Imprimă această pagină

Stii sa actionezi in caz de INCENDIU? Pe bune, chiar STII?

ce faci in caz de incendiu ce faci in caz de incendiu

Tragedia nationala de la Bucuresti, unde zeci de tineri au murit arsi de vii intr-un club, readuce in atentia noastra o intrebare: stii sa actionezi in caz de incendiu? Adica, stii pe bune? Stii pe ce butoane sa apesi, unde sa suni, cum sa stingi, cum sa iesi, ce trebuie sa faci prima oara, cum ajuti pe cineva?

Daca nu stii, iti recomandam sa petreci cateva minute citind acest text. Iti poate salva viata.

Cum previi un incendiu acasa

Instalează detectoare de fum autonome în locuinţă, în mod special în dormitoare. asigură-te permanent că acestea funcţionează şi că au bateriile încărcate. Detectoarele de fum autonome cu semnalizare acustică te avertizează la timp pentru a te evacua din clădire în cazul izbucnirii unui incendiu.

Aparatele pentru încălzit locuinţa trebuie amplasate corect. Când amplasaţi aparate de încălzit (sobe cu/fără acumulare de căldură, şeminee, calorifere electrice etc.) păstraţi o distanţă de minim un metru faţă de orice material combustibil. Nu lăsaţi nesupravegheate - când sunt folosite - aceste mijloace de încălzire (când plecaţi de acasă, când vă duceţi la culcare etc.). Nu lăsaţi copiii în apropierea acestor aparate.

Nu face improvizaţii la instalaţia electrică. Dacă un aparat electric fumegă sau miroase ca şi cum ar fi luat foc, scoate-l din priză imediat şi du-l la reparat. Inspectează regulat cablurile de alimentare pentru a nu avea fisuri, dezizolări sau rupturi. Nu amplasa conductori electrici direct pe materialele combustibile. Nu folosi siguranţe electrice supradimensionate sau cu improvizaţii.

Nu uita ca fumatul este periculos. Inainte de a merge la culcare, verificaţi zona unde s-a fumat. Stingeţi eventualele ţigari care mai sunt aprinse. Chibriturile şi brichetele sunt doar pentru adulţi.

Fii atent de fiecare dată când găteşti. Nu lăsa copiii în apropierea aparatelor de gătit. Nu purta îmbrăcăminte cu mâneci largi. ar putea lua foc. Niciodată nu lăsa nesupravegheată mâncarea aflată pe maşina de gătit în funcţiune. Dacă a luat foc vasul/recipientul în care se află mâncarea la gătit, acoperă-l cu un prosop umed şi opreşte alimentarea aparatului de gătit. Niciodată să nu încerci să stingi uleiul arzând cu apă.

Planifică şi exersează modalitatea de evacuare. Pregăteşte şi exersează planul de evacuare în cazul izbucnirii unui incendiu cu fiecare membru al familiei tale. Caută de fiecare dată două variante de evacuare din fiecare cameră. Stabileşte şi amenajează locul de adunare în afara clădirii, într-o zonă sigură de unde vei suna la pompieri la 112. Dacă locuieşti într-un bloc de locuinţe prevăzut cu lifturi, nu le folosi niciodată pentru evacuare.

Gandeste-te daca ai depozitate in casa materiale combustibile, usor inflamabile. Pune-le la loc sigur.

E bine să ai la indemană un aparat de radio portabil, o lanternă cu baterii de rezervă și o trusă de prim ajutor. Pune undeva, la indemana, actele familiei, o listă cu adresele și telefoanele utile, medicamentele uzuale.

La tablourile de distribuńie a curentului electric, folositi numai siguranțe originale;

Nu folosi butelii de gaze lichețate fără regulator de presiune, care prezintă crăpături (țsuri) sau lărgiri la capete, deoarece constituie pericol de emanare a gazelor. Proba buteliilor se face cu apă si săpun, nu cu flacără de la chibrit. 

Sobele folosite în camere de locuit si bucătării, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă, pe fundația proprie, şi nu de pe podul casei, aşa cum încă mai obişnuiesc unii. Coşurile de fum se verițcă periodic, țind interzisă utilizarea lor în cazul în care prezintă fisuri, defecțiuni ori nu sunt curățate.

Nu aruncați cenuşa cu jar la întâmplare!

Nu lăsați fără supraveghere sau în seama copiilor, focul aprins în aer liber. 

Tine libere căile de acces in locuinta

.....................................

Ce faci in timpul unui incendiu

Deplasează-te cât mai jos posibil prin fum. Dacă ai fost surprins de fum, aerul proaspăt şi respirabil va fi cât mai aproape de podea. Lasă-te pe coate şi genunchi şi deplasează-te spre cea mai apropiată ieşire de urgenţă. 

Respecta regulile si mãsurile indicate in asemenea situatii. 

Dacã pentru salvarea oamenilor, trebuie sã treci prin încãperi incendiate, pune-ți pe cap o pãtura umedã

Deschide cu prudentã usile, deoarece afluxul rapid de aer, provoacã cresterea rapidã a flacãrilor

Strigați victimele (copiii de regulã se ascund sub paturi, în dulapuri,etc.), gãsiți-le si salvați-l;

Asupra oamenilor cãrora li s-a aprins îmbrãcãmintea, aruncați un palton,o pãtura sau ceva care îi acoperã etans. 

Iesiți din zona incendiată în direcția dinspre care bate vântul, daca se poate.

Evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute. 

Inchideți gazul și instalațiile electrice. Păstrați-vă calmul.

In cazul in care va aflati intr-o camera inchisa in momentul in care porneste incendiul, si nu ai sisteme de stingere instalate, trebuie sa fi atent la anumite lucruri. Verifica daca prin crapaturile din jurul usii intra fum sau caldura. Daca iese fum de dupa usa, nu deschideti usa. Daca nu iese fum mult, si nici usa nu este fierbinte, atingeti clanta. In caz ca aceasta este foarte calda, nu deschideti usa. Daca toate sunt in ordine si dupa ce deschideti usa nu vedeti niciun pericol major, porniti repede catre ruta de evacuare. 

Daca ai ramas blocat, tipa dupa ajutor si suna la 112. Nu te ascunde intr-un dulap sau sub pat, pompierilor le va fi greu sa va gaseasca.

Copiii trebuie învăţaţi cum să utilizeze sursele de aprindere și să se comporte în situaţii de pericol. Invăţaţi copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice: dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului, dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la 112 (numărul unic pentru urgențe) și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor. Trebuie să se lase pe podea și să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea fumului.

.........................................

Cum te porti intr-un incendiu in alta parte decat acasa?

Una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face este sa nu cunosti decat o singura cale de iesire din cladire. oricand te afli intr-o cladire, trebuie sa stii daca exista mai mult de o iesire sau intrare. Ar trebui sa stii intotdeauna o iesire alternativa a locatiei pentru ca uneori iesirea principala poate fi blocata sau inchisa in timpul unui incendiu. Cel mai adesea, lifturile sunt scoase din functiune in mod automat in timpul unui incendiu pentru ca este oprita alimentarea cu curent. daca Du cunosti un alt traseu poti deveni confuz si poti ramane blocat in cladire. Atunci cand te afli in cladiri mari, hoteluri, scoli sau centre comerciale ar trebui sa cunosti intotdeauna posibilele iesiri de urgenta.

Daca ai fost surprins intr-o cladire si trebuie sa iesi pe fereastra, fa acest lucru cu multa precautie. In cazul in care fereastra este la etajul doi sau mai sus vei avea nevoie de ajutor. Nu sari de la aceasta inaltime pentru ca poate fi fatal. Daca poti, tine usa camerei inchisa si foloseste prosoape umede, cearsafuri sau imbracaminte pentru a astupa zonele usii pe unde poate patrunde fumul in camera. Daca nu ai la dispozitie apa, pur si simplu utilizeaza materiale uscate. Deschide fereastra si foloseste un cearsaf alb agatat de tocul geamului drept semnal SOS. In acest fel pompierii vor fi in masura sa te localizeze si sa te salveze. Un vecin ar putea fi in masura sa te ajute rapid inainte de a ajunge la tine pompierii. 

Paraseste cladirea cat mai jos, pe podea. Acopera-ti gura si nasul cu o bucata de imbracaminte pentru a putea respira si asigura-te ca te poti deplasa cat mai repede posibil spre iesire. Inhalarea de fum este extrem de periculoasa si poate duce rapid la pierderea cunostintei. Deoarece incendiul se dezvolta rapid creste nivelul cantitatii de fum si caldura iar in apropierea podelei exista intotdeauna fum mai putin si o caldura ce-ti va permite parasirea cladirii. 

........................................

Ce faci dupa incendiu

Opreşte-te, lasă-te pe pământ şi rostogoleşte-te. Dacă au luat foc hainele de pe tine, nu fugi. Opreşte-te unde te afli: lasă-te uşor la pământ, acoperă-ţi faţa cu mâinile pentru a te proteja, rostogoleşte-te într-o parte şi în alta până ce flăcările s-au stins. 

In cazul unei arsuri ţine locul afectat sub jet de apă rece timp de 5-10 minute pentru a reduce durerea şi a evita alte leziuni ale pielii. Contactează imediat serviciile medicale pentru ajutor specializat/

Aplicați pe părțile afectate pansament uscat si curat si prezentați-vă la punctele medicale.

După sosirea la locul de refugiu, comportați-vă cu calm, ocupați locurile stabilite, protejați și supravegheați

copiii, respectați măsurile stabilite.

Nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

Nu atingeți firele electrice

Acordați ajutor victimelor

Fa lucrări de înlăturare a urmărilor incendiului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor

........................................

Cum stingi un incendiu

In cazul stingerii incendiului folosiți stingãtoare, apă, nisip, pămant, învelitori, etc.;

Dacă arde o suprafața verticală, apa se aruncă de sus în jos;

Lichidele incendiare se sting prin acoperire cu nisip, pământ, cuverturi grele;

Instalațiile electrice se sting numai după întreruperea prealabilă a surselor de energie;

Picăturile de lichid arzand cazute pe îmbrăcăminte se sting prin acoperirea locului respectiv cu îmbrăcăminte subțire sau nisip;

Amestecurile pe bază de fosfor sau sodiu se sting prin izolarea acestora de aerul înconjurator prin acoperire cu

pământ, nisip etc.

........................................

Nu uita sa dai un SHARE acestui articol prietenilor tai, si, mai ales, sa-l citesti si persoanelor dragi. Le vrei in viata dupa un incendiu, nu?