cum se evalueaza corect un obiect de arta, vechi sau de colectie

cum se evalueaza corect un obiect de arta, vechi sau de colectie

Multi oameni au gasit, cel putin o data, un obiect despre care au crezut ca valoreaza mult spre foarte mult, dar de fiecare data, cand a incercat sa evalueze acel obiect, s-a lovit de metode diferite saude preturi diferite. La starea de confuzie au contribuit, de multe ori, si obiectele similare gasite pe internet, la vanzare, la preturi de la un un leu la zece mii de euro. In noua cazuri din zece, obiectele aparent valoroase au ramas in conditiile initiale (pod, magazie, casa de la tara), sau au fost daruite in termenii "vezi si tu daca poti sa scoti vreun ban pe el". 

Si totusi, cum se evalueaza un un obiect de arta, un obiect vechi sau de colectie? Am intrebat asta la Kolectionarul.ro, care foloseste metodele de evaluare ale ANEAR, si iata ce am aflat. 

O evaluare profesionala tine cont de trei factori:

  • valoarea de piata
  • valoarea ca venit
  • valoarea de inlocuire

Sa luam, de exemplu, o masa veche cu patru scaune. E din casa bunicii. "Pare ca e de la 1900, e intreaga, fara defecte majore, scaunele sunt inca bine incleiate, sunt sanse foarte mari sa valoreze mult, nu? Poate 1000 de euro? Poate 2000 de euro... Poate si mai mult! Gata, maine ma duc sa fac rate la noul iPhone. iar tu iti iei... chiar, tu ce vrei sa-ti iei dupa ce vindem masa?" 

Usurel. Hai sa facem evaluarea. 

Incepi cu valoarea de piata a mesei. Adica apuca-te sa cauti pe internet mese vechi cu patru scaune. Poate gasesti un anunt de vanzare mai vechi, cu cu ceva similar, care s-a vandut. Daca gasesti o masa identica cu a ta, care s-a vandut cu 300 de euro, cel mai probabil o sa o vinzi si tu pe a ta tot cu atat. Daca gasesti anunturi de vanzare inca valabile, noteaza preturile doar cu titlu informativ. Daca cineva o vinde cu 800 de euro, iar anuntul e postat acum doi ani, inseamna ca pretul e mult prea mare. Dar tot ai aflat ceva: ca face sub 800 de euro. 

Incearca apoi sa-ti dai seama daca masa ta cu patru scaune ti-ar putea aduce venituri. Daca ar fi interesat s-o inchirieze vreun fotograf, pentru studioul lui retro, vreun organizator de nunti, pentru un eveniment aristocratic sau vreo florarie, pentru standul ei retro-chic. Cat ti-au oferit? 50 de lei lunar? 100 de lei lunar? Inmulteste suma cu trei ani si vezi unde ajungi: la 1.800-3.600 de lei. E o veste buna: e sub 800 de euro, dar peste 400 de euro.

Verifica si care ar fi valoarea de inlocuire. Cam cat costa o masa noua, cu aspect retro, cu patru scaune similare, in magazine. Probabil ca vei gasi scaunele la 150 de lei bucata si masa la 500-700 de lei. Cam 300 de euro in total. Nu uita insa ca cei care cumpara mobila cauta, in proportie de 95% mobila noua. Foarte putini cheltuiesc pe mobilierul vechi cat pe cel nou. E ca la un magazin de haine second-hand, unde un tricou Nike costa doar 10 lei, nu 110 lei ca la mall, doar pentru ca a mai fost purtat de cineva. 

Precum vezi, acum stii cu aproximatie cat costa masa si scaunele: intre 300 si 400 de euro. Ai sanse sa-i obtii? Depnde ce faci:

A. Posteza masa pe net, la vanzare, si spera ca unul din putinii cumparatori de mobila veche va da peste anuntul tau si va considere pretul rezonabil. Din experienta Kolectionarul.ro, daca pe net e un obiect pe care se cer 300 de euro, iar anuntul e postat de mai mult de o luna, iar vrei sa vinzi si tu ceva similar, pretul tau nu trebuie sa sara de 250 de euro. 

B. Inchiriaza mobila fotografului sau florariei. Vei primi banii in transe mici, de 50-100 de lei lunar, fara sa stii niciodata daca ultima rata va veni luna viitoare sau peste cinci ani. 

Mai exista si varianta C. Studiaza masa si scaunele cu atentie. Cauta stante, inscriptii, cauta actele de cumparare. Poate e mobilier de firma, poate a fost facut de vreun atelier celebru, poate e din nuc, abanos sau palisandru. Fiecare astfel de detaliu va conta mult la pretul de vanzare. Sau ignora tot si vinde-o unei cunostinte la care tii cu mesajul "stiu ca iti cauti mobila si nu stai grozav cu banii, m-am uitat pe net si astea fac cam 300 de euro, dar ti le dau cu o suta daca vii sa le iei azi". Vei castiga astfel nu doar bani, ci si simpatia acelui om, care se va simti dator, in viitor, sa-ti intoarca gestul de prietenie.

Revenind la evaluare: nu uita de cele trei valori de mai sus. Orice obiect vechi, de la timbre la tablouri si palate, se evalueaza asa si numai asa. Iar daca auzi pe cineva spunand altceva, intreaba-l: "nu te supara, esti evaluator autorizat?". 

articol sustinut de kolectionarul.ro

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework