Povestea Salbei Frumoasei este povestea italienilor imigranti in Romania

Povestea Salbei Frumoasei este povestea italienilor imigranti in Romania

In caz ca nu stiati, exodul romanilor in Italia, de dupa Revolutie, este doar raspunsul la doua imigratii masive, pe care le-au facut italienii, in Romania. Stiu ca poate parea de necrezut, dar e adevarat.

Primul val

Prima migraţie importantă a italienilor în România a avut loc dupa 1860, dupa ce principatele romane au dobandit un rege, in persoana lui Carol 1. Atrasi de planurile acestuia de modernizare a Romaniei, peste 12.000 de italieni au venit să lucreze aici. Muncitorii italieni au construit în România drumuri, poduri, căi ferate, bănci, şcoli, biserici, căi ferate, aducţiuni de apă, viaducte, fântâni, monumente funerare. Majoritatea n-au mai plecat acasa. Erau atat de multi (opt mii, conform recensamantului din 1901), incat, la Târgovişte se infiintase un consulat italian. 

Al doilea val

A doua migratie a italienilor in Romania a avut loc in anii 30, cand sute de mii de italieni au imigrat aici, speriati de politicile dictatorului Musolini si atrasi de povestile italienilor din valul intai, care au transmis acasa ca romanii sunt primitori. In 1935, de exemplu, în România erau înregistraţi 60.000 de cetăţeni italieni. Si acest val s-a integrat bine. Constructiile lor din Ploieşti, Craiova, Galaţi, Suceava, Iaşi, Sinaia, Timişoara, Târgovişte, Piteşti, Sibiu, Braşov si Bucuresti sunt inca existente. Uitati-va la spitalul Colţea, la mozaicuri din Palatul Cotroceni, la sediul CEC si la Cercul Militar din Bucureşti, si veti vedea cat erau de priceputi. 

Ziarul italian „La Reppublica“, 1942.  ”Italienii mergeau spre România să-şi caute norocul, oferindu-şi priceperea ca şi proiectanţi, constructori, dulgheri sau chiar mineri sau muncitori în fabricile româneşti. O scrisoare cu ştampila Ministerului de Interne italian, trimisă în 28 august 1942 către toate chesturile de poliţie din Italia, dadea ordinul să se ia măsuri pentru ca cetăţenii italieni să nu mai emigreze în România. Legaţia italiană din Bucureşti raportează că cetăţeni italieni sosiţi în România cu viză temporară, după expirarea permisului de şedere nu părăsesc tara. Având în vedere afluxul tot mai mare de italieni către România se dispune ca cererile de călătorii în străinătate să fie evaluate cu deosebită severitate, în special cu privire la motivele invocate pentru călătorie".

In cinstea acestor oameni, care au venit si au contribuit, cu priceperea lor, la formarea Romaniei moderne, al carei Centenar il sarbatorim anul acesta, am facut Salba Frumoasei. O salba facuta din monedele din argint ale miilor de mesteri italieni adusi de domnitorii si regii romani pentru a construi Romania moderna, si ramasi aici, sedusi de frumusetea romancelor. 

O gasesti pe Breslo.ro, sub numele Salba Frumoasei. 

ne gasesti si pe www.facebook.com/salbamariei 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework