Imprimă această pagină

"Fiscul nu vrea sa inchida firme. Ne intereseaza sa facem ordine, si toti sa plateasca ce au de platit"

interviu cu Daniel Petre - DGRFP - Prahova interviu cu Daniel Petre - DGRFP - Prahova

Interviu cu Daniel Petre, directorul Directiei Generale Regionale de Finante Ploiesti

Exista vreo zona din Ploiesti, din Prahova, sau din tara, unde evaziunea fiscala e mai accentuata decat in alte zone?

Daniel Petre: Nu exista teritorialitate, in evaziunea fiscala. Exista, insa, zone de business asupra caror ne concentram mai mult decat asupra altora. In 2014, de exemplu, am prioritizat controlul in constructii, procesarea carnii si in ceea ce priveste munca la negru. Despre primele doua, vedeti zilnic, la tv, cate anchete se fac acum, avand la baza controalele fiscale. Despre munca la negru nu se vorbeste insa, destul de mult.

  • In 2014, DGRFP a avut un plan de incasari de 1,7 miliarde de euro si a incasat peste 1,8 miliarde de euro

E asa o mare problema, pentru buget, munca la negru?

Daniel Petre: Este. Pentru ca vorbim de doua categorii: angajari complet la negru, in care si angajatul si firma nu platesc nici un fel de contributii, dar si de asa-numitele salarii subdeclarate. Adica patronul te angajeaza cu minimul pe economie, plateste taxele aferente, dar iti da grosul de bani, la negru. In Prahova s-a desfasurat chiar un proiect pilot pe tema asta. Bucurestiul a ales 270 de firme, iar noi am facut verificarile. Am descoperit o situatie foarte grava, si am stabilit obligatii bugetare de 16 milioane de euro. Practic, rezultatele au fost atat de bune, incat proiectul o sa fie extins in toata tara.

  • In Prahova trebuiau colectati, in 2014, 580 de milioane de euro si s-au colectat 642 milioane de euro

Dar cum se poate sa conteze atat de mult salariile subdeclarate?

Daniel Petre: Conteaza. Am descoperit, de exemplu, ca acum se dau, ca salarii mascate, suplimente de hrana, haine, se deconteaza transporurit, se fac cadouri. Am avut un caz cu o firma care a platit o excursie pentru 80 de angajati la Viena. Noi tratam aceste cheltuieli ca pe drepturi salariale pe care patronii nu si le trec asa in evidente.

  • In 2014, 120 de milioane de euro s-au incasat numai prin Birourile Vamale

Care e cea mai recenta "fenta"din domeniu? 

Daniel Petre: Cea mai noua? Sa duci oameni in straintate si sa-i platesti pe baza diurnei Ori, nu poti sa-l tii un an pe diurna. Sunt mii de macelari si de lucratori in domeniul alimentar care lucrau in Germania, platiti cu salariul minim in Romania si o diurna de 30 de euro pe zi in Germania. Astea sunt drepturi salariale.

  • Cele 270 de controale pe munca la negru au adus la buget 16 milioane de euro.

Ne intoarcem la evaziune. Aici ce metode noi au aparut?

Daniel Petre: Folosirea firmelor din spate. Adica se lucreaza pe societati in cascada, iar una dintre ele, a treia, a patra, intrerupe lantul tva si nu mai plateste nimic. Ne confruntam in continuare cu firme care au ca administratori persoane fara discernamant, sau foarte batrane. Sunt administratori fictivi, evident, altcineva colecteaza banii datoritati statului. Ce e mai grav este ca s-au rafinat un pic. Firmele astea au acum documente fiscale corect intocmite, si in sistem nu se mai vede, pana nu ajunge sa datoreze sume mari. Cand in declaratiile recapitulative nu apar diferente, doar controlul faptic poate sa le arate. Astfel, viteza de reactie a Fiscului scade.

  • Desi pare ca Fiscul face ravagii, doar 10.000 de controale au avut loc in 2014, la cele 142.000 de firme din zona de responsabilitate. "Nu vrem sa inchidem pe nimeni, degeaba".

Si ce se poate face?

Daniel Petre: Deja se face. Avem o ordonanta foarte buna, care ne-a permis sa infiintam un  serviciu in fiecare judet, de informatii fiscale, care ii verifica inainte pe cei care vor sa se declare platitori de tva din oficiu. Daca vii cu actele unei firme noi, si tu ai mai avut probleme pe alte firme, nu ti se mai acorda acest drept. La fel, daca ai 84 de ani si te-a apucat cheful sa faci o firma, desi n-ai bani. Asa vrem ca tva-ul sa fie urmarit mai usor, la firmele care lucreaza corect. Avem 7 oameni in acest serviciu, resposabilizati serios. Daca una din firmele careia ii acorzi drept de a lucra cu TVA are probleme, tu, care ai semnat pentru ea, esti urmarit penal.

  • 3.200 de angajati are Fiscul, pentru cele 7 judete coordonate fiscal de la Ploiesti. Exista 44 de firme la fiecare angajat al Fiscului

Pentru ca ati amintit de oameni: cum sunt salariile, acum, in sistemul fiscal?

Daniel Petre: Eu zic ca bune. Salariul mediu este de vreo 3.500 de lei, adica destul, pentru o tara ca Romania. Problema e ca inspectorul fiscal nu are dreptul sa desfasoare nici o alta activitate, cu exceptia invatamantului. Pana in 1999, inspectorul fiscal putea fi cenzor, la firme de stat si private. Ii convenea si lui, pentru ca mai castiga un ban. Convenea si statului, pentru ca avea garantia ca situatiile financiare sunt intocmite corect. Ii convenea si patronului, pentru ca avea certitudinea ca nu va fi sanctionat pentru erori, in caz de control. 

  • DGRFP Ploiesti se ocupa de sapte judete: Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman si coordoneaza zece birouri vamale de interior si de frontiera.

Dumneavoastra spuneti ca salariile sunt decente. Oamenii Fiscului cum cred ca sunt?

Daniel Petre: Pai, cred ca si ei sunt destul de multumiti. Avem foarte putine cazuri de angajati care au facut ce nu trebuia sa faca. Avem un caz, la Dambovita, cu niste angajati ai Fiscului urmariti de DNA pentru foloase necuvenite. Avem unul si la Arges, condamnat cu suspendare pentru fapte mai vechi. Avem insa si un caz, de cercetat timp de 5 ani, judecat si considerat nevinovat.

  • Rata de colectare a datoriilor prin executare silita a ajuns la 67%

Noutati, in 2015, la Finante?

Daniel Petre: O sa fie. Avem nevoie de niste spatii, pentru regionala. Anumite servicii existente la regiune vor avea sedii tot in Ploiesti. Serviciul verificarilor marilor averi, de exemplu. Sunt 15 oameni, care vor avea nevoie de birouri, spatii de arhiva, etc. In rest, stam bine. Avem masini destule, vine tot timpul tehnica de calcul noua. Ne descurcam. Asteptam cu interes si reactia populatiei la Loteria Fiscala, care mi se pare o idee foarte buna. Pana acum, doar Garda Financiara era interesata de bonul fiscal de la magazin. Acum, o sa fie toata lumea interesata, si asta e bine. Daca se inregistreaza venituri legal, banii merg la buget, de unde se intorc prin pensii, somaj, investitii in scol si spitale. Fiscul doar asta face. Nu vrem sa inchidem firme. Vrem doar ca toti cei care datoreaza bani statului sa-i si plateasca.

  • Inspectiile fiscale facute in 2014 la 13 mari contribuabili au mai adus la buget, suplimentar, 10 milioane de euro