Război de mediu extrem de ciudat, la doi pași de Ploiești

Război de mediu extrem de ciudat, la doi pași de Ploiești

La doi pași de Ploiești, în Băicoi, se desfășoară de ceva timp un război de-a dreptul ciudat. O organizație cu scopuri ecologice hărțuiește o firmă care gestionează un depozit de deșeuri. Până aici, nimic neobișnuit, așa-s ecologiștii. Dar când intri în detaliile acestui război, vezi ciudățeniile. 

Ultimul act al acestui război s-a desfășurat duminică, când Asociația EcoNatura din Băicoi a pichetat poarta Vitalia, firma care gestionează un depozit de deșeuri industriale. Ei au cerut interzicerea depozitării şi prelucrării deşeurilor periculoase la groapa de gunoi de pe raza localităţii şi verificarea autorizaţiilor pe care le au firmele prezente în depozit. Motivul? Oamenii susțin, conform ziarulincomod.ro, că au stări de rău din cauza emisiilor de la rampa de deşeuri şi că le este teamă pentru sănătatea lor.

Cererile par justificate, când te uiți la protagoniști, respectiv activiști de mediu versus o firmă de deșeuri. ONG-ul a mai sesizat, în ultimul an, autoritățile, pe tema problemelor de mediu create de Vitalia. Iar autoritățile au luat plângerile în serios. De fiecare dată, s-a făcut câte un control sau mai multe, dar tot de fiecare dată nu s-a găsit nimic suspect. Mai mult, în repetate rânduri, firma a invitat oamenii în depozit, să se convingă cu ochii lor. Și duminică i-au chemat la discuții pe protestatari, dar liderii ONG-ului au refuzat dialogul, chiar în prezența presei. Până la proba contrarie, depozitul Vitalia are autorizație integrată de mediu, procedurile sunt ok, autoritățile n-au găsit nimic periculos...

"Da, dar acolo mai sunt doua firme, care aduc deșeuri periculoase și așa ne poluați", ricanează protestatarii, de fiecare dată când firma își manifestă buna credință.

De fapt, e doar o firmă, nu două. Cealaltă nu are nici un fel de activitate. Iar cea cu activitate convertește, în condiții de securitate maximă, deșeuri industriale pe care le neutralizează și abia apoi le depozitează în curtea Vitalia. Nu există emisii de praf, nu există scurgeri de lichide, nimic periculos nu ia contact cu mediul, până nu e neutralizat. Iar firma asta are, și ea, toate autorizațiile de mediu în regulă. A fost controlată și paracontrolată, totul e sigur, spun Garda de Mediu și alte entități de control.

"Da, dar nu respectați distanța minimă, sunteți la mai puțin de o mie de metri de locuințe, așa cum spune legea", mai spun membrii EcoNatura.

De fapt, legea spune "o mie de metri sau o distanță stabilită prin studii de impact". Și ghici ce? Vitalia are un studiu de impact făcut acum 10 ani și verificat acum doi ani. Din nou, nimic ilegal, sau periculos.

Ce este însă foarte ciudat este că ONG-ul atât de vocal cu Vitalia nu a sesizat, însă, niciodată, problemele ridicate de fosta rampă de gunoi din Băicoi. Cea gestionată catastrofal, după tehnologii învechite și nesigure, abandonată și constituind un veritabil risc de sănătate. Și ghici ce? Este peste drum de depozitul Vitalia! Iar acolo lucrurile sunt extrem de dubioase. 

Rezumat de pe Observatorulph.ro: "Fostul depozit de deșeuri de la Băicoi, închis în urmă cu șapte ani, generează levigat, Vechea groapă de gunoi s-a făcut în urma unei asocieri dintre Primaria Băicoi, CJ Prahova și firma Ecologica SA, care a intrat in insolvență în 2008 și ulterior în faliment. Acum, rampa aparține Primăriei Băicoi, care nu are bani de ecologizarea zonei. La nivelul autorităților locale se știe că s-au umplut bazinele cu levigat care acum se scurge printr-un canal, pe sub drumul local, care duce direct în pârâul Dâmbu și de acolo, ajunge la Ploiești". 

Ce este levigatul? Un lichid care, trecând printr-un material solid, extrage substanțe dizolvate sau în suspensie din materialul respectiv. Este extrem de nociv, toxic la maxim și cancerigen. Prezența levigatului în Băicoi este o problemă de mediu extrem de serioasă, care poate genera contaminarea fructelor și legumelor, îmbolnăvirea animalelor, nașterea de copii cu malformații. Contactul cu levigat poate produce cancer.

Acum recitește, te rog, în diagonală, textul de mai sus. Într-un oraș din România, sunt două firme cu activități conexe deșeurilor. Una funcțională, cu acte și avize în regulă, și una abandonată, cu probleme de mediu cu adevărat grave, comparabile cu cele din Copșa Mică. Ghici care din firme este atacată de ONG-ul de mediu din localitate?

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework