Orice vi s-ar spune, Prospectiuni SA nu cauta gaze de sist

Orice vi s-ar spune, Prospectiuni SA nu cauta gaze de sist

Compania Prospecțiuni S.A. este furnizor de servicii de achiziție de date geofizice pentru identificarea zăcămintelor de resurse naturale de petrol si gaze . Pentru a realiza aceste lucrări, compania utilizează două metode, recunoscute și practicate la nivel internațional. Prospecțiuni S.A. are toate avizele necesare pentru desfășurarea acestor activități din partea Ministerului Mediului și Autorității Naționale pentru Resurse Minerale, care au confirmat, în repetate rânduri, că aceste metode sunt sigure și fără efecte negative asupra mediului înconjurător și comunităților locale.

Cele mai sigure metode folosite

Vibrarea controlată  implică folosirea unor utilaje mari asemănătoare unor camioane, care au la bază o placă metalică prin care se transmit unde în interiorul Pământului. Specialiștii spun că acțiunea este percepută în exterior la fel ca atunci când trece un camion mare pe stradă, și nu are efecte asupra mediului. 

Cea de-a doua metodă implică realizarea unor găuri temporare, adânci de maxim 15 metri, cu un diametru de 5-7 cm, care sunt realizate cu ajutorul unor mici tractoare dotate cu șnecuri (asemănător unui sfredel). În aceste găuri se vor introduce ulterior cantități foarte mici de explozibil, care, prin detonare, vor transmite unde ușoare în interiorul Pământului. Distanta de siguranța este de minim 100 de metri de orice construcție și se simte în exterior așa cum s-ar simți trântitul unei uși in camera vecina. Materialul exploziv folosit este in procent de peste 90% azotat de amoniu sau azotat de sodiu. Azotații sunt de fapt îngrășăminte chimice, utilizate pe scară largă în agricultură. Aceste substanțe sunt foarte solubile în apă, de aceea, după o perioadă de timp, compusul devine inert. Perioada este determinata de factorii specifici ai zonei: umiditate, tipul de sol ş.a.m.d. Metoda nu afectează in niciun fel solul, apa sau aerul.

Prospecțiuni nu caută gaze de șist

Analiza rezultată în urma acestor lucrări este predată beneficiarului. Prospecțiuni S.A. este doar un furnizor de servicii, care nu caută anumite zăcăminte naturale. Prin urmare, nu caută gaze de șist. De asemenea, este documentata declarația companiei Romgaz conform căreia scopul lucrărilor îl reprezintă căutarea zăcămintelor de gaze naturale. Proiecte de succes au fost efectuate pe seturi de date din Europa și Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia.

Reprezentanții companiei susțin că, la fel ca în orice domeniu de activitate, o cercetare se reia la anumite perioade de timp, în funcție de noile tehnologii apărute în domeniu (pentru a obține o rezoluție mult mai bună a imaginii solului). De asemenea, o cercetare se poate relua și în funcție de strategia statului în ceea ce privește domeniul respectiv, în acest caz fiind vorba despre resursele minerale.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework