Imprimă această pagină

Cum si-a pus o ploiesteanca copiii in pericol in DECAPOTABILA - VEZI FOTO si VIDEO

Cum si-a pus o ploiesteanca copiii in pericol in DECAPOTABILA - VEZI FOTO si VIDEO

O ploiesteanca a aratat azi ca nu numai tatii iresponsabili isi pun copii in pericol, ci si mamele. Femeia a plecat din parcarea AFI Ploiesti, la volanul unei decapotabile, in care se aflau doi copii: un pusti pe bancheta din spate, si o pustoaica, ridicata periculos de mult, pe locul din fata. Si chiar daca a rulat incet, a demarat si a oprit lent, si nu a reprezentat un pericol pentru ceilalti participanti la trafic, femeia si-a pus copiii in pericol. Asta ca in cazul unui impact, frontal, lateral sau din spate, chiar din vina altui sofer, chiar la viteze mici, fetita ar fi fost cu siguranta proiectate fie in rama parbrizului, fie pe carosabil. 

Siguranta in masina a copiilor nostri este prevazuta de lege. Chiar si dupa ce copii par sa nu mai aiba loc in scaunele auto, trebuie sa va asigurati copiii in continuare, folosind inaltatoare auto si centuri de siguranta. Copiii trebuie să stea în scaunele auto sau să folosească înălțătoare speciale până când au o înălțime de 1.20m și aproximativ 36 de kg.

Folosiți centura de siguranță la fel ca și pentru un adult, nu pe sub brațul copilului și nici în spatele lui. Există chiar un test pe care puteți să îl faceți, astfel încât să știți dacă micuțul vostru are sau nu nevoie de un astfel de înălțător

Testul centurii de siguranță

1. Asezați copilul pe bancheta din spate, rezemat de spătarul banchetei. Observați dacă genunchii copilului se îndoaie la nivelul marginii banchetei. Daca da, copilul poate să stea fără înălțător. Dacă nu, copilul trebuie să stea într-un scaun auto special sau într-un înălțător.

2. Prindeți centura de siguranță. Partea inferioară este poziționată pe șoldurile copilului? Dacă da, este ok, copilul poate să stea în mașină fără înălțător. Dacă se poziționează în dreptul burticii, copilul trebuie să stea într-un înălțător auto.

3. În ceea ce privește partea superioară a centurii de siguranță, care se poziționează pe umăr, aceasta stă pe claviculă și umăr? Dacă da, copilul poate sta fără înălțător. Dacă centura se poziționează peste față sau gât, copilul trebuie să folosească un scaun/înălțător auto special.

4. Poate copilul să mențină o poziție corectă în scaun, cu partea superioară a centurii peste umăr și cu cea inferioară peste șolduri? Dacă da, atunci copilul este pregătit să stea, ca un adult, pe bancheta din spate a mașinii și a trecut testul centurii de siguranță! Dacă nu, copilul trebuie să folosească un înălțător și puteți repeta testul peste o perioadă de timp (câteva luni).

Codul rutier stabileste ca transportul copiilor in varsta de pana la 12 ani pe locurile din fata ale vehiculelor reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda maxima pentru persoane fizice, adica amenda din clasa a IV de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte-amenda) - intre 630 si 1400 de lei. 

Media