SHARE! 50 de SFATURI de SUPRAVIETUIRE pe timp de iarna

SHARE! 50 de SFATURI de SUPRAVIETUIRE pe timp de iarna

Ce consumi pe timp de iarna grea? - Cum iti aperi corpul de frig? - Cum gestionezi situatia acasa? - Cum supravietuiesti in masina? - Cum conduci masina pe vreme rea? - Prim ajutor - Nu uita sa distribui acest articol celor dragi!

 

Ce consumi pe timp de iarna grea?

Mananca alimentele perisabile mai intai.

Alcoolul nu te incalzeste in realitate, ci scade temperatura corpului, deoarece previne reactia naturala a organismului la frig: tremuratul. Simtim caldura cand consumam alcool pentru ca acesta determina vasele de sange sa se dilate, dar acest efect este doar temporar.

Radacina de ghimbir este cel mai eficient aliment folosit in cresterea temperaturii corpului.

Bauturile fierbinti te racoresc, nu te incalzesc. Cand bei fierbinte, o serie de receptori de pe limba semnaleaza organismului ca ceva fierbinte urmeaza sa ajunga si corpul incepe sa transpire, pentru a se raci. Pe de alta parte, o bautura rece poate sa ne incalzeasca deoarece determina vasele de sange sa se contracte.

Bea multe lichide si mananca suficient de bine ca sa mentii energia corpului la nivel ridicat si sa eviti deshidratarea.

Cum iti aperi corpul de frig?

Stai cat mai mult in interior, pe cat posibil. In timpul unui vant puternic din furtuna de zapada sau in cazul unor conditii cu multa ceata, vizibilitatea poate deveni foarte redusa chiar si ziua. Depunerile de zapada pot ascunde semne de circulatie importante. Te poti rataci cu usurinta si incapabil sa te intorci la un adapost.

Sa iti fie cat mai cald si bine in casa. Imbraca-te bine si in casa, poti pune si o caciulita. Imbraca copiii bine si pe cei in varsta confortabil si calduros. Stati in pat, luati si pisica ori catelul, incalziti-va unii de altii.

Cand iesi afara, imbraca-te corect ca pentru ger si zapada si anume: poarta mai multe randuri de haine subtiri decat una si groasa. Prima haina de care se izbeste zapada trebuie sa fie rezistenta la apa si suficient de groasa. Apoi sub ea e bine sa ai randuri de haine mai subtiri care sa creeze intre ele strat de aer care tine de cald. E important sa ai in casa acel tip de bluza de corp speciala care impiedica transpiratia corpului care se poate raci pe corp si cauza probleme serioase de imbolnaviri. Pielea trebuie sa ramana uscata si incalzita moderat, sa nu alterneze frigul, incalzitul si racitul hainelor pe ea. Tine cont ca prin cap si picioare iese caldura cel mai mult, asa ca e important sa fie capul bine incalzit si sa ai sosete bune.

Cand e extrem de rece aerul, acopera-ti corpul cat de mult poti ca sa eviti degeraturile.

Expunerea la temperaturi scazute nu provoaca raceli. Numarul mai mare de imbolnaviri de raceala si gripa in lunile de iarna se datoreaza faptului ca oamenii petrec mai mult timp in spatii inchise, ceea ce permite grmenilor sa se transmita mai usor. Frigul scade imunitatea si cum multi dintre noi avem virusi latenti de gripa in organism, se intampla sa racim.

In zona capului poti pierde 7-10% din caldura organismului.

Barbatii si femeile percep diferit temperaturile scazute. Mainile femeilor sunt in general mult mai reci decat ale barbatilor pentru ca barbatii au masa musculara mai mare decat femeile.

Albul este cea mai buna culoare pentru frig. Functia albului de a reflecta caldura este valabila si in cazul caldurii interioare, motiv pentru care va mentine caldura organismului, in timp ce imbracamintea neagra va permite mai usor pierderea de caldura prin haine. 

Talpa antiderapantă, contra poleiului - Accidentele ortopedice pot fi prevenite prin purtarea încălţărilor potrivite. Cele mai bune în acest sens sunt tălpile din material antiderapant (poliuretan, cauciuc) sau cele prevăzute cu zimţi sau crampoane. De asemenea, pe tălpi de pot lipi benzi antiderapante autoadezive.  

Cum gestionezi situatia acasa?

Fa-ti provizii si din alimente care nu trebuie sa stea la frigider: unt, margarina, brânza tare, fructe proaspete si cele mai multe legume, suc de fructe, fructe uscate, jeleu, mustar, ketchup si masline. Cumpara apa imbuteliata. 

Verifica daca ai baterii la lanterna. Un deschizator de conserve - pare banal, dar ai idee unde este, in casa? Sacii de dormit sunt excelenti.

Daca faci pana de curent, opriti sau decuplati aparatele pentru a preveni o supraîncarcare a circuitului, atunci când curentul electric revine. Lasati o lumina aprinsa de control. 

Pentru a preveni inghetarea conductelor, porniti robinetul la debit mic. Nu vor îngheta la fel de repede. 

Închideti camerele care nu sunt necesare; folositi carpe si prosoape sub usi pentru a mentine caldura

Ce trebuie să conţină trusa de prim ajutor de iarnă: medicamentele pentru cele pentru reducerea simptomelor răcelii şi stărilor gripale: paracetamol, aspirină, picături de nas, sărurile de rehidratare, antidiareicele şi antispasmodicele. Dacă mergem la munte, trusa de prim trebuie să mai conţină tifon, alcool sanitar, apă oxigenată, dischete de vată, plasturi, faşă elastică (pentru entorse şi luxaţii), leucoplast şi analgezice (pentru entorse sau întinderi de ligamente), geluri antibacteriene pentru mâini. Pentru dezinfectarea plăgilor nu se foloseşte alcoolul medicinal, ci apa oxigenată. 

  • Urmareste stirile. Site-urile si programele tv ti vor furniza informatii cu privire la evolutia codului meteo .
  • Asigura-te ca ai cel putin un radio care merge pe baterii, nu doar cu curent electric de la prize. Doteaza-te macar cu o baterie externa la telefon, daca nu cu un generator.
  • Ramai calm. O furtuna de zapada sau un viscol de cod galben, portocaliu sau rosu, nu pune vietile in pericol daca exista un adapost decent deasupra capului.
  • Fa-ti provizii. Cumpara in plus ce stii ca ai nevoie pentru cateva zile ca sa nu iesi din casa in caz de necesitate. Sa ai destule doctorii, mancare, apa, combustibil, hartie igienica, scutece, etc. 
  • Sa ai o sursa de incalzire de rezerva. E bine sa ai asa ceva in casa, semineu, calorifer electric, cuptor pe lemne, incalzitor cu kerosen, sobita pe lemne, orice alternativ la calorifer. Renunta la aerisit si conserva caldura si energia daca se preconizeaza un numar de zile mai dure. 
  • Pune la indemana, eventual chiar in casa, sare şi nisip pentru topirea gheţii, unelte de îndepărtare a zăpezii. 
  • Sa ai lumanari, chibrituri, lanterne, brichete in casa si la indemana. Trebuie sa ai aceste surse de a putea vedea in caz ca pica curentul. Sa ai si baterii de rezerva. Atentie mare daca folosesti lumanari. Lumineaza doar strictul necesar, nu toata casa. 
  • Asigura-te ca ai apa din belsug in casa. Daca ai cumva un put care se bazeaza pe o pompa electrica, trevuie sa iti faci rezerve de apa pentru ca pompa nu va functiona daca pica curentul. Cumpara apa de rezerva sa ai cat mai multa in casa. Daca raul devine foarte rau, e o solutie extrema si sa topesti zapada ca sa faci rost de apa. Tine minte ca zapada e facuta mai mult din aer decat din apa. Nu consuma combustibil sa topesti zapada multa in loc sa iti incalzesti mancarea sau camera in care stai.
  • Daca in casa frigul ajunge pana la nivel de inghet, inchide alimentarea cu apa a caloriferelor ca sa nu iti inghete tevile si sa dai de alte probleme cu bataie de cap si consum de bani.
  • Ai grija de toti membrii familiei tale. Fii sigur ca stii in fiecare moment unde este fiecare din familia ta, ca au un adapost si ca nevoile lor de baza sunt asigurate.
  • Da zapada incet si prudent. Multe atacuri de cord si probleme cu coloana apar cand oamenii obisnuiti cu o viata sedentara se duc sa isi dea zapada din dreptul casei. Acesta este un efort fizic dintre cele mai mari. Daca nu faci miscare in mod regulat, vezi daca e cineva dispus sa te ajute sa dai zapada, nu te aventura singur. Cand dai zapada, nu te grabi, fa pauze multe, bea multa apa, ai grija sa nu iti transpire corpul si dupa aceea sa ti se raceasca transpiratia pe spate, sa dai in alte belele.
  • Dupa o zapada masiva, e nevoie sa iti cureti acoperisul casei. In caz contrar, zapada care ramane pe casa iti poate cauza stricaciuni la acoperis. Ai grija cu ce dai zapada, sa nu aluneci, sa fii in siguranta.
  • Dupa ce trece furtuna si nu mai ninge, fa o tura si verifica daca totul e ok la cei pe care ii stii mai in varsta sau cu probleme. Stai in priza pentru valul doi, fie de vijelie fie de inghet, de regula ele vin combinate. Revino la viata de zi cu zi si tine cont sa ramai mereu cald la corp cand iti cureti masina, te duci la job, esti in statia de autobuz, etc. Caldura corpului e cea mai importanta in perioada asta.
  • Ajuta la datul zapezii. Atat cat poti, participa la datul zapezii din fata casei tale, la facutul de alei, gaseste gura cea mai apropiata de canalizare, de hidrant pentru foc, etc si fa accesul la ele.

