Muzeul Ceasului a fost restaurat - GALERIE FOTO

muzeul ceasului restaurat muzeul ceasului restaurat © bogdan stoica

Restaurarea Muzeului Ceasului a fost finalizata. Proiectul a fost finantat prin Programul Regio, iar lucrarile au costat in jur de un milion de euro, mai putin decat suma prevazuta. 

"A fost un proiect extrem de greu. Avea de-a face cu o cladire cu arhitectura romantica, cu o bogatie de spatii dinamice si coerente si o continuitate a spatiilor cum eu n-am mai intalnit", a declarat arhitecul Calin Hoinarescu, cel care a coordonat restaurarea. Ce s-a facut la Muzeul Ceasului este o tehnica putin specifica vremii; atunci se lucra ordonat, pe spatii rectangulare. Arhitectul acestei cladiri a facut minuni pe o bucatica de pamant. Stilul romantic este caracterizat prin bogatia decoratiunilor interioare si aici am gasit o multime. Am gasit intarsii in parchet, vitralii, stucatura multicolora, sobe formidabile. Marea difucultate a acestui proiect a fost interventia structurala. Chiar daca nu se vedea, cladirea era ruinata din punct de vedere constructiv, mai ales datorita cutremurelor, si se putea prabusi oricand, dinamica aleasa de arhitect lucrand si ea in detrimentul rezistentei. Am facut interventii structurale masive, care nu se vad. Am introdus diafragme de beton in pereti si sgtructuri metalice complicate printre grinzi, cladirea fiind initial prevazuta cu tavane din lemn, pe care le-am gasit in stare precara. Am refacut tot ce-am gasit, inclusiv stucaturile originale, vitraliile, pardoselile specifice, tapet. Iar acum aceasta casa superba s-a intors printre noi", a mai spus Hoinarescu. 

Muzeul Ceasului nu este inca deschis publicului. Dupa receptia lucrarilor de restaurare, se va trece la mobilare si readucerea colectiilor de ceasuri, aflate momentan la Muzeul de Istorie Prahova. 

Muzeul Ceasului este amplasa in zona Bulevardului Castanilor din Ploiesti, in fosta casa Luca Elefterescu, construită în 1830 sideclarată monument istoric cu codul LMI PH-II-m-A-16296 Muzeul Ceasului din Ploiești este unicul muzeu de acest fel din România și cuprinde o bogată colecție de ceasuri făurite de meșteri vestiți din Europa, cele mai multe fiind adevărate opere de artă. Organizat din inițiativa profesorului N.I. Simache, ca secție a Muzeului de Istorie, el datează din 1963. A fost instalat mai întâi într-o sală din Palatul Culturii, până când, prin achiziții, a căpătat un patrimoniu atât de bogat încât a avut nevoie de un local propriu. I s-a pus atunci la dispoziție Casa Luca Elefterescu, care a fost adaptată noului scop; lucrările de amenajare sau terminat în anul 1971 și muzeul s-a deschis în ianuarie 1972. În prezent, muzeul are o colecție de aproape 1.000 de piese (numai în parte expuse), printre care: cadran solar, pendul construit din lemn în 1634, ceas pus în mișcare printr-o cădere de apă (Londra, 1654), primul ceas de buzunar („oul de Nürnberg”), orologii de turn, o piesă din 1693 (realizare a ceasornicarului Ralf Gout), ceasul de mână construit în același an de Courvoisier (cu efigia lui Ludovic al XIV-lea), piese realizate de meșterii londonezi Georg Prior, Edward Prior, Th. Whit, George Clarke, Markwich, Markham, Jo Wightmann, Van Laure, de ceasornicari francezi (Benjamin Balber, George Charle, Meuron), austrieci (Philipp Ia-cob, Beyr) sau elvețieni (Pres Vaucher, A. Hess). Pot fi văzute ceasuri cu mecanisme muzicale care cântă Marseilleza, Deșteaptă-te, române!, valsurile lui Strauss. Sunt prezentate ceasuri care au aparținut unor personalități (Constantin Brâncoveanu, Al. I. Cuza, Mihail Kogălniceanu, Cezar Bolliac, B.P. Hașdeu, Theodor Aman, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, Ioan A. Bassarabescu etc.), ceasuri distractive (al morarului, fierarului, frizerului, motanului etc.), ceasuri cu diverse indicații în afara orelor, ca și alte obiecte legate de temă.

Primele fotografii cu Muzeul Ceasului de dupa restaurare au fost facute de fotograful Bogdan Stoica (www.bogdanstoica.ro). Vezi primul album foto cu Muzeul Ceasului dupa restaurare AICI

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework