Imprimă această pagină

culoarele din magazine sunt culoarele morții în caz de cutremur

culoarele din magazine sunt culoarele morții în caz de cutremur

Rafturile din magazine mari de tip supermarket pot provoca moartea și rănirea a sute de mii de români, in caz de cutremur. Aveți dovada celor spuse in galeria foto a acestui articol. Fotografiile au fost făcute în toate marile magazine din Ploiești și periurban, iar ele arată rafturi amplasate fără nici un fel de prindere, rafturi ancorate incorect, cu suruburi părea subțiri sau cu șuruburi lipsă, dar și rafturi lovite și precare din punct de vedere al stabilității.

Situația este cu atât mai gravă cu cât în unele magazine, rafturile au nu numai șuruburi lipsă în zona de prindere pe podea, dar din imagini se vede că nici găurile nu au fost date, ceea ce arată două lucruri:

1. magazinul nu a avut niciodată intenția de a ancora corect rafturile. 

2. Inspectia in Constructii nu a verificat niciodată modul în care s-au montat rafturile în magazine. 

De parcă n-ar fi de ajuns acest risc major, mai putem vorbi de unul. Deși România se află într-o zonă seismică de risc major, poate cel mai mare din Europa, sistemele de rafturi din marile magazine provin din Germania, o țară cunoscută pentru fiabilitatea produselor sale, dar unde riscul seismic este zero. Invocându-se "rafturile noastre ]ndeplinesc toate standardele germane de calitate", se trece cu vederea, în fața autorităților române, faptul că acele rafturi constituie un imens risc pentru viața și integritatea fizică a clienților din magazine. Asta deși România are și surse de rafturi antiseismice, și firme care aduc din SUA sisteme antiseismice care se pot monta pe rafturile actuale, iar actuala configurație a magazinlor nu ar fi cu nimic modificată dacă rafturile ar fi puse în siguranță. 

Situația părea că se va regla in 2015, când Ministerul Dezvoltării a emis Ordinul 393 care transforma în normă legală un regulament tehnic european care se refera la rafturile metalice. "Ghidul privind proiectarea anti-seismica a structurilor metalice de tip rafturi" a devenit astfel Reglementarea Tehnică GP 128-2014. Teoretic, toate cele 150 de magazine cash-and-carry, magazine DIY si toate depozitele logistice ale uzinelor ar trebui sa tina seama de acest regulament. In realitate, Ordinul a fost ignorat, pentru că nu prevede sancțiuni. Cinci ani mai târziu, toate culoarele dintre rafturile magazinelor si depozitele romanesti sunt în continuare culoare ale morții. 

Ordinul 393 a fost ignorat și de IGSU, deși acesta avizează pentru riscuri de incendii și risc seismic toate clădirile. În acest moment, dacă ai un magazin mare sau un depozit, dar nu deții hidranți, sprinklere și aerisiri tehnice, IGSU îți păoate bloca funcționarea fără probleme. Ai însă rafturi cu care poți omorî sute sau mii de oameni în cazul unui cutremur? Poți funcționa liniștit, IGSU se face că nu vede problema. 

Daca Ordinul 393 ar fi pus in aplicare, magazinele si depozitele ar avea de ales intre schimbarea  rafturilor existente cu unele proiectate sa reziste la seisme (costuri de 200%, durata de implementare mare), ranforsarea rafturilor conform normelor tehnice (costuri de 100%, durată medie) și achizitionarea de baze antiseismica pentru rafturi (costuri de doar 50%, durata de executie scurta). În România există cel puțin trei soluții antiseismice, toate provenite din SUA, dar nici unul dintre deținătorii lor nu a vândut, încă, vreun sistem. 

Ceea ce arată că deținătorii de rafturi, deși aflați într-o permanentă creștere a cifrei de afaceri, refuză să investească în siguranța clienților lor, cu acordul tacit al statului român. 

Mai multe detalii găsiți aici, aici, aici și aici

Nu ratați galeria foto de mai jos, extrem de relevantă pentru situația actuală. 

VIDEO: sistemul de protectie Pellegrino, fabricat in SUA, disponibil la importatorul pe România

Media