Cine scumpeste, de fapt, benzina si motorina. Marea MANIPULARE a a anului 2013

Cine scumpeste, de fapt, benzina si motorina. Marea MANIPULARE a a anului 2013

Avem senzatia, de cateva saptamani, ca avem cei mai scumpi carburanti din Europa exclusiv din vina guvernantilor. Ca Victor Ponta este principalul responsabil de cei 50 de lei care ne ies din buzunar in plus atunci cand facem plinul la masina. Perspectiva este gresita, pentru ca datele sunt incomplete.

Site-ul www.energy.eu pune punctul pe i, si clasifica prețurile la carburanti fara influenta fiscala. Astfel, România a ajuns să dețină locul doi în Uniunea Europeană la prețul fără taxe al benzinei, după Danemarca, și penultimul loc la acciza percepută pe acest carburant, după Bulgaria. Altfel spus, conducem detașat în topul prețurilor la carburanți nu pentru că taxele sunt prea mari ci pentru că adaosul comercial al producatorilor este exagerat.

La fel, si la motorină: suntem pe locul 1 la prețul fără taxe, alaturi de Grecia (0,777 euro pe litru) și pe locul 7 la nivelul accizei practicate, dar la mică distanță (doar doi eurocenți) de Bulgaria și Grecia, care percep cea mai mică acciză pe litru).

Explicatia? Producatorii de carburanti din Romania tin mortis la profiturile lor. Cea mai buna dovada: Petrom a obtinut un profit record de un miliard de euro în 2013, deși vânzările au scăzut. Iar cifra este impresionanta. Un miliard de euro, profit, anual, inseamna ca in fiecare zi, in conturile Petrom au intrat castiguri nete de 2,7 milioane de euro. Adica 114.000 euro pe ora! 1.902 euro pe minut! 31 de euro, pe secunda, castig curat!

Citeste si da mai departe. E genul de informatie pe care trebuie s-o stie cat mai multa lume.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework