti permita sa-i cazezi si pe ei, la caldura? Simplu: pui statul la treaba. 

Cum procedezi ca sa ajuti pe bune un homeless

Fiecare oras mare are un centru social de urgenta, dedicat persoanelor fara adapost. Suna la Primaria ta pentru a afla unde se afla. Daca vezi un homeless, si te temi pentru viata lui, suna la Politia Locala. Sunt obligati sa vina sa-l ia si sa-l duca la centrul de asistenta dedicat. In Ploiesti, acest centru se afla in cartierul Bariera Bucuresti si apartine de Administratia Serviciilor Sociale Comunitare Ploiesti (ASSC).

Ce este Centrul de urgenta?

Centrul se adreseaza persoanelor fara adapost aflate in situatia de risc social. In mod normal, aproximativ 40 de oameni ai străzii merg să îşi petreacă noaptea în adăpost, dar in perioadele geroase numărul celor care au loc în centru poate ajunge la 80 de persoane, în condiţiile în care centrul are o capacitate de 50 de paturi, dar mai exista 30 de saltele pe care angajatii centrului le întind în uscătorie si în sala de mese. La Centru, prioritate au persoanele cu domiciliul în municipiul Ploiesti, fata de cei proveniti din alte localitati. Persoanele care nu au domiciliul legal sau resedinta, conform actelor de identitate, în municipiul Ploiesti, au dreptul sa beneficieze de serviciile Centrului social de urgenta doar 7 zile calendaristice consecutive. Persoanele care au domiciliul legal sau resedinta în municipiul Ploiesti au dreptul sa beneficieze de serviciile Centrului pentru o perioada de 60 zile consecutive. În cazuri exceptionale, directorul ASSC poate aproba prelungirea acestui termen, in functie si de numarul de locuri disponibile. Persoanele fara adapost au posibilitatea de a beneficia de serviciile Centrului zilnic, între orele 19,00 – 09,00. Acestea au obligatia de a se prezenta la centru intre orele 19,00-22,00 unde vor semna un angajament prin care isi asuma obligativitatea de a respecta regulamentul de organizare si functionare precum si cel de ordine interioara. Precum vedeti, li se ofera adapost doar pe timp de noapte, lucru deloc grav, tinand cont ca acesti oameni au o rutina zilnica de cautat in gunoaie sau cersit din care nu-i poti scoate.

Ce se intampla peste noapte la centru?

Accesul in centru are loc doar intre orele 19,00-22,00, cu primirea beneficiarilor, inregistrarea acestora intr-un registru special pe baza actelor de identitate/stare civila sau a declaratiilor acestora, primirea de catre acestia pe baza evaluarii sociale a unui document de identificare, cu datele personale care să le permite accesul în centru, parcurgerea procedurii de deparazitare si de igiena personala obligatorie. Conform site-ului ASSC, homeless-ii beneficiază de asistentă medicală primara (în cazul în care este nevoie), primesc haine de schimb pe timpul noptii şi unde se impune, le sunt schimbate şi hainele de zi, li se indica camera de dormit, după care pot viziona programe TV in spatiul special amenajat. Orele 22,00-stingerea; Orele 6,30-desteptarea; 6,30– 7,00 - timp pentru igiena personală. 7,00-7,30 - curatenie in incinta camerelor de dormit si a punctelor sanitare la care participa fiecare beneficiar; 7,30 – 8,00 -verificarea prezenŃei ce se execută de personalul de pază; Orele 8,00-pentru noii beneficiari asistentul social va stabili programarea orelor pentru consiliere sociala, psihologica (in functie de caz), intocmirea fisei individuale si a planului de masuri. Intrarea şi ieşirea din centru între orele 22,00 şi 9,00 este strict interzisă. 

In ce conditii este dat afara din centru un homeless, chiar daca nu are unde locui

Persoanele aflate sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor halucinogene nu pot beneficia de serviciile oferite în cadrul Centrului. Persoanele care se constata ca sufera de tulburari psihice nu pot beneficia de serviciile oferite în cadrul Centrului, acestia adresandu-se sectiilor de psihiatrie din cadrul institutiilor spitalicesti. Mai poti fi dat afara daca nu respecti regulamentul de ordine interioara. Adica nu poarta ecusonul primit la înregistrare, perturba liniştea cu radiouri, casetofoane, nu participi la munca de curatenie în cadrul centrului, organizi jocuri de noroc, distrugi bunuri din inventarul centrului, nu declari sincer bolile de care suferi pentru prevenirea îmbolnavirii celorlalti beneficiari. Pentru fiecare caz, personalul de serviciu va întocmi o informare scrisa care va fi prezentata sefului centrului si directorului Administratia Serviciilor Sociale Comunitare Ploiesti.

Adrese si telefoane utile:

Centrul Social de Urgență pentru Persoanele fără Adăpost

Ploiesti, Bulevardul București, nr. 8A.

Telefon: 0244 570061 

Poliția Locală Ploiești

0244/954

Administratia Serviciilor Sociale Comunitare Ploiesti 

Ploiesti, str. Gh. Gr. Cantacuzino, nr. 46

Telefon: 0244/522724

...............

Daca ti-au folosit la ceva aceste informatii, da un share acestui articol, pentru rudele si prietenii tai, chiar din alte localitati. Legea este aceeasi peste tot, iar daca nu punem noi administratia la treaba, aceasta nu va face mare lucru. Nu uita sa ne scrii, dupa ce pui statul la treaba, despre ce nu s-a facut corect, in cazul acestei proceduri, la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework