Sfaturi pentru cei care pleaca in strainatate de Paste

V-ati propus sa petreceti Sarbatorile de Paste in strainatate? Ministerul Afacerilor Externe a conceput un ghid care contine informatii punctuale pentru principalele destinatii de vacanta pentru romani in 2013: Austria, Bulgaria, Elvetia, Grecia, Israel, Italia, Marea Britanie si Turcia. Vezi ce trebuie sa faceti pentru a evita eventualele situatii neplacute!

…Aveti grija ca documentul de calatorie – pasaport sau carte de identitate, dupa caz – sa fie valabil si in buna stare!

…Lasati familiei dumneavoastra din Romania copii ale documentului dumneavoastra de calatorie si ale politei de asigurare !

…Lasati familiei dumneavoastra date privind itinerariul calatoriei dumneavoastra, precum si modalitatile in care puteti fi contactat !

…Va recomandam sa pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie, banii si cartile de credit. Copiile documentelor importante, pastrate separat de cele originale, pot fi utile in cazul pierderii/furtului acestora.

Ce precizeaza MAE, de pilda, in cazul Bulgariei – destinatie favorita in minivacanta de 1 Mai si Paste…

…Toate reglementarile privind circulatia pe drumurile publice sunt similare cu cele romanesti in domeniu. Plata utilizarii drumurilor publice se efectueaza la intrarea pe teritoriul Bulgariei, existand un sistem similar vignetei romanesti. Sunt necesare cartea verde a autoturismului, talonul de inmatriculare si permisul de conducere.

…Permisul de conducere romanesc este valabil in Bulgaria. Va atentionam ca politia locala suspenda cu usurinta permisele de conducere. Va recomandam sa conduceti prudent. In cazul in care va este retinut permisul de conducere, aveti obligatia sa va deplasati la sectie impreuna cu ofiterul de politie, unde veti lua la cunostinta despre conditiile in care permisul va va reveni in posesie, precum si cuantumul amenzii. Amenda se plateste numai la banca.

… Evitati calatoriile si stationarea pe drumurile publice din Bulgaria pe timpul noptii. Rata furturilor auto este ridicata, ca atare va recomandam sa incheiati o asigurare CASCO pentru autoturism.

…In Bulgaria este interzis fumatul atat in locuri publice inchise, cat si deschise.

… Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

- Serviciul de urgente – 112

– Politia – 166

– Salvarea – 150

…In cazul in care cetatenii romani devin victime ale furturilor de bunuri sau documente de identitate, acestia se pot prezenta la sectia de politie competenta pentru a declara incidentul si a obtine un proces verbal justificativ. Cetatenii romani care si-au pierdut/li s-au furat documentele de calatorie pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct in punctele de trecere a frontierei, iar in urma unei verificari prealabile efectuate de catre Politia de Frontiera li se va permite intrarea in Romania.

…Numarul de urgenta/permanenta al misiunii unde pot suna cetatenii romani aflati in situatii deosebite este 00359 879 440 758

Ambasada Romaniei la Sofia – Sectia Consulara

Adresa: Str. Shipchenski Prohod nr.1, Sofia

Telefon: 00359-2-973.35.10; 00359-2-971-28-58

Fax: 00359-2-973.34.12

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Ghidul MAE complet poate fi accesat AICI http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2013/pdf/2013.04.29_Ghid_PasteB.pdf 

Citeste toate articolele din sectiuneawww.myploiesti.ro/paste 

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework