Imprimă această pagină

Povestea dispozitivului anti-seismic ce salveaza vieti in magazine si depozite dar pe care statul român il ignora

Povestea dispozitivului anti-seismic ce salveaza vieti in magazine si depozite dar pe care statul român il ignora

În plină psihoză produsă de cutremurul din weekend, am descoperit că în România se importă un dispozitiv antiseismic revoluționar, dar că nimeni nu-l cumpără din cauza lipsei interesului statului pentru protecția anti-seismică a populației.

Dispozitivul Ridg-U-Rak, produs în Statele Unite, se montează la baza raftului și preia energia cinetică produsă în timpului unui cutremur, anulând efectul de balans al rafturilor, astfel încât paleții de marfă depozitați pe acestea nu mai cad, marfă nu se mai distruge iar operatorii depozitelor și clienții magazinelor nu mai sunt în pericol să fie striviți.

Dacă într-un depozit riscul aparține doar angajaților, care cunosc bine incintele, au echipamente de protecție și știu procedurile de salvare, în România există și peste 150 de magazine în care oameni simpli fac cumpărături printre rafturi fără protecție seismică, iar riscul de accidentare și chiar moarte între astfel de rafturi, în timpul unui cutremur, poate fi foarte mare.

"Din 2016, nu am vândut nici un dispozitiv Ridg-U-Rack în România deși, la ce risc seismic are țara noastră, mă așteptam ca acest lucru să se întâmple. Aș fi zis: "ok, poate că firmele nu cumpără acest dispozitiv pentru că s-au dotat cu rafturi conform Ordinului 393/2015 privind proiectarea anti-seismică a structurilor metalice de tip rafturi. Dar nici eu, nici celelalte firme care se ocupă cu rafturi și soluții de depozitare, nu am vândut așa ceva. Mă întreb, așadar, ce fel de rafturi sigure se folosesc în România si unde anume", spune Mircea Ionică, proprietarul Baibia Kind, furnizor de soluții de depozitare și unic importator pe România al dispozitivului Ridg-U-Rak.

În opinia lui Mircea Ionică, statul român va purta responsabilitatea unei eventuale morți colective, în caz de cutremur desfășurat ziua, când magazinele sunt pline cu oameni. "Macar acum, dupa cutremurul din acest weekend, Inspecția în Construcții trebuie să afle urgent unde se pune in pericol siguranta oamenilor și să ia măsurile de rigoare. Nu trebuie să așteptăm o tragedie, cum a fost cea de la Colectiv, în urmă căreia s-a reglementat riscul la incendiu. Au trecut trei ani de cand s-a emis ordinul 393. Hai să-l si aplicăm". 

Cifrele privind numărul de vizitatori ai celor 150 de magazine DIY din România arată că un cutremur desfășurat în intervalul orar în care acestea sunt deschise poate duce la rănirea sau moartea a mii de oameni. Rafturile lungi de douăzeci de metri și înalte de cinci metri vor începe să se miște, să se încline, din ele vor începe să cadă mărfurile, totul sfârșind cu un raft căzând peste alt raft, care doboară alt raft, și tot așa până când acel magazin poate deveni, prin efectul de domino, o capcană a morții.

Ridg-U-Rack este destinat operatorilor logistici, fabricilor ce operează depozite proprii, dar și magazinelor în care, în partea de sus a rafturilor, sunt depozitați paleți cu mărfuri.  În Statele Unite, Ridg-U-Rack este popular mai ales în California, stat cu risc seismic ridicat, că România, și a început să fie impus, de asigurători, retailelor și operatorilor logistici, la fel cum sunt impuse în România extinctoarele și sprinklerele înainte de încheierea unei asigurări de incendiu.

"Dacă ne raportăm la un magazin DIY, vorbim de o  investiție de sute de mii de euro, dar va asigur că nu vorbim despre o cheltuiala prea mare. Dincolo se faptul că se evită pierderile de vieți omenești în cazul unui cutremur mare, un astfel de magazin are pe rafturi mărfuri de 3-4 milioane de euro, care altfel ar putea fi distruse integral", mai spune reprezentantul Baibia Kind.

Nu în ultimul rând, Mircea Ionică speră că asigurătorii ce operează în România să facă și ei demersuri pentru a preveni o catastrofă. "În caz de cutremur, cei care plătesc daunele sunt asigurătorii. Dacă ar condiționa încheierea asigurărilor de investiții în rafturi anti-seism, riscul lor de daune ar fi cu mult mai mic".

Fondata in 1995, compania Baibia Kind a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3 milioane de euro. Compania se afla in Top 5 furnizori de mobilier si accesorii de mobilier pentru magazine, carucioare, sisteme de acces si de depozitare, mobilier pentru spatii industriale, rafturi pentru magazine si depozite, vestiare si dulapuri metalice, sisteme de depozitare paletizata, sisteme de depozitare Cantilever si Carton Flow si sisteme de arhivare.

Detalii pe www.baibia.ro 

Media