Ce sa stii despre virusul West Nile - cum se transmite, simptome, cum te protejezi

Ce sa stii despre virusul West Nile - cum se transmite, simptome, cum te protejezi

In fiecare an, la inceputul sezonului cald, in România apar cazuri de infecţie cu virusul West Nile. In fiecare an au murit doi-trei oameni.

Cum se transmite la om

• Principala cale de infecţie a oamenilor este înţepătura de ţânţar. Virusul West Nile afectează în primul rând păsările, de altfel de la ele iau ţânţarii virusul. West Nile mai poate afecta cai, câini, pisici, lilieci, maimuţe, veveriţe, iepuri. Nu există dovezi cercetate stiinţific cum că o femeie gravidă sau fetusul ei ar fi expuşi unui risc crescut de infecţie sau deces. Dacă ai fost înţepat de un ţânţar care poartă virusul, primele simptome vor apărea într-o perioadă care variază de la 5 la 15 zile.

• În foarte puţine cazuri, virusul a fost transmis prin transfuzie sau de la mamă la copil, cazurile de acest tip fiind mai mult o excepţie.

• Nu se ia prin atingere. Virusul West Nile nu este transmisibil prin atingere sau sărut.

Simptomele virusului

• Simptome grave: aproximativ 1 din 150 de oameni infectaţi cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe cum ar fi febră mare, dureri de cap, gât înţepenit, dezorientare, comă, tremurat, convulsii, stare de slăbiciune, vedere slabă, amorţeală a degetelor, paralizie. Aceste simptome pot dura câteva săptămâni şi efectele neurologice pot să fie permanente. În aceste cazuri urmează meningită, encefalită, sau moartea.

• Simptome uşoare. Aproximativ 20% din oamenii infectaţi au simptome precum febră mică, dureri de cap, senzaţie de vomă, pierderea apetitului, frisoane, diaree, transpiraţie în exces, slăbiciune, dureri articulare. Simptomele pot dura câteva zile.

• Niciun simptom: aproximativ 80% din oamenii infectaţi cu virusului West Nile nu au suferit nicio reacţie negativă

Cum se tratează

• Vaccin: nu există în acest moment un vaccin împotriva virusului.

• Nu există un tratament special în cazurile persoanelor infectate cu West Nile. În cazurile în care persoana are simptome foarte uşoare, ele vor dispărea cu uşurinţă. Este necesară spializarea doar în cazurile simptomelor mai grave. Rata mortalităţii

• În SUA rata mortalităţii a fost de 4,5% în 2009. Au fost 663 de cazuri raportate, dintre care 335 de encefalită sau meningită şi 30 de morţi. La 24 august 2010, în SUA erau fost 144 de cazuri, din care 4 mortale

• În Romania, rata mortalităţii a fost aproape de 10% la epidemia din 1996-1997. Au fost atunci aproape 500 de bolnavi

• În Israel, în 2000, rata mortalităţii a fost de 14%

Măsuri de protecţie - ce poate face oricine:

* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi

* să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari

* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă

* să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută. 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework