Imprimă această pagină

cenzura politica pe facebook, tot mai activa

cenzura politica pe facebook, tot mai activa

Romanii traiesc, mai nou, vremuri similare anilor opresiunii staliniste, cand orice punct de vedere care nu convenea regimului era facut sa dispara. Mai nou, sunt inchise conturile de facebook ale tuturor celor care nu se aliniaza, politic, la cele doua mari trenduri: pro PSD si Dragnea sau pro Iohannis si Ciolos-USR. Site-uri respectabile, ca adevarul, dilema veche, b1, digi24, hotnews relateaza tot mai frecvent despre abuzurile savarsite, aparent, de algoritmii retelei, dar care au un tipar usor de recunoscut de oricine urmareste evolutiile de pe scena politica.

facebook a ajutat PSD la protestele din decembrie

Premierul Mihai Tudose şi PSD-ul au primit un ajutor nesperat. Zeci de conturi de Facebook au fost blocate după ce pe paginile respective au apărut imagini cu prostele sau îndemnuri să iasă lumea în stradă. Libera exprimare nu mai e chiar liberă în România. Cei de la Facebook s-au apucat de blocat orice utilizator care are ceva de reproşat guvernului sau PSD-ului. "Hai la proteste, e și Moș Crăciun aici", atât a postat un utilizator de Facebook pe rețeaua de socializare că i-a şi fost blocat contul. Nu respectă standardele comunităţii, este argumentul celor de la Facebook. Şi nu e un caz singular. Un alt utilizator care a distribuit un îndemn la proteste a fost la rândul său blocat. Şi tot fără să primească nicio informaţie privind motivul. Iar o fotografie cu un mesaj critic la adresa lui Liviu Dragnea are acelaşi efect. Cei de la Facebook au șters postarea și au blocat contul. Pare a fi spam şi nu respectă regulile, e din nou explicaţia primită de utilizator. Încercaţi să postaţi orice legat de proteste, voi puteţi? Este al treilea post pe care încerc să îl pun şi nu îmi permite. Probabil aceste cenzuri vor deveni tot mai dese. Primim confirmarea că au un plan bine pus la punct, iar noi nu putem fi un impediment în evoluţia acestuia, scrie utilizatorul. Iar alţii au descoperit în news feed, nu mai apare nimic legat de proteste. Nu vreau să fiu paranoică, dar în news feed-ul meu nu apare nimic despre plimbarea din această seară. Este dubios de linişte. Numai poze drăguţe şi ştiri banale, a scris o utilizatoare. Bineînţeles, imediat, contul a fost blocat.", scrie B1 TV.

intelectuali de frunte, blocati pentru ca au spirit civic

Nici filosoful Mihai Şora nu este bine văzut de cei de la Facebook. Asta după ce a participat la proteste, iar jurnalistul Laurenţiu Ciocăzanu a lăudat demersul acestuia. Filosoful şi eseistul Mihai Şora este cel mai viteaz protestatar. La 101 ani el a ieşit în stradă la Alba Iulia, a scris jurnalistul pe pagina sa. Suficient cat să fie blocat!

nu doar pesedistii fac asta, ci si gruparile #rezist

Printre cei care au avut conturile blocate se numără și un mulți jurnaliști, bloggeri sau figuri cunoscute, care au afirmat că suspendarea contului a avut loc prin imposibilitatea de a distribui materiale pe pagina de Facebook anti-Ciolos sau anti-Iohannis. Tot lor li se reproseaza si inchiderea contului lui Mihai Gheorghiu, administratorul paginii „Referendum pentru România” , pentru că nu ar respecta „standardele comunității”. Facebook a șters o postare a paginii Referendum pentru România ce cuprindea conținutul tradus al proiectului de lege privind combaterea discriminării persoanelor LGBT pus în dezbaterea Parlamentului spaniol, precedat de un comentariu critic (care continea cuvintele „proiect totalitar"), iar a doua zi a suspendat contul reprezentantului Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu, care postase din nou, de data aceasta pe wall-ul propriu, același proiect de lege, fără alt comentariu. „Se pare că un element de conținut postat de tine nu respectă standardele comunității noastre. Ștergem postările care atacă persoanele pe baza rasei, etniei, naționalității, religiei, orientării sexuale, sexului sau dizabilității”, a fost mesajul transmis de rețeaua de socializare, desi era vorba doar despre un text de lege din Spania.

facebook, o arma impotriva democratiei

Jurnalistul Mirel Curea, de la evz.ro, este blocat din octombrie. Dan Alexe si Dan Tapalaga s-au confruntat si ei cu fenomene similare. Ultimul nu s-a sfiit sa critice facebook pentru politicile de blocare: "nu poti dispune masuri atat de drastice pe baza unor "fake news" fara sa-ti frustezi la maxim utilizatorii si  n-ar strica ceva mai multa responsabilitate cand vine vorba de decizii atat de radicale. Altfel, FB devine o arma cu doua taisuri, un buzdugan folosit cu aceeasi eficienta atat de sustinatorii democratiei cat si de dusmanii ei", scrie jurnalistul Hotnews.

cenzura facebook, invocata la cel mai inalt nivel

Premierul norvegian Erna Solberg s-a plans pe Facebook ca i s-a sters o postare in care pusese si celebra poza a fetitei arse cu napalm in razboiul din Vietnam. Solberg spune ca nu este normal ca Facebook sa "editeze istoria". Controversa a pornit dupa ce Facebook a sters multe postari in care aparea poza, iar cel mai mare ziar din Norvegia a protestat dur. Este, se pare, primul caz in care Facebook cenzureaza un prim-ministru. Erna Solberg a spus ca in timp ce era intr-un avion pe ruta Oslo-Trondheim, Facebook a sters postarea in care pusese fotografia facuta in 1972 de fotograful vietnamez Nick Ut Cong Huynh pentru agentia AP. Solberg a pus o noua postare in care spune ca, desi Facebook are intentii bune cand sterge astfel de imagini, in acest caz nu este normal ca Facebook sa "editeze istoria comuna". Premierul spune ca Facebook ar trebui sa modifice politica de editare, fiindca reteaua cu 1,6 miliarde de oameni are o responsabilitate uriasa, scrie hotnews.

dilema veche ridica problema moralei

Facebook a inceput si in Romania campania de cenzura si manipulare pe fata, prin comisiune si omisiune. Ingineria sociala a intrat intr-o noua etapa. De acum avem un numar de compatrioti vorbitori de limba romana care s-au pus la dispozitia acestor demersuri si care vor executa cu sarg o agenda de cenzura si manipulare. Sigur: si cenzorii si tortionarii comunisti si nazisti o faceau tot asa: un determinism istoric, credeau ca faceau binele, aveau o familie, nu aveau alternative…etc…Intelegem. Porunca vremii... (sursa).

explicatii neconvingatoare de la facebook

Initial, Dragos Stanca, șeful companiei Thinkdigital ce se ocupa de afacerile Facebook in Romania a răspuns solicitărilor cu un text în care susține că a fost vorba de un bug. Apoi Dragos Stanca a anunțat că strânge reclamații privind aceste blocări de conturi în tentativa de a aflat "dacă e sau nu un fenomen coordonat". Acesta a atras atenția că ar putea fi vorba despre un comportament "automat și aparent abuziv, prin raportare masivă" care duce la blocarea de conturi. Acest lucru ar putea fi explicat prin existența unei "grupări de trolli" care se ocupă de căutare de postări pe baza de anumite cuvinte sau elemente cheie care odată depistate sunt imediat marcate și raportate, iar numărul mare de semnalări poate face rețeaua socială să suspende imediat contul. Din pacate, Stanca nu a revenit cu informatii care sa lamureasca ce se intampla.

de fapt, pe facebook se manifesta cenzura umana

Nu exista nici un algoritm al facebook care sa identifice postarile ce contin cuvinte cheie ca "dragnea" sau "ciolos" drept nepotrivite. Daca s-ar intampla asta, ar insemna ca facebook face politie politica la nivel oficial. Pe de alta parte, e paradoxal cum se intampla ca in intervale de 10-12 ore sa fie raportate si trase pe dreapta cateva zeci de conturi care sustin/propaga o anumita tema, nu acelasi link sau aceeasi postare. Este limpede pentru oricine ca cenzura vizeaza oamenii din spatele acelor conturi si nu neaparat continutul difuzat de ei.

facebook romania crede ca e normal ce se intampla

Dragos Stanca, șeful companiei Thinkdigital ce se ocupa de afacerile Facebook in Romania are pareri cel putin ciudate. "Sistemele de raportare actuale Facebook sunt cele mai bune sisteme proaste posibile acum si trebuie studiate atent (casa lor, regulile lor): platforma se transformă si evoluează constant, în funcție de situațiile reale cu care se confruntă. În plus, nu cred că ne dorim ca Zuckerberg să angajeze doar oameni care să decidă ce e bine si ce e rău, ce e adevărat si ce nu. Eu, unul, prefer un algoritm imperfect, scris de sute de programatori, unei decizii arbitrare a unui individ (evident, variantă posibilă doar strict teoretic)". De parca cineva a cerut asa ceva. De parca nu s-ar putea face un mix intre munca algortimilor de sortare a postarilor raportate in general combinata cu un minim personal uman, care sa constate daca nu cumva algortimii nu au sesizat o subtilitate lingvistica.