Cea mai frumoasa cladire istorica din Ploiesti, gaurita de Dorel. Citeste si da mai departe.

Cea mai frumoasa cladire istorica din Ploiesti, gaurita de Dorel. Citeste si da mai departe.

A fost proiectata pe baza ideilor unui arhitect francez si construita de celebrul Toma Socolescu. Este printre putinele cladiri din Ploiesti in stil neofrancez, si singura, probabil, care poate fi catalogata ca "monumentală". Constructia ei a durat aproape 20 de ani, de la inceputul anilor 1900. Finalizata in anii 30, anii crizei economice, cladirea este dovada ca pe vremea aceea, cei care conduceau Ploiestiul aveau habar de prioritati si tineau foarte mult sa lase mosteniri durabile. Deși lucrarea cerea un uriaș volum de muncă și foarte mari cheltuieli, edificiul a fost finalizat in 1933 si inaugurat chiar de regele Carol al II-lea al României, ca Palat al Justitiei. Dupa venirea la putere a comunistilor, clădirea a devenit gazda pentru Biblioteca Nicolae Iorga, Școala Populară de Artă, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Stiintele Naturii si, de cativa ani, Curtea de Apel Ploiesti. 

V-ati prins, desigur: vorbim despre Palatul Culturii, cea mai frumoasa cladire din centrul Ploiestiului. Si care, de cand gazduieste Curtea de Apel Ploiesti, s-a ales cu o buba pe obrazul ramas atat de fin, in ciuda trecerii anilor.

Uitati-va la poza de mai sus: la etajul doi, in aripa de sud-est, cineva a montat un aparat de aer conditionat. Acolo este un birou al Curtii de Apel Ploiesti, printre putinele de la etajul doi al Palatului Culturii. Am vizitat acel birou. Mic, de 10-12 metri patrati, adaposteste trei mese si tot atatea scaune. Pe usa scrie Psihologi. N-am gasit acolo decat o doamna, care nu stia nimic despre cum s-a montat acel aparat de aer conditionat. Nici grefierul-sef nu stia. Nici biroul de relatii publice al Curtii de Apel Ploiesti, unde am fost indrumati sa trimitem o cerere in baza Legii 544. Am trimis-o.

Cine a montat, totusi, aparatul de aer conditionat? Merita sa stim cine a fost cel care, dupa aproape o suta de ani, a decis ca o temperatura optima intr-un birou e mai importanta decat istoria unui oras. Nici macar comunistii, in dispretul lor fata de ce le-au lasat "capitalistii", n-au avut curaj, in 50 de ani, sa bata un cui in fatada Palatului Culturii. A venit insa un Dorel, cu bormasina lui cu percutie....

Va fi interesant de aflat cine si-a dat acordul pentru ca fatata unui monument istoric sa fie sparta pentru un banal aparat de aer conditionat. Cum s-a facut montajul, pentru ca vorbim de o institutie publica speciala, cu acces controlat si securizat. Este clar ca n-a fost o decizie luata de angajatele biroului Psihologi. Si este limpede ca nu s-a putut face asa ceva fara acordul proprietarului cladirii, respectiv Consiliul Judetean Prahova.

Asteptam raspunsuri. Pana atunci, admirati in voie o cladire superba, pe care cineva n-a avut nici  problema s-o distruga, un pic. Pentru ca ce se vede in poza nu este singurul aparat de aer conditionat montat pe Palatul Culturii. Pe aripa de est, dinspre strada Emile Zola, mai sunt vreo 20, mascate insa, de vegetatia bogata. Culmea, Palatul Culturii are curti interioare, care ar fi putut adaposti o instalatie de aer conditionat pentru toata cladirea, fara sa fie afectate fatadele.

"Inaugurând astăzi acest frumos locaș, care este o podoabă a municipiului Ploiești, sunt fericit că în el se vor adaposti aceia cari au chemarea de a împărți dreptatea...", spunea, in discursul inaugural, regele Carol al II-lea. Regele a avut dreptate. Ei sunt. Si, impartind dreptatea, n-au nici o problema sa dea gauri in fatada care a rezistat peste timp.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework