Cum s-au facut prospectiunile petroliere in 2011, la Baicoi

Cum s-au facut prospectiunile petroliere in 2011, la Baicoi

O "armată" de 400 de oameni înarmaţi cu 90 tone de dinamită a înconjurat din toate părţile orasul Băicoi. Echipe de geologi şi geofizicieni au explorat această zonă din judeţul Prahova, în căutarea unor noi zacaminte de titei. Sunt echipele Prospecţiuni SA, a doua firmă de prospecţiuni geologice din Europa şi a opta din lume ca număr de echipe. La Băicoi a fost angajata de compania Petrom, care vrea sa scaneze subsolul pe o suprafaţă de 40.000 de hectare.

Cum se face? Pentru depistarea zăcămintelor de gaze şi petrol se foloseşte „metoda seismică", care constă în amplasarea în sol a unor dispozitive generatoare de unde sonore, ce se propagă prin straturile geologice până la adâncimi uriaşe. O reţea de senzori (geofoni), îngropaţi la rândul lor în sol, măsoară modul în care pământul reflectă şi refractă aceste unde sonore. Datele sunt interpretate de geofizicieni care realizează apoi o hartă a modului de dispunere a straturilor geologice până la adâncimi de 5.000 metri.

Senzorii s-au folosit prima oară în războiul din Vietnam, când militarii americanii i-au implantat în jurul bazelor lor. Atunci când senzorii începeau să vibreze, un operator le interpreta. În funcţie de frecvenţa şi intensitatea vibraţiilor transmise de senzori, americanii ştiau dacă se apropie oameni, animale sau vehicule militare. Azi senzorii sunt folosiţi de grănicerii americani la graniţa SUA-Mexic pentru combaterea imigraţiei ilegale.

La Băicoi, pentru a fi siguri că nu lasă nedescoperit nici un potenţial zăcământ de ţiţei, căutătorii de petrol au împânzit zona cu 50.000 de senzori (fiecare având câte 12 geofoni) care măsoară undele sonore generate de 36.000 de surse. Cel mai adesea, undele sonore sunt produse prin detonarea unor încărcături de dinamită îngropate la 10 metri sub pământ, pentru ca energia undei să nu se disipeze în atmosferă, ci să fie absorbită în sol.

Zilnic s-au produs 150 de detonări a câte 3 kilograme de dinamită, iar măsurătorile semnalului captat de reţeaua impresionantă de senzori sunt stocate pe hard-disk-uri şi benzi magnetice. Un alt tip de sursă sunt „vibratoarele", nişte monştri pe roţi cu greutatea de 35 de tone, care au o talpă vibratoare capabilă să genereze „mici cutremure punctuale", inofensive pentru construcţii, însă suficient de puternice pentru a se propaga prin straturile geologice şi a fi măsurate de senzori. Senzorii sunt legaţi între ei prin 400 kilometri de cabluri de transmisie de date, care au împânzit la propriu toată zona Băicoi.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework