ULTIMA MODA - Cum vorbesc interlopii la telefon fara frica interceptarilor

ULTIMA MODA - Cum vorbesc interlopii la telefon fara frica interceptarilor

Daca politicienii si oamenii de afaceri au ajuns sa se teama, efectiv, sa vorbeasca la telefon, de frica interceptarilor DNA, interlopii stau linistiti. Ca de obicei, spiritul lor practic i-a facut sa gaseasca o solutie destul de eficienta la actuala situatie din Romania. 

Concret: folosesc telefoane si abonamente de voce din alte state UE. Pentru ca, potrivit legii, pentru a intercepta convorbirile de pe un telefon, procurorii trebuie sa ceara mandat din jurisdictia respectiva, si apoi sa contacteze operatorul de telefonie. Si nu e deloc usor sa convingi un judecator din Franta, de exemplu, ca ai nevoie sa asculti vreo 10 abonamente de la Virgin Mobile.

Sigur, costurile sunt ceva mai mari. Interlopii vorbesc, practic, in roaming. Dar se pare ca siguranta merita cheltuiala. 

In Anglia, Franta si Germania, dar si in alte tari, ascultarea telefoanelor se face in conditii foarte stricte, iar procurorii trebuie sa prezinte dovezi solide in sprijinul cererii lor. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) chiar a condamnat Republica Moldova din cauza legislatiei privind interceptarile secrete, considerata neconforma standardelor Consiliului Europei, deoarece legislatia nu le oferea reclamantilor garantii suficiente impotriva unor eventuale abuzuri din partea autoritatilor. 

Procurorii Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Ploieşti au întocmit in 2013, 93 de rechizitorii si au trimis în judecată 292 de persoane. Pentru asta, au emis 1.376 de autorizaţii de interceptare şi au folosit investigatori sub acoperire in 70 de cazuri. 377 de percheziţii domiciliare şi informatice au fost facute. Aceste cifre, dar si altele, au pozitionat procurorii DIICOT Ploiesti pe locul doi pe tara, dupa Bucuresti.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework