Chef-ul si cofetarul Berbec, intre campionii gastronomiei in comunism

Într-un articol publicat în anii ’70, jurnalistul Ion Preda consemna rezultatele unuia dintre cele mai importante concursuri culinare din România comunistă: finala „Așilor gastronomiei” din 1975, organizată la hotelul Carpați din Brașov. Evenimentul, devenit o adevărată școală a profesioniștilor din turism, reunea anual cei mai talentați bucătari, cofetari și patiseri din rețeaua Ministerului Turismului — nume care au definit gustul și rafinamentul culinar al unei epoci.

La mijlocul lui decembrie, la hotelul „Carpați” din Brașov s-au întâlnit din nou așii artei culinare din rețeaua Ministerului Turismului. S-a consumat astfel faza finală a concursului din 1975 între bucătarii, cofetarii și patiserii care hrănesc milioanele de turiști din România. Un concurs devenit de acum tradițional — o reală școală a gastronomiei din industria turismului, un prilej de perfecționare a măiestriei celor ce muncesc în „laboratoarele albe” ale hotelurilor, complexelor turistice și stațiunilor balneoclimaterice, de diversificare a preparatelor culinare, de promovare a bucătăriei românești, de asimilare a unor mâncăruri din bucătăriile altor popoare.
La ediția din 1975 a concursului pentru cel mai bun bucătar, cofetar și patiser s-au întrecut, în faza inițială, peste 1500 de participanți; selecționați de jurii exigente, cei mai buni s-au prezentat la fazele zonale. Iar la Brașov, titlul de cel mai bun a fost disputat de 16 bucătari, 9 cofetari și 4 patiseri. Fiecare s-a prezentat cu trei preparate. După examinarea și notarea lor, juriul a decernat premiile.
Locul întâi a fost cucerit de Ilie Cotîrleț, șef bucătar la restaurantul hotelului „Carpați” — Brașov; pe locul doi s-au clasificat Gh. Lorenz de la hotelul „Dacia” — Oradea, Mircea Petcu — hotelul „Lido” — București și Ștefan Nicolae — hotelul „Parc” — Mamaia; pe locul trei Victor Mogoș de la hotelul „Grand” — Tg. Mureș, Petre Marin — restaurantul cu autoservire „Lido” — București, Ștefan Dociu — restaurantul „Berbec” — Ploiești și Viorel Paraschiv — hotelul „Athenee Palace” — București.
Cei mai buni cofetari s-au dovedit a fi: Adrian Hermenean („Athénée Palace” — București) — premiul I; Gherda Lupașcu (hotelul „Carpați” — Brașov), Ioan Moraru (hotelul „Ceahlăul” — P. Neamț) — premiul II; Gabriela Chiriloiu (laboratorul ITHR Mangalia), Maria Ungureanu (hotelul „Prahova” — Ploiești) — premiul III.
Întrecerea patiserilor a fost câștigată de Marilena Ispas, de la restaurantul „Carpați” — Brașov.

NEWSLETTER

Îți oferim un newsletter zilnic de luni până vineri, cu rezumatul știrilor și cele mai bune articole din presa locala.

articole

Abonează-te la newsletter

Fii la curent cu toate noutățile și evenimentele locale. Abonează-te la newsletter și nu rata ultimele știri din comunitatea locala sau alte oportunități.

©- 2025. Toate drepturile rezervate.