Imprimă această pagină

Topul celor mai scumpe carti de vanzare in Ploiesti

Topul celor mai scumpe carti de vanzare in Ploiesti

Anuntul cu cea mai scumpa carte de vanzare in Ploiesti pare sa fie o farsa. Un banal almanah, din 1983, se vinde cu 1400 de lei. Generos, proprietarul lui accepta si o Dacia 1100 la schimb...

Cu doar 800 de lei vă puteți cumpăra un Omagiu Nicolae Ceausescu (link)

Eterna si Fascinanta Romania, cartea care a fost scoasa pentru a se finanta ilegal campania electorala a lui Ion Iliescu, costa aproape 150 de euro.

Cu o suta de euro puteți cumpăra o carte de Nicolae Iorga.

Un album dedicat orasului italian Firenze costa 350 de lei, cu 280 de lei vă puteți cumpăra o carte scoasă în 1937, iar cu 250 de lei o carte buna pentru arhitecti si designeri de interioare. Cu 200 de lei vă puteți cumpăra fie o carte din 1908 de Nicolae Iorga, fie o carte in franceza din 1927, fie un set de carti despre șah pentru avansați.

Prețurile carților vechi vor scădea

Myploiesti.ro a discutat cu un anticar cu experiență, care nu e de acord cu prețurile de mai sus. "O carte veche devine și valoroasă în foarte puține  cazuri. De exemplu, o carte de Caragiale cu autograf dedicaţie, care este  ceva extrem de rar, costa in jur de 500 de euro, dar pretul depinde si de numarul de colectionari care si-o doresc. Exista carti carora tirajul le-a disparut si au devenit foarte rare, sau care contin gravuri. In Romania, de exemplu, se vand bine cartile de sfârşit de secol 18, cu ferecătură originală din argint de tip argintărie brâncovenească, sau editiile vechi de Eminescu, care se vand si cu 2.000 de euro. Din cartile straine, se vand cu sume astronomice, de peste 10.000 de euro, primele editii ale marilor romancieri precum Franz Kafka, Thomas Mann, Goethe sau Schiller. Cartile vechi mai putin prestigioase au pierdut foarte mult din preț, din cauza internetului. Inainte, cand un pasionat gasea o carte care il interesa, o cumpara pe loc. Acum, cauta o oferta mai buna pe internet. In plus, intelectualii, principala clientela a anticarilor, au venituri mici si prefera sa descarce de pe internet scanări ale unor cărți vechi, în loc să le mai cumpere, pentru că nu și le permit.

Cele mai scumpe carti vandute in 2015 in Romania (sursa casa de licitatii Artmark)

  • Dimitrie Cantemir, "Beschreibung der Moldau" (Descrierea Moldovei), prima ediție, include harta Moldovei, Leipzig, 1771 - vandut cu 5.000 €
  • Alexandru Mavrocordat, "Istoria Sfântă sau Istoria iudaică", București, 1716 - vandut cu 1.900 €
  • Karl Marx, "Le capital", Paris, 1872 - vandut cu 1.100 €