Cum supravietuiesti in masina?

Verifica masina - acumulatorul şi sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curăţate. Vezi daca ai antigel. Asiguraţi -vă că sistemul de încălzire şi dezgheţare funcţionează efficient. Verificaţi funcţionarea farurilor şi a luminilor de avarie. Dotaţi-vă cu lanţuri antiderapante.

Daca stii de avertizarea de vreme severa, evita pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă deplasarea este necesară, informaţi-vă dacă pe traseu nu sunt drumuri blocate. Echipaţi maşina pentru condiţii de iarnă (anvelope, lanţuri, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Porniţi la drum cu rezervorul de combustibil plin. Nu stii daca ramai blocat, si nu vrei sa ingheti in masina.

Păstraţi în autoturism pături, o lanternă, apă şi alimente.

Dacă viscolul vă blochează în vehicul în afara localităţii: staţionaţi cât mai pe dreapta drumului şi porniţi luminile de avarie; sunaţi la 112 şi indicaţi locul în care aţi rămas blocat; porniţi motorul şi sistemul de încălzire câte 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior (când motorul este pornit deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând inhalarea de monoxid de carbon);  crăţaţi zăpada de pe ţeava de eşapament; mişcaţi-vă periodic, pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea; consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării; pe timp de noapte porniţi lumina din autoturism, pentru ca echipajele de salvare să vă poată localiza; nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care vă puteţi adăposti.

Cum conduci masina pe vreme rea?

Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, vă recomandăm să sporiţi atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. 

Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Păstreaza în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!

Respectați indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor. 

Pentru cei mai multi şoferi, momentul în care merg liniştiţi pe stradă şi simt că fuge maşina de sub ei este cel mai periculos. Primul reflex - cel de a reduce viteza, este greşit, spun profesioniştii. Soluţia este să contravirăm uşor şi să acceleram în direcţia în care pleacă spatele maşinii, în acea direcţie contravirăm, dacă botul pleacă în dreapta, virăm stanga, dacă spatele pleacă în stânga virăm stânga.

Prim ajutor

Trateaza reactiile la frig imediat. Daca cineva are hipotermie sau ii este atat de frig incat corpul lui nu il mai poate incalzi, scoate-i imediat de pe el orice haina rece sau uda. Nu il incazi prea brusc si nu ii freca pielea ca sa il incalzesti. Asta ii poate provoca probleme mari si ii poate face rau, nu bine. Pune-i sticle cu apa calduta la subrat, la maini, in zona inghinala si da-i sa bea supe si sucuri caldute, nu fierbinti.

Prim ajutor în caz de degerături și hipotermie. Există riscul apariției degerăturilor pe suprafețe mari ale corpului și la nivelul extremităților (degetele de la mâini, degetele de la picioare, nasul, urechile). La temperaturi scăzute, sau daca esti expus vantului puternic, vasele de sânge încep să se îngusteze. Iar fluxul de sânge la nivelul anumitor părți ale corpului atinge un nivel periculos de redus. Asa se face ca incepi sa observe ca: pielea devine albă; apar pete albăstrui în acele porțiuni ale corpului care au înghețat; apar furnicături, care se transformă în senzație de arsură, apoi durere; apar bășici cu lichid negru; se exfoliază pielea. Cum acorzi un prim ajutor în caz de degerături? Transportă victima într-un loc adăpostit; Îndepărtează bijuteriile victimei, fără a-i afecta în vreun fel pielea; Reîncălzește porțiunile degerate, atâta vreme cât nu riști să provoci răni; Protejează porțiunile în cauză împotriva frigului; Porțiunile afectate ar trebui reîncălzite, prin cufundare timp de 20-30 minute în apă la temperatura corpului; Degerăturile severe ar trebui tratate într-un interval de 24 de ore de la instalare; Nu așeza un obiect fierbinte direct pe țesutul degerat, deoarece poate genera temperaturi mai mari decât cele dorite și poate provoca arsuri!; Întreprinde tot ce este posibil și protejează porțiunea afectată de degerături, pe care ai reușit să o încălzești, astfel încât aceasta să nu înghețe din nou și transportă victima la un spital unde să poată fi tratată; Nu sparge bășicile care s-au format; Aplică un bandaj, astfel încât să protejezi porțiunea afectată; Consultă un medic.

Dacă victima este lipită de un obiect care a înghețat, de exemplu de un congelator, încearcă s-o eliberezi turnând apă la temperatura camerei peste porțiunea afectată. Dacă este vorba de un obiect alimentat cu energie electrică, întrerupe alimentarea cu energie înainte de a face operațiunea amintită anterior. Nu utiliza niciodată un uscător de păr sau un cuțit pentru a elibera victima.

Prim ajutor in caz de hipotermie - Hipotermia se înregistrează în momentul în care nu se mai poate menține temperatura normală a corpului. Pentru ca temperatura să crească, organismul pune în mișcare mușchii pentru a produce căldură, astfel apar frisoanele. Alte simptome: piele rece, albă, uscată; respirația se modifică, trecându-se de la hiperventilație la o respirație lentă, șuierătoare; stare generală de confuzie; senzație de oboseală și somnolență; stare de semiconștiență; ritm cardiac redus; rigidizarea mușchilor. Cum acorzi un prim ajutor în caz de hipotermie? Transportă victima într-un loc în care este mai cald; in situația în care hainele victimei sunt ude, scoate-i hainele numai dacă nu există risc de hipotermie; acoperă capul victimei, deoarece la nivelul capului se pierde multă energie; dacă nu dispui de o pilotă, poți utiliza alte obiecte pentru a încălzi victima (haine uscate, pătură uscată, folie protectoare etc); apelează la un medic . De asemenea, poți încălzi victima prin contact fizic, cu propria temperatură corporală. Nu îi oferi victimei nimic de băut sau de mâncat.

Prim ajutor in caz de infarct - Durerea toracică intensă, care apare la efort sau nu, senzaţia de gheară apăsând, care durează peste 30 de minute, senzaţia de apăsare, care iradiază la baza gâtului, în umăr sau pe piciorul stâng sunt câteva dintre simptomele care anunţă infarctul. Dacă acestea nu cedează în urma administrării sublinguale de nitroglicerină, se apelează 112. În cazul în care persoana este conştientă, i se poate da jumătate de comprimat de aspirină (250 mg). Dacă semnele vitale ale victimei lipsesc, se poate iniţia resuscitarea primară.

Prim ajutor in caz de AVC - Accidentul vascular cerebral (AVC) se poate manifesta prin tulburări de vorbire şi de vedere, ameţeli, letargie, confuzie, cefalee, vărsături în jet, comă. Victima trebuie oprită de la orice efort fizic şi va fi aşezată pe spate, cu extremitatea cefalică (capul şi gâtul) uşor ridicată, la 30 de grade de la orizontală. Se apelează 112, iar în aşteptarea Salvării, aparţinătorii urmăresc semnele vitale ale victimei. În caz de stop cardio-respirator se începe resuscitarea.

Cum se face resuscitarea - Resuscitarea trebuie iniţiată imediat ce s-a instalat stopul cardio-respirator. Dacă victima nu răspunde la stimuli, I se deschide gura şi, dacă este cazul, se îndepărtează corpii străini. Dacă nu respiră normal, se efectuează 30 compresiuni toracice, urmate de două respiraţii artificiale, apoi de cicluri consecutive de 30 compresiuni - două respiraţii, indiferent de numărul resuscitătorilor, până la apariţia semnelor vitale sau până la sosirea echipei medicilor. Compresiunile se fac pe mijlocul toracelui, victima stând pe spate şi resuscitatorul deasupra, cu podul unei palme pe torace şi cealaltă deasupra, coatele fiind întinse. Respiraţia artificială se face dacă victima este inconştientă, nu respiră şi nu are niciun fel de mişcări. Salvatorul trebuie să îngenuncheze lângă victimă, cu o mână îi va menţine gura uşor întredeschisă, iar cu cealaltă îi va astupa nările. Se inspiră profund, buzele se vor lipi etanş pe gura victimei şi se insuflă aer timp de trei secunde.

Prim ajutor in caz de accidente ortopedice. – Mişcările bruşte, căzăturile, călcatul strâmb şi alunecările pe gheaţă pot avea ca urmare producerea entorselor, leziuni traumatice ale unei articulaţii şi pot avea ca urmare întinderea sau ruperea ligamentelor. Entorsa poate fi de gradul I (întinderea ligamentelor), manifestată prin durere şi umflături, acealeaşi simptome apărând şi în entorsele de gradul II, la acestea adăugându-se şi senzaţia că articulaţia „fuge”. Cele mai grave sunt entorsele de gradul III, care reprezintă ruptura totală a ligamentului.   La rândul lor, luxaţiile pot surveni în urma căderilor pe gheaţă şi a răsucirilor, şi sunt însoţite de deplasarea oaselor în articulaţie şi uneori şi de rupturi de ligamente. Masuri - repaus total al articulaţiei afectate; comprese cu gheaţă (nu mai mult de 20 de minute pe aplicaţie); imobilizarea articulaţiei cu ajutorul unor feşe elastic; ridicarea membrului pe o pernă; pentru reducerea durerii, se pot administra oral sau local (geluri) antiinflamatoare nesteroidiene de tipul ibuprofen, diclofenac, ketoprofen.

Prim ajutor in caz de fracturi - Fractura reprezintă ruperea totală sau parţială a unui os, iar durerea în acest caz apare brusc, fiind localizată chiar la nivelul membrului afectat. În fractură se mai pot observa şi deformarea în zona lezată (proeminenţa oaselor fracturate), scurtarea membrului afectat şi vânătăile. Măsuri: membrul afectat (gleznă, braţ, umăr) se imobilizează cu ajutorul unor atele improvizate din scânduri sau cu alte obiecte dure; atela nu se aplică direct pe fractură; este recomandată aplicarea pe atelă a unui material moale (de preferat, faşă); aatela nu trebuie să oprească circulaţia la nivelul membrului afectat. Dacă se suspectează o fractură a coloanei vertebrale, este nevoie de precauţii, deoarece pot apărea leziuni ale măduvei spinării. În acest caz, victima trebuie aşezată pe o suprafaţă dreaptă şi dură.

Durerea de cap este semn al intoxicaţiei cu monoxid de carbon. Rezultat din arderea cărbunelui, motorinei, lemnelor sau gazelor, monoxidul de carbon se poate acumula uşor în spaţiile neaerisite. Intoxicaţia cu acest gaz duce la diminuarea oxigenului care ajunge în ţesuturi, iar printre simptomele care o anunţă se numără durerea de cap, ameţeala, starea de somnolenţă, iar în cazuri grave, pot surveni coma şi decesul. Victima intoxicaţiei trebuie scoasă din încăperea unde există acumulări de gaze, însă salvatorul nu trebuie să se expună aceluiaşi pericol de intoxicare, după care ferestrele camerei se deschid larg. Se apelează 112, iar victimei i se va face respiraţie artificială în cazul în care nu prezintă semne vitale.  

Nu uita sa distribui acest articol celor dragi. 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework