Traditii de Pasti, legate de aur

Traditii de Pasti, legate de aur

In toate povestile, din cele mai vechi timpuri, apar amulete, inele si alte bijuterii vrajite. Facatorii de minuni vindecau atingand bolnavul doar cu inelul lor. Magicienii isi confectionau inele cu constelatii, facand cu ajutorul lor minuni. Aceasta credinta era atat de raspandita la pagani, incat preotii nu puteau purta inele, decat daca erau foarte simple, fiind evident deci ca nu contin amulete. Inelele magice au devenit foarte pretuite de crestini si un simplu inel de casatorie era legat de o multime de superstitii. Se credea ca pe cel de al patrulea deget, numit inelar, exista o linie care comunica direct cu inima si de aceea e recomandabil ca inelul de logodna sa fie pus pe acest deget. Clipa cand sotul ofera miresei inelul, in fata preotului, este de cea mai mare importanta, dupa cum spune o veche carte despre secrete. Daca sotul opreste inelul la varful degetului si nu intra peste a doua incheietura, cea care va domina in casatorie va fi femeia, dar daca el introduce inelul pana la baza degetului, barbatul va fi suveran. 

Traditiile inca influenteaza vanzarile, iar acest lucru se vede cel mai bine de Pasti, cand vanzarile de bijuterii sunt mai mari decat de Craciun. Difera , insa, tipul de bijuterie dorit, in functie de zona geografica. In Moldova se vand foarte bine bratarile si inelele barbatesti, in Ardeal se vand lanturi decorative de buzunar, ace de cravata, brose si coliere.  In Muntenia, si implicit in Ploiesti, se vand mai mult cercei, pandantive si inele decat lanticuri si bratari. "Vanzarile depind de traditiile zonei, In Moldova, de exemplu, după slujba de Înviere si inainte de prima masă de Paşte în familie, exista obiceiul ca toată familia să se spele într-un lighean în care au fost puse ouă roşii şi bijuterii din aur, crezându-se că toţi vor fi astfel sănătoşi şi prosperi. În zona Vâlcea, mama, înainte de a îmbrăca copilului o cămășuță sau o haină nouă de pasti, cosea in ea o za de lantic de aur, pentru sănătatea celui ce-o purta", ne-a explicat G. Dumitru, de la Bijuteria Armand din Ploiesti, unul dintre putinii bijutieri care mai lucreaza manual in aur. 

Alte traditii si superstitii de Pasti, legate de aur

  • Se spune ca daca gasesti o bijuterie de aur, vei primi bani.
  • Femeile care poarta cruciulite din aur sunt ferite de rele.
  • Barbatii care poarta aur vor avea spor la munca si vor putea obtine tot ce isi doresc din punct de vedere material.
  • Bijuteriile din aur cu stelute (cercei, coliere, bratari) reprezinta norocul. Persoanele care poarta stelute primesc mai mult curaj sa faca ce isi doresc in indeplinirea viselor.
  • E bine sa dai cerceri de aur, pentru ca tradiția spune ca femeile care vor să-și păstreze vederile până la adânci bătrânețe trebuie să poarte cercei din aur (Ardeal, dar si Germania, Suedia).
  • E bine sa porti inel de aur, pentru ca, dacă teblesteamă cineva, blestemul să se prindă de inel, iar nu de om (Muntenia).
  • Ca să te aperi de orice boală, e bine să porți un inel făcut dintr-o monedă de aur căpătată de pomană (Moldova). 
  • Inelul de logodnă este un legământ, daca este din aur e semn bun, iar daca e aruncat aduce ghinion
  • Ca să-ți meargă totul bune, nu trebuie să lași pe nimeni să-ți scoată inelele de aur de pe degete.
  • Inelul de logodnă trebuie păzit de o altă femeie.
  • Dacă vrei să ai parte de zile bune și de somn lipsit de griji, nu purta un inel după ce ai rupt logodna. 

comunica cu noi pe  www.facebook.com/salbamariei

cumpara o salba de pe www.breslo.ro/SalbaMariei 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework