Imprimă această pagină

Vrei cercei Buciumanesti? Facem!

Vrei cercei Buciumanesti? Facem!

Exista cel putin o pereche de cercei de aur “buciumăneşti”, la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia. Si merita sa-i vedeti, pentru ca sunt foarte rari, foarte frumosi si au o poveste fascinanta.

Secolul 8. Zona Buciumeni, Abrud, Alba Iulia. Oamenii sunt tot mai bogati, dupa ce descopera in zona zacaminte aurifere. Negustoria prospera. Comerciantii aduc din Austria stofe, echipamente casnice, dar si bijuterii de aur, lucrate in Tirol. Predomina cerceii în formă de ciorchine de strugure si cerceii rotunzi, decoraţi cu piatră roşie la mijloc, înconjurată de un brâu albastru şi unul alb. Bijuterii locali sesizeaza oportunitatea si se apuca sa-i produca local. Asa au aparut cerceii romanesti, fabricaţi din aur cu rubin si cercei din argint cu montură din topaz. S-au răspândit rapid pe valea Arieşului, dupa ce buciumanii s-au apucat sa-i dea, la schimb, pe produse agricole. Exista documente care spun despre schimbarea unei singure perechi de cercei pentru o cantitate de vin care ajungea pentru un an intreg. 

Aceşti cercei mai sunt purtaţi şi astăzi de către femeile din zona Munţilor Apuseni. Si ar trebui purtati de oricine, atat sunt de frumosi. Noi, de exemplu, ii facem la comanda. 

comunica cu noi pe  www.facebook.com/salbamariei

cumpara o salba de pe www.breslo.ro/SalbaMariei