Exercitiu de interventie ANTITERORISTA - statia de pompare titei Calareti CONPET

Exercitiu de interventie ANTITERORISTA - statia de pompare titei Calareti CONPET

Primul exercițiu de intervenție antiteroristă de mare anvergură a avut loc, vineri, loc la una dintre cele mai mari stații de pompare a țițeiului din Europa. Intervenția specializată, care are ca scop gestionarea atacului unei grupări infracționale care amenință cu detonarea unei încărcături explozive amplasate într-un autoturism, s-a desfășurat pe 17 iunie la Stația Călăreți - CONPET S.A., situată la 50 de kilometri de București.

Cine a participat la exercitiu?

Instituțiile care compun Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului (SNPCT) - Serviciul Român de Informații, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență - au mobilizat, pentru această intervenție, jandarmi, luptători antitero, pirotehniști și pompieri. Exercițiul de intervenție anti/contrateroristă de la Călăreți face parte din programul „Securitatea Energetică a României”, pe componenta „Securizarea Sistemului Național de Transport al Țițeiului prin Conducte”. La acțiune au fost invitați să participe oficiali de rang înalt şi reprezentanţi ai unor instituţii centrale şi companii naţionale - Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Serviciul Român de Informaţii, Agenția Naţională pentru Resurse Minerale, Transgaz SA, Transelectrica SA, Romgaz SA şi Oil Terminal SA.

De ce s-a desfasurat exercitiul la Conpet?

CONPET S.A. deţine infrastructură critică naţională, în baza Hotărârii de Guvern nr. 1198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice naţionale. În acelaşi timp, Sistemul Naţional de Transport al Țițeiului administrat de CONPET S.A. este de importanţă strategică, conform Legii Petrolului nr. 238/2004. Tema aplicației din data de 17 iunie 2016 este „Intervenția specializată a forțelor din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire și Combatere a Terorismului pentru rezolvarea unui incident complex, de natură teroristă, la un obiectiv din cadrul Sistemului Național de Transport al Ţițeiului prin Conducte, aflat în competenţa Jandarmeriei Române pe linie de pază şi protecţie .” 

„Livrarea titeiului catre rafinarii, in conditii de maxima siguranta, este o problema de securitate nationala. In acest sens, managementul societatii, prin implicarea la toate nivelurile ierarhice si prin luarea unor decizii proactive, a implementat politici care faciliteaza reducerea riscurilor de securitate si restabilirea, in cel mai scurt timp, a starii de normalitate la nivelul activitatii specifice.” – Liviu ILASI, director general CONPET S.A.

Programul actiunii:

  • Dupa primirea invitaţilor si cuvantul de deschidere, sustinut de directorul general Conpet SA, Liviu Ilaşi, reprezentantul Ministerului Energiei, Jandarmeria Română – colonel Paraschiv Cătălin sireprezentantul SRI, a urmat vizitarea staţiei Călăreţi si apoi exerciţiul tactic, avandu-i ca primi-protagonisti pe cei de la Jandarmeria Română. Au fost folosite trei elicoptere. dintr-unul s-au paraşutat jandarmi de la 3000 m, iar din celelalte două s-a făcut face desant aerian (soldatii au coborat pe frânghie, pe rezervoarele staţiei). S-a folosit muniţie reală.

  • A urmat exerciţiul pirotehnic al SRI. Ofiterii SRI au detonat un pachet suspect găsit în maşina abandonată de grupul de terorişti care au intrat în staţia Călăreţi.

  • Exercitiul s-a terminat cu intervenţia ISU. Dotate cu trei autoutilitare şi o salvare SMURD, fortele ISU au procedat la stingerea incendiului la un rezervor de ţiţei. incendiu produs de un glonţ al teroriştilor care au intrat în staţia Călăreţi.

De ce s-a facut actiunea la statia de pompare Călăreți?

Staţia de pompare ţiţei Călăreţi, situată în judeţul Călăraşi, comuna Tămădău Mare, la aproximativ 50 km de București, este una dintre cele mai mari staţii de livrare a ţiţeiului din Europa. Călăreţi este o staţie de pompare intermediară, complet automatizată, prin care se vehiculează ţiţei provenit din import sau extras din platforma continentală a Mării Negre. Stația este situată pe principala rută de transport ce face legătura între Constanţa şi rafinăriile, respectiv depozitele petroliere amplasate în Ploieşti şi Piteşti. Este o subunitate modernă care deține, pe lângă automatizarea tehnologică, sisteme inteligente antiefracție și de detectare a intrușilor, respectiv de protecție la incendii. Stația Călăreți a fost pusă în funcțiune în anul 1969 și, de atunci, a trecut printr-un amplu proces de modernizare.Toate instalațiile sunt monitorizate și acționate de sistemul SCADA, iar consumul energetic este monitorizat de un sistem de TELEGESTIUNE computerizat. Totodată, siguranța în exploatare a crescut odată cu modernizarea instalației PSI, prin construirea unui rezervor de 300 mc pentru creșterea capacității de stocare a apei și instalarea unui sistem modern de alarmare. Activitatea în stația Călăreți se desfășoară în flux continuu, 24h/7 și este asigurată de personal calificat și dedicat activității de pompare și condiționare a țițeiului de import și a celui extras din platforma Mării Negre.

Vezi mai jos o GALERIE FOTO cu alte imagini

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework