Imprimă această pagină

Ce faci cand te ataca un copil?

Ce faci cand te ataca un copil?

Inainte era o stire senzationala, acum e o banalitate. Copiii ataca. Anul trecut au fost 21 de omoruri şi 32 de tentative comise de minori, plus 66 de violuri, 1.500 de furturi şi peste 600 tâhării. La începutul lui 2015, în centrele de detenţie erau peste 300 de minori, acuzati de infractiuni grave. Cum procedam, pusi in fata acestei provocari sociale?

"Polițiștii din Ploiești au fost sesizați privind comiterea a două infracţiuni de tâlhărie comise de către persoane necunoscute asupra a două femei, constând în aceea că la data de 03.01.2016, în jurul orei 10:30, respectiv 16:50, ar fi sustras persoanelor vătămate, prin acte de violenţă, gențile personale, în timp ce se deplasau pe str. Andrei Mureșanu din Ploieşti. Au fost identificati atacatorii: este vorba despre patru minori, trei din ei cu vârste sub 14 ani, iar al patrulea în vârstă de 16 ani. Pe numele ultimului a fost emisă ordonanţă de reţinere pe o perioadă de 24 de ore, fiind dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești cu propunere de arestare preventivă". Așa sună unul din numeroasele comunicate de presă ale Poliției care arată că violența și infracționalitatea au cucerit noi teritorii. 

........................

# ai fost atacat in strada de minori? povesteste-ne experienta ta, la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

........................

 

Cine produce acesti monstri sociali?

Cauzele pleaca, in proportie covarsitoare, de acasa. Parintii sunt la randul lor violenti, extrem de exigenti sau copilul nu are parte de afectiune. Nu poate spune parintilor ce probleme si nemultumiri are, acumuleaza frustrari pe care nu le poate consuma acasa, astfel incat tensiunea se manifesta in strada. Asta in cazul bun. Daca parintii sunt un model de violenta, agresivitate si nervozitate, sau infractori, sunt sanse foarte mari ca si copilul sa fie la fel. Copiii fac ceea ce vad si majoritatea copiaza modelul parental. Copilul devine o oglinda a parintilor si a felului lor de a se comporta in societate. Nu in ultimul rand, mass-media influenteaza covarsitor dezvoltarea unui copil. Potrivit unor estimări făcute in SUA, până la vârsta de 18 ani, un copil vede la televizor si in jocuri peste 16.000 de crime si peste 200.000 de scene de violenţă. Aşa că nu-i de mirare ca sufera de tulburări de comportament.

........................

# fiul tau are jocuri violente in calculator? povesteste-ne de ce ii permiti asta, la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

........................

 

Cum iti feresti copilul de un viitor infractional?

Fiul tău e violent? Are accese de furie? Incearca sa demonstreze celorlalti copii ca este puternic? Are o intentie dominatoare, isi propune sa ii "conduca" pe ceilalti? Ce fel de prieteni are? Ce ocupatii au impreuna? Copilul tau s-a schimbat in rau de cand apartine de acest grup? Daca remarci o influenta negativa a acestor prieteni asupra copilului tau, orienteaza-l treptat spre altfel de copii. Incurajeaza-l sa isi faca prieteni, insa in acelasi timp avertizeaza-l sa fie atent si cu cine devine prieten. Identifica circumstantele in care devine violent. Nu il lasa sa se joace ore intregi in fata jocurilor virtuale violente si nu ii permite sa se uite la televizor la filme cu continut agresiv. Copilul poate percepe distorsionat realitatea prin prisma experientelor virtuale si sa creada ca, odata iesit in spatiul exterior, lumea este cladita exclusiv pe violenta si ca, prin urmare, trebuie sa se apere. Tine-l departe de tot ce inseamna continut violent si in schimb incurajeaza-l sa se implice in activitati placute, desfasurate in special in aer liber. Afla ce sport ii face placere si faciliteaza-i accesul la echipamente si loc de desfasurare. Ajuta-l sa isi faca prieteni noi si sa aiba parte de activitati interesante. Cultiva-i hobby-urile si nu il lasa sa se plictiseasca. Atat timp cat are activitate si timpul trece in mod placut, nu va mai fi loc de frustrari, nemultumiri sau tensiuni in ceea ce ii priveste pe cei din jur, sfatuiesc expertii.

........................

# copilul tau a fost agresat la scoala de un coleg violent? spune-ne cum s-a intamplat, la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

........................

 

Viitorul suna prost de tot

"Iar daca pana acum nu i-ai vazut decat la stiri, mai stai un pic. Cinci ani, maxim. Asteapta ca doua-trei generatii de aşaceva sa treaca de varsta de 20 de ani si sa-si paraseasca leaganul copilariei, in cautare de bani sau femei. Atunci o sa-i vezi langa tine, cetateanul relaxat din marile orase. Vor fi in parcare, incercand sa te ucida pentru ca le-ai ocupat locul. Ai sa-i vezi la film, dorind sa te sugrume pentru ca le-ai zis sa-si dea telefonul pe silentios. Ai sa te temi sa-ti mai lasi copilul in carut, langa banca din parc, pentru ca exista riscul ca un asaceva sa-i traga un sut, ca sa se amuze. Doar daca ai noroc te vor apuca de haine si te vor invarti ca pe elicea unui elicopter, careia aşaceva ii spun avionul, si apoi te vor lasa sa pleci" (sursa).

........................

# ai idee unde se fac, in Ploiesti, cursuri de auto-aparare? scrie-ne la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

........................

 

Cum ne aparam de copiii-infractori?

Suntem șocați, tot mai des, pe tema violentei nefiresti pe care o manifestă copiii in strada. Nu putini dintre noi am fost agresati pe strada de persoane care nu arata nici pe departe a infractori. Si fix pe factorul-surpriza mizeaza, pentru ca niciodata nu te vei astepta ca un copil de un metru si un pic sa te loveasca cu ceva in cap, din spate, sau sa-ti dea un branci ca sa-ti fure geanta. Nu ai cum sa fii pregatit pentru asa ceva, dar poti sa fii mai atenta, daca vrei sa fii in siguranta pe strazi: la ore târzii, căutaţi să mergeţi aproape de persoanele care se îndreaptă spre aceeaşi destinaţie cu dvs. evitaţi, pe cât posibil, în deplasările la ore târzii, zonele slab iluminate şi izolate, parcurile, terenurile virane, clădirile părăsite, pasajele, străduţele lăturalnice necirculate; planificaţi-vă deplasările zilnice în aşa fel încât să puteţi folosi mijloacele de transport în comun; în cazul în care sesizaţi că sunteţi urmărite, continuaţi-vă drumul spre o zonă populată, intraţi într-un magazin. Adresaţi-vă primului poliţist întâlnit sau, în caz de nevoie, cereţi ajutor celor din jur; evitaţi persoanele irascibile și orice conflict cu acestea; nu daţi curs provocărilor; daca sunteţi în stare de ebrietate, rugaţi la bar să vi se comande un taxi, nu acceptaţi sa fiţi conduşi spre cămin sau casă de către persoane necunoscute.

 

Ce face statul in domeniul asta?

Nu foarte multe, din pacate. In Romania, daca ai sub 14 ani si incalci legea, statul nu se poate indrepta impotriva ta. Conform noului cod penal, pentru minorii-infractori se iau măsuri neprivative de libertate. Ajung la inchisoarea speciala doar minorii care au mai săvârşit o infracţiune, sau cand pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 7 ani sau mai mare. Ai spart o masina, sau ai talharit pe cineva? Politistul de la sectie te prinde, vede ca n-ai 14 ani, asa ca nu poate decat sa iti cheme parintii si sa le dea o amenda. Tu esti liber.

Ti-a folosit la ceva acest text? Citeste-i fiicei sau fiului tau si distribuie-l pe Facebook, astfel incat sa-l citeasca si prietenii tai.