Imprimă această pagină

Cum te asiguri ca bradul de Craciun la ghiveci nu se va usca pana il vei planta

Alege un brad în ghiveci pentru Crăciun si citeste cele mai importante sfaturi pentru a-l îngriji şi păstra.

Mulți se gândesc că ar fi mai bine să cumpere ca brad de Crăciun unul la ghiveci decât unul tăiat, cu gândul că-l vor planta ulterior în grădină sau în fața blocului, iar bloggerul Adela Pârvu [www.adelaparvu.com] a postat mai multe sfaturi pentru îngrijirea lor.

Din păcate în fiecare an se întâmplă ca acești brazi să se usuce, iar oamenii să nu înțeleagă cu ce au greșit deși au avut grijă de ei. Da, bradul de Crăciun, dacă este unul în ghiveci, îl poți planta în grădină după ce l-ai avut în casă ca și brad de sărbători, dar trebuie să ai răbare și să urmezi pașii necesari pentru acomodarea lui de la exterior la interior și apoi invers de la interior către exterior. Bradul la ghiveci este un copac viu, așa că trebuie tratat cu blândețe.

1. În primul rând trebuie să începi cu adaptarea bradului de la mediul exterior la cel din interior casei. Așa că dacă abia l-ai cumpărat, nu face greșeala de a-l băga imediat în casă. Cel mai indicat ar fi ca timp de trei sau patru zile, să-l adăpostești pentru aclimatizare undeva în garaj,verandă sau balcon închis. Un brad în această perioadă se află într-o stare latentă de vegetație, iar expunerea imediată la căldură îi va deregla procesele biologice și va începe să crească în condiții improprii unei bune dezvoltări.

2. În momentul în care îl vei aduce în casă îți recomand să mergi la cel mai apropiat magazin cu produsede grădinărit sau poți cumpăra online un spray hidratant pentru a minimiza pierderea de ace. Te sfătuiesc să-l pulverizezi cu acest spray atât în etapa de aclimatizarea, cât și în etapa staționării în casă. Este foarte important ca atunci când îi stabilești locul în casă, să alegi un loc luminos și DEPARTE de sursa de căldură. Un loc bun și-un produsul antitranspirant va ajuta bradul să supraviețuiască condițiilor de mediu existente în casă.

3. După o localizare corespunzătoare îți recomand să așezi ghiveciul bradului într-un recipient galvanizat (găleată de tablă), unde va trebui să fie udat în mod regulat. Ai grijă să-l așezi într-o poziție verticală folosind pietriș sau nisip. Udarea trebuie s-o efectuezi zilnic, cu o cantitate de circa 1 litru de apă, în condițiile în care bradul atinge o înălțime de 1,50 m sau mai mult. Îți recomand să verifici dacă această apă este absorbită de la o zi la alta, deoarece sunt foarte multe soiuri de brad și fiecare reacționează în mod diferit. Din experiență trebuie să-ți spun că un brad în ghiveci poate supraviețui în casă doar 7-10 zile (unii experți sugerează numai 4 zile), după care trebuie scos imediat într-un mediu mai răcoros și luminos (uneori chiar afară).

4.Foarte important este să NU adaugi nutrienți în această perioadă deoarece ar putea iniția procesul de creștere, un proces nedorit a se întâmpla la un brad în stare latentă. În ultima etapă, trebuie să reiei procedura inversă pentru a se acomoda la condițiile oferite de sezonul hibernal. După care trebuie să continui îngrijirea până în primăvară când va putea fi plantat în grădină. 

 

Daca ti-a placut acest articol apasa aici, pentru cele mai tari daruri de Craciun.