Interlopul Bijucă din Ploiesti, arestat joi seara de un judecator din Bucuresti

Mafia firmelor care vând motorină la negru, din Ploiești, a suferit o grea lovitură după ce unul dintre cei mai importanți lideri ai acesteia, interlopul Bogdan Preda, a fost arestat, joi seara, de către un judecător de la Tribunalul București. Numele lui Preda apare în tot felul de dosare în care sunt cercetați tot felul de interlopi, prejudiciile fiind amețitoare.

Din primele informații, pe numele lui Bogdan Preda, zis Bijucă, Alexandru Vacusta și Ioan Bene, un important om de afaceri din Cluj Napoca, au fost emise mandate de arestare pentru 30 de zile. Cei trei sunt cercetați într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul adus bugetului de stat este de 2.8 milioane de euro. Dosarul este instrumentat de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor - Sector 4, București. La audieri au fost duse mai multe persoane dar procurorul de caz a dispus reținerea doar a celor trei, pentru care a și cerut emiterea mandatelor de arestare.

Acuzația de evaziune fiscală și spălare de bani are la bază sustragerea de la plata TVA pentru mai multe tranzacții imobiliare și afaceri cu motorină, a cărui contravaloare era livrată în contul unor firme fantomă, de unde banii erau scoși cu sacoșa de către alți membrii ai rețelei care sunt cercetați în stare de libertate.

Numele lui Bogdan Preda, zis Bijucă, figurează în alte câteva dosare de evaziune fiscală deschise la DIICOT și la DNA. În ultimul dosar trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, numele lui Preda apare alături de alți inculpați de calibru, Marcel Păvăleanu și Răzvan Alexe, oameni de afaceri și politicieni, care se învârt în anturajul familiei Cozma, Mircea Cozma, președintele cercetat penal al Consiliului Județean Ploiești dar și a fiului acestuia, deputatul PSD, Vlad Cozma. Păvăleanu și Alexe au fost arestați în dosar penal cu un mega prejudiciu.

Prejudiciul adus bugetului de stat în dosarul de la Ploiești este de aproximativ 44 de milioane de euro, din care 35 de milioane de euro, sume provenite din spălare de bani. Metoda clasică folosită era cea a firmelor fantomă, a căror conturi erau golite periodic după care datoriile acumulate către stat nu mai erau plătite niciodată.

În dosarul de la Tribunalul București, în care Bijucă a fost arestat, acesta a fost confruntat cu un alt inculpat care a recunoscut că golea conturile acestor firme iar banii erau duși cu sacoșa la interlop.

Implicarea lui Ioan Bene, milionarul clujean în această rețea mafiotă, denumită de jurnaliștii din Ploiești, drept ”Republica de la Ploiești”, este încă neclară. Procurorii bucureșteni susțin că acesta a încheiat o tranzacție fictivă care se referea la cumpărarea unui teren în București, scopul final fiind acela de a nu plăti bugetului de stat o sumă de 2.8 milioane de euro. 

De cealaltă parte, avocații lui Bene susțin că omul de afaceri clujean a fost înșelat de către ”rețeaua” de la Ploiești. Interlopii ar fi prezentat la momentul perfectării afacerii imobiliare mai multe acte, originale, ale terenului cu pricina, între care un contract de vânzare cumpărare de la vechii proprietari și un extras de carte funciară. 

Ulterior, după ce Bene ar fi aflat că terenul nu există a stornat facturile prin care au fost facute plățile către firma respectivă după care a declarat la Direcția de Finanțe Cluj că are de plătit un TVA de 2.8 milioane de euro. ”Nu ar fi făcut toate astea dacă era vinovat și implicat în ceea ce spun procurorii”, a declarat avocatul Mihai Neamțu, specializat în infracțiuni de corupție.

Bene a mai fost arestat în 2014, în dosarul car eîl privește pe președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uiorea. Bene a fost arestat pentru că i-a dat mită lui Uioreanu, suma de 70.000 de euro, pentru a debloca plățile pe care Consiliul Județean Cluj trebuia să le facă pentru construcția Aeroportului Internațional Cluj Napoca, construit de firma omului de afaceri, scrie www.evz.ro 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework