Imprimă această pagină

Cum s-au schimbat nuntile romanilor: "personalizat: a luat locul cuvantului "traditional"

Cum s-au schimbat nuntile romanilor: "personalizat: a luat locul cuvantului "traditional"

In 2017, din 133.000 de nunti desfasurate in Romania, cele mai multe au avut loc in august (peste 22.000). Pe locul doi se afla luna iulie (19.000) iar pe trei luna septembrie (18.000). Lunile cu cele mai putine nunti au fost ianuarie (5.200), februarie (5.800), aprilie (5.100) si martie (6.200). Si la mai toate se inregistreaza schimbari importante. Dansul mirilor a fost inlocuit cu momente artistice, oamenii sunt indemnati sa danseze de trupe profesioniste de dansatori, venirea si plecarea mirilor sunt mini-evenimente in sine, pozele mirilor se fac inainte si dupa eveniment, nuntasii isi fac poze singuri in foto-corner-uri, rochia de mireasa dispare dupa miezul noptii etc. Din nunti, asa cum le stiau romanii, n-au mai ramas multe lucruri. Acum lumea vrea altceva. Ceva ce nu e nici romanesc, nici international. Cuvantul-cheie este "personalizat".

"E foarte greu sa te mai descurci singur, ca fotograf, la o nunta. Trebuie sa fii atent la mult mai multe lucruri, plus ca invitatii fac si ei poze mirilor, lucru care te incurca. Acum, fara o echipa de doi oameni, sau un fotograf si un foto-corner automatizat, faci cu greu fata cerintelor", spune Ciprian Zinca, fotograf de evenimente (link AICI)

"Noi am deschis restaurantul incercand sa oferim o alternativa la piata localurilor din Ploiesti. Ne lipsesc complet preparatele traditionale si nu ne asteptam sa organizam multe nunti. Numai ca tinerii vin la noi si fac nunti, pe care le vor nunti altfel, cu fructe de mare, cu trufe, cu preparate portugheze sau spaniole, nu neaparat romanesti. Nu refuzam nici o cerere si ne bucuram sa ii ajutam, pentru ca, noi toti aici suntem niste familisti convinsi si credem ca o nunta este un lucru bun", explica si George Negoitescu, unul dintre ownerii Aqua Garden (link AICI).

"Verighetele pe care le fac acum sunt cu totul diferite de ce faceam acum 10 ani. Tinerii casatoriti vor sa-si personalizeze bijuteriile cu cuvinte, simboluri si elemente care le amintesc de vietile si de carierele lor, de modul in care s-au cunoscut sau de obiectivele pe care si le-au propus in viata", spune si Gheorghe Dumitru, de la Bijuteria Armand, singurul artizan din Ploiesti care mai face bijuterii manual (link AICI).

"Schimbarea asta e un trend care ma bucura, ca nutritionist, pentru ca e important sa nu mai asociem un moment festiv cu mancatul in exces. Tot mai des, miresele vin la mine cerandu-mi o dieta care sa le faca sa arate bine, sa slabeasca si sa aiba energia necesara unei nunti. Am si facut, pentru ca avea mai mult de o cerere in aceest sens, o dieta special pentru mirese. Dureaza cinci zile, costa cateva sute de lei si garanteaza cateva kilograme in minus fara pierderea tonusului si energiei", explica si Andreea Coman, de la Zendiet.ro (link AICI).

"Miresele de azi nu au uitat de traditii, doar ca le interpreteaza altfel decat mamele sau bunicile lor. Desi ceea ce fac eu vine destul de departe din istorie, aproape toate clientele mele sunt femei tinere. Au fost si femei aflate in anul nuntii care isi propusesera sa se marite in haine traditionale romanesti, la care se potriveste de minune o salba", spune si Alexandra Marin, detinatoarea magazinului online www.breslo.ro/salba

Statisticile organizatorilor de nunti arata ca romanii pleaca la drum cu cheltuieli de minim 8.000 de euro. Localurile se se rezervă, în medie, cu un an înainte, iar 90% dintre nunti se petrec sâmbăta. La o nunta participa, in medie, 120 de persoane. Cele mai recente trenduri in domeniu sunt amenajarea salii ca un decor de film, candy-barurile şi icecream-bike-urile.