Mineriada din 1990 si Ploiestiul - Legaturi MISTERIOASE - VIDEO

Mineriada - Ploiesti Mineriada - Ploiesti

Decizie istorica: Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat luni decizia procurorului general Tiberiu Nițu de redeschidere a anchetei în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990", în care este implicat și fostul președinte Ion Iliescu. Iata textul complet:

Incepe ancheta

"Admite cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În baza art.335 Cod procedură penală constată legalitatea și temeinicia ordonanței nr.3/C3/2015 din 5 februarie 2015 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție prin care s-a dispus infirmarea parțială a rezoluției nr.175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția de urmărire penală și criminalistică cu privire la soluțiile de netrimitere în judecată dispuse privind infracțiunile contra păcii și omenirii și infracțiunile de omor prevăzute de Codul penal din 1968 și redeschiderea urmăririi penale în această cauză, precum și infirmarea rezoluțiilor nr.7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 și nr.7301/3419/II/2/2009 din 3 septembrie 2009 ale procurorului șef al secției de urmărire penală și criminalistă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", se arată în decizia instanței. Prin decizia luată de Curtea supremă, procurorii pot dispune reînceperea urmăririi penale față de Ion Iliescu, dar și față de fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Mihai Chițac (fost ministru de Interne, decedat), Victor Atanase Stănculescu (fost ministru al Apărării), generalul (r) Vasile Dobrinoiu (fost șef al Școlii de ofițeri de la Băneasa), Corneliu Diamandescu (fost șef al Poliției Române), generalul (r) Petre Petre (fost comandant al unității de jandarmi 0575 Măgurele) și Emil Dumitrescu (fost director al Direcției Cultură din Ministerul de Interne). Pe

1300 de victime, directe si colaterale

Mineriada din 13-15 iunie 1990 formează obiectul dosarului penal nr. 47/ P/ 2014, privind circumstanțele în care, în cadrul evenimentelor produse în municipiul București, în perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau rănirea prin împușcare a mai multor persoane. În rezoluția nr.175/P/2008 se arăta că, în anul 1997, la nivelul Parchetului General s-a înregistrat un dosar penal având ca obiect plângerea Asociației victimelor mineriadelor 1990-1991, împotriva mai multor demnitarii din perioada 1990, printre care Ion Iliescu, Miron Cozma, Petre Roman. Procurorii au deschis atunci zeci de dosare, unele trimise la Parchetul Militar, după ce persoane fizice sau juridice au depus alte plângeri care vizau distrugerile săvârșite în perioada 14-15 iunie 1990 cu ocazia venirii minerilor în București, prin pătrunderea fără drept, în sediul unor instituții și în sediile unor partide politice, dar și săvârșirea unor infracțiuni de furt, tâlhărie, loviri și alte violențe. Concluzia procurorilor a fost aceea că aproximativ 1.300 de persoane au suferit vătămări și în jur de 100 de persoane au decedat.

Cum a fost mineriada din 1990

Timp de două zile, între 13 şi 15 iunie 1990, minerii aduşi din Valea Jiului au devastat clădiri istorice şi sedii de partide din Bucureşti şi au agresat mai multe persoane, între care şi profesori universitari. Mineriada din 13-15 iunie 1990 este considerată cea mai sângeroasă şi brutală dintre acţiunile minerilor în anii ’90. Ortacii au intervenit atunci în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii şi a populaţiei civile. 746 de persoane au fost rănite în acele confruntări, iar şase au murit. La chemarea pe atunci noului preşedinte Ion Iliescu, liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a venit la Bucureşti însoţit de patru garnituri pline cu ortaci. Ţinta lor au fost protestatarii din centrul Bucureştiului, care manifestau împotriva victorii în alegeri a fostului reprezentat al regimului comunist din România Ion Iliescu şi a forţei politice susţinute de acesta. Printre victimele atacurilor minerilor a fost şi familia Coposu. Flavia Coposu, sora politicianului Corneliu Coposu, a declarat într-un interviu acordat Adevărul că minerii i-au devastat casa din Bucureşti, iar soţul ei a ajuns în arestul Poliţiei. Corneliu Coposu şi surorile lui ar fi fost ameninţaţi cu moartea în zilele de 13 – 15 iunie 1990. Mişcarea din perioada 13-15 iunie 1990 ar fi fost îndelung calculată, arată ancheta. Minerii ar fi fost transformaţi într-o forţă de tip paramilitar care să acţioneze în slujba regimului Iliescu. Toţi intelectualii, persoanele cu barbă, cei îmbrăcaţi cu haine mai deosebite au fost bătuţi, arestaţi, urcaţi în dubele Poliţiei şi interogaţi la o unitate militară din Măgurele.

Iliescu: Minerii au gasit la PNT arme, droguri, sticle incendiare si prafuri euforizante

“Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica. Deci, va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu. Si de asta data ati demonstrat cat de importanta este solidaritatea muncitoreasca. Cu un sentiment deosebit de constiinta civica, patriotica ati simtit momentul dificil si cu o daruire exemplara v-ati aratat gata sa fiti solidari cu puterea noua. Exemplul dumneavoastra a fost plin de imbarbatare pentru toti cei de bine, care doresc progresul societatii romanesti. Vreau sa va multumesc deci pentru acest act de inalta solidaritate pe care l-ati demonstrat in aceste zile. Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament. La cladirea Asociatiei “16-21 Decembrie” depozite de bate si de alte asemenea arme albe, lanturi si asa mai departe. In subsolul cladirii Universitatii s-au descoperit arme: 22 de pusti Jeco, dar care sunt arme periculoase in asemenea conditiuni, si saci cu prafuri euforizante pe care probabil ca le-au tot folosit in aceasta perioada. Cum se poate motiva ca in sediul unui partid politic, in sediul unor asociatii declarate apolitice, prezenta unor asemenea depozite de sticle incendiare, de munitii, de droguri si arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva asa ceva? Noi consideram ca raspunderea morala o au si unii gazetari, unii intelectuali care au incitat in aceasta perioada. Eu vreau inca o data sa-mi exprim intreaga recunostinta, din partea populatiei Capitalei pentru prezenta dumneavoastra, utila si eficienta. Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile”, a mai afirmat Iliescu in discursul sau, adaugand ca “stim ca avem in dumeavoastra un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie vom apela! Sper sa nu mai fie nevoie sa apelam la dumneavoastra", le-a spus Ion Iliescu minerilor. 

Dovada de la Ploiesti

Militarii din jurul Televiziunii i-au arestat pe cei care veniseră la îndemnul lui Iliescu şi chiar pe cei care treceau pur şi simplu pe stradă. Au fost băgaţi în subsolul Televiziunii, bătuţi şi filmaţi pentru a fi prezentaţi pe post drept autorii manifestărilor huliganice din Capitală. Cel mai bun exemplu este cel al unui bărbat reţinut în subsolul TVR şi bătut bine, care povesteşte: „Am venit de la Ploieşti. Organizat am venit, cu maşini, din faţă de la Casa Albă (n.r. – Palatul Administrativ, sediul Primăriei Ploieşti şi al Consiliului Judeţean Prahova) , de la «Feseneu». Am venit organizat“. 

Alte legaturi cu Ploiestiul

Pe 14 iunie 1990, sediul PNȚCD din Ploiești a fost devastat de minerii din Filipești de Pădure. Mina apartinea Societatii Nationale a Carbunelui, condusa pe atunci de Corneliu Popescu, ulterior membru PD si prefect al judetului Prahova.

Capitanul Vasile Manta si locotenentul Iulian T., fost sef al Sectiei GARA DE SUD Ploiesti, alaturi de alti politisti, au fost imbarcati in autobuze si trenuri si dusi la Bucuresti, imbracati in mineri

Pe 13 iunie 1990 în zona sediului Ministerul de Interne erau de paza 75 de militari în termen, 4 ofiţeri şi un maistru militar de la batalionul de jandarmi Ploieşti, conduşi de colonelul Costea Dumitru. Cand manifestanţii au început să strige cunoscuta lozincă “Armata e cu noi!”, cerându-le militarilor să fie de partea lor şi să-i ajute să-şi scoată arestaţii din clădire, patru ofiţeri de armata veniţi de la unitatea din Ploieşti, au primit pistoale mitralieră calibrul 7,62 mm şi muniţie, aceştia începând să execute pe rând şi prin rotaţie focuri de armă în serii scurte şi foc cu foc, timp de 30 de minute. 

Tiberiu Nitu, procurorul care se ocupa de acest dosar, este tot din Ploiesti.

....................

Ai marturii, fotografii, filme din acea perioada? Trimite-ni-le la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Media

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework