Imprimă această pagină

istoria Omnia Ploiesti, cel mai faimos magazin din trecut

istoria Omnia Ploiesti, cel mai faimos magazin din trecut

Anii 70. Cladirile din centrul Ploiestiului trec printr-o evaluare tehnica meticuloasa. Se stia ca multe cladiri sunt slabite de marele cutremur din 1940, dar si de bombardamentele americane din 1943. Dupa ce vad cat de groasa e situatia, comunistii iau decizia radicala de a demola tot si de a construi "un nou centru al orasului".

In doar patru ani, Ploiestiul se alege cu magazinul care urma sa fie emblematic pentru oras. Omnia. In anii care au urmat s-au construit si magazinele Big (1976), Mercur si Unirea (1982) si Galeriile Comerciale (1985). Ploiestenii insa, au ramas fideli Omnia. Nici un alt magazin nu avea marfuri atat de variate si o afluenta de trafic atat de mare. Marea atractie erau scarile rulante, singurele din oras. 

In acele vremuri, subsolul Magazinului Omnia are alimentara. La parter se gaseau rechizite, jucarii si haine. La etajul 1 era mobila, la etajul 2 articole de sport-camping.  

Sus, pe cladire, era o faimoasa cafenea, plina de o lume pestrita, de la elevi de liceu, prostituate, turistii straini cazati la Hotel Central si securisti.

O sa gasiti, in presa post-Revolutie, laitmotivul rafturilor goale. E un mit daca ne referim la Omnia. Rafturile erau pline, pentru ca magazinul trebuia sa arate bine pentru cei veniti din provincie si pentru straini. Comunismul trebuia "sa dea bine". Asadar, la Omnia gaseai, cand aveai noroc sau pile la vanzatoare, lucruri dorite ca truse chinezesti de geometrie, maiouri chinezesti pentru barbati, ciorapi de dama cehesti, cizme de cauciuc germane, mingi de fotbal poloneze, portocale de Grecia sau ness Amigo importat din Brazilia. O data pe an, in preajma sarbatorilor de iarna, in spatele magazinului Omnia (parcarea supraterana nu exista, ci doar o statie de autobuz, se forma faimoasa coada la banane, care aduna si cate 5.000 de oameni. Era singurul moment in care Securitatea se temea de o revolta populara. La acea coada s-au nascut faimoasa expresie "dati cate una, sa sa ajunga la toata lumea".

Merita spus si ca, spre deosebire de Omnia, celelalte magazine mari din centru (Mercur, Unirea, Galerii) nu vindeau aproape deloc marfuri din import. Asa ca daca voiai ceva de calitate, trebuia sa te duci la Omnia. Inca un lucru mai putin stiut: numele magazinului a fost dat de sotia unui inalt oficial comunist al vremii, care, vizitand Londra, a fost impresionata de sloganul magazinelor Harrod's, “Omnia Omnibus Ubique”, care inseamna  “totul, peste tot, pentru oameni”. 

Anii 90 au venit cu dezvoltarea comertului in tot orasul. Nici nu mai conta unde ai magazin, in oras, daca aveai marfuri de import ca televizoare coreene, jeansi turcesti, dulciuri italiene sau incaltaminte de firma vindeai in draci. Pe acest fond, vanzarile magazinului Omnia au scazut. Politicile proaste duse de managerii vremii (comasarea tuturor spatiilor comerciale din oras in doar 2-3 firme), au dus la sincope in aprovizionare si in plata salariilor. Asa a aparut necesitatea privatizarii, care s-a facut rusinos, in 1999. Pe lista de privatizare Omnia aparea ca detinatoarea unei averi (bani si active) de circa 6,1 miliarde lei (circa 3,7 milioane de euro, in banii de azi). Fondul Proprietății de Stat a vandut Omnia cu o nu doar suma mai mica decat capitalul social, ci si mai mica decat suma detinuta in cont, in acel moment, de celebrul magazin. Cumparator a fost fondul de investitii New Century Holdings, care a inclus magazinul intr-un lant national de magazine universale numit WinMarkt. Ca cel mai mare magazin din retea, Omnia Ploiesti a fost primul modernizat, cu 1,5 milioane de dolari, in 2001.  Ulterior, cei 6.000 de metri patrati au fost inchiriati celor interesati, cu 12-35 de dolari/mp plus utilitati. Un calcul simplu arata ca, daca investitia in achizitia Omnia s-a amortizat cu banii gasiti in contul magazinului, cea in modernizare s-a amortizat in doar trei ani. In zilele noastre, magazinul Omnia este evaluat la circa 20 de milioane de euro. 

Faptul ca Omnia este un brand indragit de ploiesteni se vede si din pretul artefactelor vechi ce aduc aminte de acest magazin. Calendarele, cartile postale si pliantele din anii 70-80 cu Omnia sunt la mare cautare pe site-urile colectionarilor. Iar recent, un magazin online a pus in vanzare pungi de cadouri Omnia originale, scapate miraculos de efectului celor 30 de ani trecuti de la schimbarea de regim politic din 1989. 

  • Myploiesti.ro cumpara ziare vechi locale, fotografii vechi, carti, scrisori, acte si alte hartii care au legatura cu istoria Ploiestiului si a Prahovei. Daca ai asa ceva scrie-ne la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau foloseste mesageria privata a paginii www.facebook.com/MyPloiesti.

rubrica sponsorizata de Strabunicii - carti de istorie entry-level