Zece criterii dupa care alegi o GRADINITA BUNA

gradinita dandelion gradinita dandelion foto: fb.com/gradinitadandelion

Sa alegi gradinita perfecta poate fi o sarcina dificila. Trebuie sa te informezi, sa vizitezi, sa stai de vorba cu amici care au copii mai mari sau de-o varsta cu copilul tau, si sa verifici daca ce anunta gradinitele pe internet este adevarat. Exista, insa, un set de criterii universal valabile.

1. Gradinitele private sunt mai bune decat cele de stat?

Da. Desi exista inca gradinite de stat foarte bune, subfinantarea cronica a sistemului educational isi pune, din pacate, amprenta, pe gradinitele de stat. Cele private sunt mai bine dotate, in cladiri mai sigure, si arata mai pe gustul copiiilor.

2.Cum verifici daca reputatia gradinitei X este reala?

Aici e simplu: caut-o pe Google. mergi pana la pagina 10 de rezultate, si citeste ce-au scris alti parinti pe forumuri, sau stiri de presa. 

3. O gradinita pe langa casa sau una buna?

Una buna, clar. E vorba despre sanatatea si educatia copilului tau, care sunt mai importante decat cat timp faci tu de la gradi pana acasa si inapoi.

4. Cat de importanta este programa educationala?

A cui? A statului roman, cel mai putin performant stat din Europa, la capitolul educatie? Programa schimbata periodic, de statul care inventeaza si apoi renunta la tot felul de prostii, de 20 de ani incoace? Nu, nu e importanta programa educationala, oricat de trist ar suna asta. Important e ca fiul tau sa fie in siguranta si sa se simta iubit.

5. De unde stii daca educatoarele sunt bune sau rele?

O intrebare grea. De obicei, iti poti da seama. Cand vizitezi gradinitele, incearca sa stai pe acolo, cateva minute, sa vezi cum se poarta cu copiii. Cere chiar sa stai o zi, cu pustiul, de proba. O femeie plina de aur, machiata exagerat, care ridica tonul la copii din nimica toata nu prea are cum sa fie o alegere buna, nu? Si daca tot esti acolo, intreaba-le pe educatoare de studii, diplome, calificari. Cu cat mai noi, cu atat mai bine.

6. Cum stii daca sanatatea lui va fi pusa in pericol?

Exista doua feluri de probleme de sanatate care pot aparea intr-o gradinita. Prima este generata de starea de curatenie. Un robinet vechi care picura, murdarie la coltul gresiei sau gunoiul depozitat neglijent sunt semne clare ca acolo se face curatenie ca in anii 70, plimband un mop jegos si ud pe pardoseala. A doua problema tine de regulile casei: multi parinti isi aduc copiii la gradinita chiar si cand sunt raciti, iar copiii sanatosi sunt contaminati. Intreaba cat de stricte sunt regulile: cu cat mai stricte, cu atat mai bine.

7. Ce dotari medicqle trebuie sa aiba o gradinita?

Teoretic, trebuie sa existe, separat, sali de studiu, sport, masa, smn, plus cabinet medical sau camera de carantina, bloc operator de spalat vesela, contracte cu spalatorii si curatatorii. In fiecare dimineata trebuie facut triajul micutilor bolnaviori. Intreaba fara jena de toate astea. In multe gradinite din Ploiesti lipsesc, din pacate. Noi am gasit o singura gradinita care le are pe toate:  www.gradinitadandelion.ro 

8. De unde stiu daca fiul meu va fi agresat?

Aici e foarte simplu: alege gradinitele in care nu poti intra cand vrei. Dintre ele, alege o gradinita care are paza sau contract cu o firma de paza si care are monitorizare video, cu acces pentru parinti. Asa vei sti tot timpul cum se poarta educatoarele cu copilul tau.

9. Cum aleg programele educationale optionale?

Cum vrei. Daca fiul tau are inclinatii spre sport, da-l la volei, dans, etc. Daca e inclinat spre arte, da-l la pictura, muzica. Alegerile sunt ale tale. Intreaba cat costa programul si ce pregatire are profesorul de specialitate, sa nu arunci banii pe o pregatire mediocra. 

10. Sa aleg programul scurt sau programul prelungit?

Alege ce ti se potriveste timpului tau. Ai fi tentat sa alegi programul scurt, ca e mai ieftin, si sa descoperi ca ducandu-te sa iei copilul la pranz, sa-l duci la bunici, apoi sa-l readuci de la bunici cand iesi de la serviciu sa fie mai scump (benzina, timp pierdut), decat programul prelungit. Inca un motiv: ii va fi foarte bine daca se joaca, mananca si doarme in acelasi loc si ii va fi mai usor sa se imprieteneasca cu ceilalti copii. 

Ai avut o experienta neplacuta cu o gradinita? Scrie-ne pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework