Imprimă această pagină

Cum scapi de amenzile date de Politia Locala

Cum scapi de amenzile date de Politia Locala Cum scapi de amenzile date de Politia Locala

www.cyd.ro a gasit solutia! Acum poti scapa de amenzile date de politistii locali. Uite cum.

Legea spune ca personalul poliției locale poate da amenzi pentru oprire, staționarea, parcarea, efectuate in afara regulilor stabilite prin codul rutier, sau in baza atributiilor stabilite prin hotărâri de consiliu local. Aici e clenciul: avocatii buni sustin ca personalul poliției locale poata da amenzi numai în situația în care faptele sancționabile  sunt prevăzute în hotărâri de consiliu local, si nu cand e vorba de norme din codul rutier. Exista chiar o norma legala care spune ca, in trafic, agenți constatatori sunt doar ofițerii și agenții de poliție specializați. Nefiind politisti MAI, polițiștii locali nu îndeplinesc aceste condiții minimale.

Uite si un model de plangere, cu care poti contesta amenzile primite de la ei

................................

                                                                     Domnule Președinte,

Subsemnatul …….., domiciliat în ………, strada ………..nr. ………., județul …………………, CNP ………….., în calitate de petent, în termen legal, formulez prezenta

P l â n g e r e

împotriva Procesului Verbal de Constatare a Contravenției seria … nr. ……., întocmit de către ……………., din cadrul Consiliului Local ……… – Poliția Locală …………. prin Primarul Municipiului ……….. cu sediul în ………., strada ……………, nr. ….., județul …………, solicitându-vă, în principal, anularea procesului verbal cu consecința exonerării de la plata amenzii contravenționale și, în subsidiar, înlocuirea sancțiunii amenzii contravenționale cu sancțiunea avertismentului, cu cheltuieli de judecată.

Motivele plângerii :

În fapt, în ziua de …., aflându-mă în ….., pe strada……. nr. …. am fost sancționat contravențional cu suma de ………., potrivit art.  ….. din OUG 195 /2002 privind circulația pe drumurile publice, deoarece aș fi ………..

Învederez instanței că straea de fapt reținută prin procesul verbal nu este conformă cu realitatea deoarece …………..

Mai mult, potrivit art. 15 al. 1 din O.G. nr. 2/2001, contravenția se constată printr-un proces verbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabilește și sancționează contravenția, denumite generic agenți constatatori.

Rog a se observa că subsemnatul am fost sancționat pentru săvârșirea unei contravenții prevăzute de OUG nr. 195 / 2002, respectiv ….

Calitatea de agenți constatatori în cazul contravențiilor prevăzute și sancționate de OUG 195 / 2002 revine polițiștilor rutieri, astfel cum rezultă din art. 109 al. 1 , potrivit cu care, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale se fac direct de către polițiștii rutieri iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră.

Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, prevede în art. 177 al. 2 că polițiști rutieri sunt ofițerii și agenții de poliție specializați și anume desemnați prin dispoziție a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției Române.

Din acest motiv, pentru a putea aplica sancțiuni contravenționale la regimul circulației rutiere conform OUG 195 / 2002, trebuie să existe o dispoziție a inspectorului general al Inspectoratului general al Poliției Române prin care agentul constatator în cauză să fie desemnat ca polițist rutier.

Or, în cauză, agentul constatator ………… nu a fost desemnat polițist rutier printr-o astfel de dispoziție.

Este adevărat că Legea nr. 155 / 2010 a Poliției Locale prevede posibilitatea pentru polițiștii locali de a constata contravenții și de a aplica sancțiuni pentru încălcarea unor norme legale în domeniul circulației pe drumurile publice însă, atâta timp cât o persoană este sancționată pentru săvârșirea unei contravenții prevăzute de OUG 195 / 2002, doar persoanele prevăzute în acest act normativ vor putea încheia procese verbale și aplica sancțiuni contravenționale.

Dacă respectiva contravenție ar fi fost prevăzută, spre exemplu, printr-o hotărâre a Consiliului Local …………… iar prin aceeași hotărâre s-ar fi stabilit și calitatea polițiștilor locali de a constata sancțiunile și de a întocmi procese verbale de constatare, atunci, în mod evident, agentul constatator …………… ar fi acționat cu respectarea legii.

Trebuie observat și faptul că Legea nr. 155/2010 nu derogă de la dispozițiile speciale ale OUG 195 / 2002 în ceea ce privește dispozițiile speciale privitoare la constatarea și sancționarea contravențiilor  deoarece, potrivit art. 63 din Legea nr. 24 / 2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative pentru instituirea unei norme derogatorii se va folosi formula „prin derogare de la …” urmată de menționarea reglementării de la care se derogă.

Pentru toate aceste motive și având în vedere neîndeplinirea de către agentul constatator a condițiilor legale pentru a avea aptitudinea de a constata contravenții la OUG 195 / 2002 privind regimul circulației rutiere și de a aplica sancțiuni contravenționale, solicit anularea Procesului verbal de contravenție seria … nr… din data de ….., cu consecința exonerării de la plata amenzii contravenționale.

Solicit judecarea prezentei plângeri și în lipsa mea.

În drept, îmi întemeiez plângerea pe dispozițiile OG nr. 2 /2001, OUG 195/ 2002, Legea nr. 155/ 2010.

În probațiune solicit încuviințarea probei cu înscrisuri pe aspectul dovedirii stării de fapt precum și proba cu …

Anexez în original și în copii certificate :

Proces verbal de contravenție seria … nr…

taxa judiciara de timbru în cuantum de 20 lei;

Depun prezenta plângere în două exemplare dintre care unul pentru instanță și celălalt pentru comunicare.

Numele Prenumele

semnătura

Domnului Președinte al Judecătoriei ……………..

.............

Citeste si da mai departe!