Mircea Cosma, retinut de la DNA Ploiesti. Pentru Vlad Cosma s-a cerut ridicarea imunitatii. Un director din CJP, arestat

Mircea Cosma, retinut de la DNA Ploiesti. Pentru Vlad Cosma s-a cerut ridicarea imunitatii. Un director din CJP, arestat

Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova, a fost retinut marti de DNA Ploiesti.

Comunicatul DNA - "La data de 11 februarie 2014, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a  inculpatului Cosma Mircea preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, pentrusăvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, urmând a fi prezentat în cursul zilei de 12 februarie 2014, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de deputat a inculpatului Cosma Vlad Alexandru, cercetat în aceeaşi cauză penală. Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de inculpatul VLAD ALEXANDRU COSMA, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă (trei acte materiale), şi începerea urmăririi penale faţă de suspectul MIRCEA COSMA, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă (trei acte materiale), potrivit unui comunicat remis, marţi, de Direcţie. Din ordonanţa de efectuare a urmăririi penale au rezultat indicii rezonabile că inculpatul VLAD ALEXANDRU COSMA, împreună cu altă persoană apropiată, prin acte materiale repetate, a pretins şi a primit în perioada 2012 – 2013 de la mai mulţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale –denunţători în cauză - importante sume de bani (aproximativ 4.410.149, 97 lei) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv  către  două societăţi comerciale, pe care, în fapt, aceştia le controlau. Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele C. J. Prahova, MIRCEA COSMA (tatăl  inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societățile respective să obțină, de la instituţia publică, lucrări şi servicii curente de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor  judeţene  pe timp de iarnă supraevaluate, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând "comisioanele" conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi."

În completarea comunicatului anterior, DNA transmite: "Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatului ALIXANDRESCU DANIEL ADRIAN, director executiv al Direcției Patrimoniu (ce avea în subordine Serviciul Achiziții Publice și Contracte, precum și Serviciul Urmărire Lucrări Publice), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită (3 acte materiale) și abuz în serviciu (3 acte materiale). Din ordonanța de efectuare a urmăririi penale a rezultat că, în perioada 2012– 2013, inculpatul Cosma Vlad Alexandru împreună cu o altă persoană apropiată au pretins și au primit de la mai mulți reprezentanți ai unor societăți comerciale - denunțători în cauză - importante sume de bani (aproximativ 4.410.149,97 lei) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv către două societăți comerciale controlate în fapt de către inculpatul Alexe Răzvan. Sumele de bani au fost pretinse de către cei doi în schimbul intervenției la factorii de decizie din cadrul Consiliului Județean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influență, respectiv președintele C. J. Prahova, Cosma Mircea (tatăl lui Cosma Vlad Alexandru) și Alixandrescu Daniel Adrian (director al Direcției Patrimoniu), astfel încât societățile respective să obțină de la C.J. Prahova, lucrări și servicii curente de întreținere a drumurilor publice sau a drumurilor județene pe timp de iarnă, supraevaluate și pentru a deconta cu prioritate a unor lucrări deja efectuate, în temeiul unor contracte anterioare. Inculpatului Alixandrescu Daniel Adrian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, conf. prev. art. 309 alin 2) Cod procedură penală.  La data de 12 februarie 2014, acesta va fi prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. "

Al treilea comunicat al DNA: "În conformitate cu prevederile din Constituția României și cele din Regulamentul Camerei Deputaților, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis cererea și referatul întocmit de procurori, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților, încuviințarea arestării preventive a deputatului COSMA VLAD ALEXANDRU, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență (trei acte materiale). Cererea de încuviințare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală. Astfel, din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Cosma Vlad Alexandru ar fi săvârșit o infracțiune de corupție, în mod repetat, pe parcursul unui interval de timp însemnat și că ar fi primit sume semnificative de bani ce constituie obiectul infracțiunii investigate. Modul și circumstanțele în care inculpatul ar săvârșit infracțiunea reținută în sarcina sa sunt de natură de a aduce atingere gravă unui climat economic și concurențial corect, de care trebuie să se bucure agenții economici participanți la efectuarea unor lucrări finanțate de la bugetul de stat. Funcțiile ocupate de inculpatul Cosma Vlad Alexandru potențează gradul de pericol social al faptelor de corupție săvârșite.  În raport cu art. 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și art. 23 din Constituție, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile că s-a săvârșit o infracțiune sau există motive temeinice de a se crede în posibilitatea săvârșirii unei noi infracțiuni, fiind necesară astfel pentru apărarea ordinii publice, a drepturilor și libertăților cetățenilor, desfășurarea în bune condiții a procesului penal. Analiza acestei condiții în raport cu natura faptelor reținute în sarcina sa, persoana și conduita inculpatului, reacția opiniei publice și rezonanța faptelor, denotă că în speță sunt îndeplinite exigențele pentru a putea fi dispusă privarea de libertate."

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework