Menu
Tablet menu

Cine detine cea mai veche icoana Pantanassa din Romania Recomandat

Icoana Pantanassa, Vindecătoarea de Cancer, este o celebritate si o raritate in acelasi timp, în lumea ortodoxă. In Rusia, de exemplu, există doar trei copii, cerute dupa 1990 de Patriarhul Moscovei si "livrate" de comunitatea de pe Muntele Athos. In Romania se stia de existenta a doar patru copii ale icoanei:

 • - una la biserica Rusă din Bucureşti si una la Sfanta Manastire Oasa din judetul Alba, ambele donate oficial de catre Biserica Ortodoxa Greaca, prin Biserica Ortodoxa Romana
 • - inca una se află, din 2012 în Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea, ca efect al unei donatii facute de un cuplu de romani calatori la muntele Athos. 
 • - a patra icoana, cumpărată de la Muntele Athos, cu o suma stransa prin donaţii colective, se afla din in 2014, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Brașov.
 • - a cincea icoana, aparuta in 2017, la biserica Sfantul Ioan Romanul din Sibiu. 

Toate icoanele Pantanassa din Romania sunt noi, pictate dupa anul 2000. Pana recent, nu existau informatii ca in Romania sau in alta tara din Europa s-ar mai gasi vreo icoana Pantanassa din secolele 17-19. Asta, pana azi, cand un colectionar din Ploiesti ne-a aratat una, veche de peste 150 de ani.

 

O icoana cumparata de mila... icoanei

A gasit-o la un alt ploiestean, care sustinea ca o are de la parinti, care o pastrau in familie de doua generatii, ca amintire de la strabunii "care aveau pamanturi pana la Dunare". Omul i-a vandut colectionarului, acum cativa ani, cateva carti si fotografii. Dupa ce a capatat incredere in el, i-a aratat si vandut si icoana. "Sincer, eu nu sunt tocmai un colectionar de arta religioasa, si nici nu-l mai stiam pe om. Am dat numarul de telefon atat de des, si ma suna atat de multi oameni, incat habar n-am cum il cheama. Nici nu stiam ca icoana e atat de veche cand am cumparat-o. Era murdara, plina de praf, de mazga. Am cumparat-o ca sa nu o vad sfarsind rupta in bucati la vreo casa de amanet, pentru ca avea ferecatura de argint, iar vanzatorul stia asta. Cum nu ma pricep la arta religioasa veche, am cantarit ferecatura si i-am platit-o la pretul de piata al argintului. Vreo 3.000 de lei. I-am facut un bine, la amanet n-ar fi luat nici macar o mie pe ea", povesteste colectionarul. Si-a dat seama ca e o icoana greceasca, dupa ce a deslusit, prin mizeria depusa pe icoana, cateva litere grecesti. A curatat-o cu grija si a vazut o fraza destul de lunga. Cei cativa greci din anturaj nu s-au descurcat sa o traduca, asa ca a apelat la un specialist in greaca veche, care a tradus-o fraza. "Atunci a inceput nebunia pe care colectionarii o stiu atat de bine. Am simtit ca nu mai pot sa dorm pana nu aflu ce e cu icoana asta".

“Sfânta Maria Pantanassa (expresie pentru Maria, mama Domnului, vindecatoarea de cancer), cea care le vede pe toate, salvatoarea și izbăvitoarea, fie să apere și să ocrotească pe toți credincioșii care sosesc la locul sfânt Vatopediou cunoscându-și păcatele, dar si pe noi, păcătoșii Grigoriu, care a scris, și Gheorghiu Hatiplisotu, care a dictat - decembrie 1861”.

 

Manastirea de unde vine icoana era preferata domnitorilor romani

Mănăstirea Vatoped (numele romanizat al manastirii Vatopediu), mentionata pe icoana, este situată în Muntele Athos și este a doua în ierarhia mănăstirilor din Muntele Athos, dupa Mănăstirea Marea Lavra. Mănăstirea Vatopediu a fost construită de Sfântul Impărat Constantin cel Mare (324-337) si distrusă de împăratul Iulian Apostatul. Legenda spune că apoi, o corabie pe care se afla tânărul Arcadie, fiul împăratului Teodosie I cel Mare (379-395), a naufragiat, iar Maica Domnului l-a salvat ducându-l în locul pe care a fost zidită mai apoi mănăstirea. Oamenii împăratului l-au găsit dormind sub o tufă de mărăcini, și așa a apărut și numele mănăstirii, prin unirea cuvintelor grecești "vato" (tufiș) si "paedion" (copil). Vatopedion înseamnă "copilul din tufiș". Drept mulțumire, mănăstirea a fost rectitorita de împăratul Teodosie I cel Mare în semn de mulțumire către Maica Domnului, pentru salvarea fiului său, Arcadie. La începutul secolului al X-lea, mănăstirea a fost distrusă de pirați, iar la anul 972 a fost refăcută de trei călugări: Atanasie, Antonie și Nicolae, de la Adrianopole, care au fost ucenici lui Atanasie Athonitul. Din acel moment, mai multe clădiri au fost construite, cele mai multe dintre ele în perioada bizantină și în secolele 18 și 19, când mănăstirea a atins apogeul. Mănăstirea a fost importantă pentru lumea ortodoxă încă de demult, inclusiv pentru Principatele Romane. Exista referiri istorice care spun ca "Alexandru Lăpusneanu, domnul Moldovei în perioada 1563-1568, dăruieste mănăstirii Vatopediu pe lângă o cupă mare de argint bătută cu solzi de aur și merticul anual de 300 de galbeni roșii”. De asemenea, manastirea Vatopediu a fost finantata de un alt voievod al Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt, de domnitorul Valahiei Neagoe Basarab, precum si de familiile domnești Ghica, Cantemir, Mavrocordatu, Calimahi, Moruzi, Ipsilanti și Șuțu.

 

Comorile manastirii Vatopediu

In prezent, mai mult de 120 de călugări trăiesc în mănăstirea Vatopediu. Două schituri mari (comunități de stil mănăstiresc) sunt subordonate mănăstirii Vatopediou: Schitul Sfântul Andrei din Careia și Schitul Sfântului Dimitrie. Pe moșia acestei Mănăstiri se află și trei schituri românești: Schitul Sfântul Ipatie, Sfântul Ioan Botezătorul și Schitul Sfântul Gheorghe, unde locuiesc 12 monahi români. Mănăstirea Vatopedi deține brâul Maicii Domnului, centura reală a Maicii Domnului, pe care aceasta a purtat pe pământ și a dat-o Apostolui Toma după moartea ei și în timpul tranziției ei spre cer. O bijuterie de argint creată în jurul unei moaște din craniul Sfântului Ioan Gură de Aur este păstrată în mănăstire și este creditată de către creștinii ortodocși cu vindecări miraculoase. Manastirea conține de asemenea un potir de lapislazuli făcut dintr-o singură bucată de piatră prețioasă și numeroase alte icoane vechi. Biblioteca mănăstirii Vatopediou păstrează o cartă regală medievală, Carta 13-lea de Ivan Asan al II-lea al Bulgariei, dedicată mănăstirii și alte 2.000 de manuscrise și 35.000 de cărți tipărite. Printre manuscrisele de la Vatopediou sunt Psaltirea de începutul secolului al 14-lea, extrase din Strabon, lucrări geografice ale lui Ptolemeu și hărți timpurii. Plus cele sapte icoane faimoase.

 

Istoria mănăstirii Vatopediu se împletește cu istoria celor șapte icoane făcătoare de minuni:

 1. "Antiphonitria", adică "Împotrivă glăsuitoarea"
 2. "Elaiovrytissa", adică "Izvorătoarea de untdelemn"
 3. "Esphagmeni", adică "Cea Înjunghiată"
 4. "Pantanassa", adică "Vindecatoarea de cancer"
 5. "Paramythia", adică "Mângâietoarea";
 6. "Pyrovolitheisa", adică "Cea Împușcată
 7. "Vimatarissa", adică "Altarița"

Ca dovada ca icoana Pantanassa e cea mai importanta din cele sapte: ea este singura adapostita in clădirea principală din interiorul zidurilor mănăstirii Vatopediou (cladirea Katholikon, dedicată Bunei Vestiri a Maicii Domnului Fecioara Maria), restul icoanelor fiind in alte cladiri. Pantanassa este o icoană pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul al XVII-lea şi adusă de către obştea lui Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti. Inca de atunci se spune că această icoană, împreună cu rugăciunea Paraclisului Maicii Domului Pantanassa Vindecătoarea de Cancer, are harul deosebit de a vindeca cancerul. Icoana este sărbătorită anual, pe 15 Octombrie. 

 

Icoana a ajuns in Romania ca urmare a unei donatii importante

"Exista si atunci, exista si acum un obicei, ca marii donatori ai manastirii sa primeasca, in semn de recunostinta din partea calugarilor de la Vatopediu, reproduceri ale celor sapte icoane, pe care manastirea le primea de la alti credinciosi. Ambele obiceiuri exista si acum: unii oameni doneaza icoane bisericilor si unii preoti daruiesc astfel de icoane celor care contribuie la finantarea unor lucrari edilitare pentru biserici. Nu e nimic nelalocul lui ca la 1861, un grec bogat pe nume Gheorghiu Hatiplisotu sa fi donat manastirii icoana care se afla acum in posesia mea, iar manastirea sa o fi daruit unui boier roman, poate chiar inaintas al omului de la care am cumparat-o eu, ca rasplata a generozitatii acestuia. Asa cred ca a ajuns aceasta icoana Pantanassa in Romania, si mi se pare o minune in sine ca a rezistat pana in ziua de azi. Am cercetat internetul o luna de zile si sunt 99% sigur ca in Romania nu mai exista vreo alta icoana Pantanassa de o asemenea vechime", mai spune colectionarul.

 

Cum salvezi o icoana

In paralel cu cercetarile, colectionarul a demontat si curatat cu grija icoana. "A trebuit sa curat riza de argint, ca sa pot descifra inscriptia. Si n-ar fi fost ok sa o curat doar in zona aceea, asa ca am curatat-o integral. Chimic, nu prin frecare, ca sa nu-i distrug detaliile. Ca sa curat ferecatura, a trebuit sa o desfac, iar ca sa o desfac a trebuit sa-i dau jos rama si inchiderea de pe spate. Asa ca am desfacut icoana bucata cu bucata, integral, in speranta ca voi mai gasi si alte inscrisuri. Am pus in plicuri tot, inclusiv cuiele, praful gasit pe ea, resturile de plante, bucatile de sfoara prinse pe spatele icoanei, pentru ca oricine nu crede in autenticitatea ai sa o poata data prin mijloace stiintifice. M-am bucurat sa descopar, sub ferecatura de argint, o icoana integrala, nu partiala (cum sunt cele mai multe icoane vechi, in sensul ca pe bucata de lemn sunt pictate doar chipurile vizibile prin ferecatura, nu si restul icoanei ascuns vizual), si ca e pictata cu aur. Pictura e in stare buna. Singurul ei defect este ca, la un moment dat, cineva a batut doua cuie in pictura, desi icoana avea nevoie doar de doua nituri pe ferecatura. Daca vreti, am restaurat icoana in proportie de 80%. Restul de reparatii, respectic corectiile la pictura, sunt treaba unui specialist".

 

 

Imagine pusa la dispozitie de colectionar: in stanga sus: cum a gasit icoana; in dreapta sus: cum arata icoana acum; colajul din partea de jos reprezinta inscriptia, inainte si dupa curatare.

 

Colectionarul are dreptate, icoana e valoroasa si datorita tehnicii. O confirma Gabriela Bazgan, expert in icoane, pe care am gasit-o citata de capital.ro: "Icoanele vechi cu ferecatura (riza) de argint sunt destul de rare pe piata. De asemenea, extrem de rare sunt icoanele cu ferecatura pictate in intregime (de obicei, la acestea se picteaza numai capetele sfintilor)".

 

Valoare? De la 5.000 la 25.000 de euro

Ca sa se asigure ca nu a aruncat banii pe geam, colectionarul a dus icoana la un expert. "Nu am facut o expertiza oficiala, pentru ca m-ar fi costat foarte mult. Dar om-a asigurat ca icoana e autentica, ca stilul lucrarii, montajul si finisajele sunt specifice anilor 1850-1860. Am expertizat si argintul la bijutier, sunt sigur si pe el. Valoarea icoanei? Aici totul devine complicat. O icoana de acest fel se vinde cu preturi de la 5.000 la 25.000 de euro. Expertul m-a asigurat ca unicitatea icoanei mele o face mai valoroasa de pretul minim de 5.000 de euro, iar contextul actual, respectiv incidenta tot mai mare a cazurilor de cancer, ii poate creste valoarea. Omul mi-a sugerat sa ma adresez unor biserici care au hramul Maicii Domnului, sau unor spitale/clinici de oncologie, care ar putea plati intre 10.000 si 20.000 de euro pe ea, pentru ca prezenta unei asemenea icoane intr-un spital da incredere pacientilor. Cu ocazia asta am aflat si eu ca exista un spital, in Sibiu, unde oamenii se interneaza mai degraba pentru icoana spitalului, despre care cred ca poate vindeca diverse afectiuni, decat pentru tratamente".

 

Cat costa o icoana veche

Pretul de 5.000-25.000 de euro poate parea exagerat, dar nu e. Pe olx.ro, cea mai scumpa icoana aflata la vanzare costa 20.000 de euro: "Vand icoana Sf. Mihail, pictura pe lemn cu carcasa originala, vechime peste 200 de ani". Icoana din imagini nu are elemente de datare vizibile, iar informatia despre vechime nu e sustinuta de nimic. Si pe okazii.ro situatia e similara: 65.000 de lei, adica in jur de 15.000 de euro, vrea cineva pe o "icoana ruseasca, veche de peste 120 ani, transmisa din generatie in generatie, intretinuta foarte bine, dimensiuni 59/52". Antic-shop.ro are la vanzare "o icoana veche din Basarabia, cu din aur de 24 de karate", la pretul de 35.000 de euro, iar Artmark, cea mai mare casa de licitatie din Romania, a vandut la licitatie o icoana veche pe lemn, dar fara metale pretioase si "poveste", la pretul de 10.000 de euro. Cea mai scumpa icoana vanduta vreodata in Romania s-a cumparat la licitatie, prin Casa Alis, cu 40.000 de euro.

 

Motivul pentru care unii romani cumpara icoane scumpe, desi nu-s credinciosi

Myploiesti.ro a descoperit ca achiziţionarea unei icoane de valoare este incurajata in Romania si de faptul ca o icoana este o modalitate sigură de plasare a banilor astfel încât aceştia să nu poată fi luaţi de Fisc sau de banci. Potrivit Codului Civil, există bunuri de care un om nu se poate despărţi, indiferent de datoriile pe care le are şi de dorinţa creditorului.  Este vorba despre bunurile de uz personal (ex: haine) sau casnic (ex: oale, aragaz, frigider), bunurile care servesc la exercitarea meseriei debitorului (ex: sculele unui tamplar) si bunurile care il leaga pe debitor de religia pe care o practica (ex: icoane, crucifixuri). Astfel, poti avea datorii de zeci de mii de euro la banca iar aceasta sa-ti ia tot, mai putin icoana, desi ar putea acoperi paguba. 

 

Pantanassa de Ploiesti

Deocamdata, cea mai veche icoana Pantanassa din Romania, veche de peste 150 de ani, si una dintre cele mai valoroase din Romania, e bine pastrata intr-o locuinta din Ploiesti. Colectionarul nu s-a decis inca daca sa o vanda sa nu. "In principiu, as pastra-o, dar faptul ca eu nu sunt un credincios practicant si nici un colectionar de arta religioasa ma impinge cumva sa o vand. O sa va anunt, daca imi vine vreo idee", ne-a mai povestit el.

Acest articol este proprietatea www.myploiesti.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Este interzisă reproducerea informaţiilor si elementelor grafice, în publicaţii tipărite si online, fără un acord scris în acest sens. Detalii la [email protected]

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

înapoi la partea de sus

BEST OF

Style I Style II Style III