Imprimă această pagină

Ploiestiul secret - Cel mai cool teren de golf din Romania era la Ploiesti

Ploiestiul secret - Cel mai cool teren de golf din Romania era la Ploiesti

Anii 30. Romania Mare. Efectele actiunilor de unificare si de modernizare a Romaniei se simteau. Leul romanesc era o valuta puternica. Brancusi si Enescu schimbau perceptia Romaniei in lume. Guvernul aloca bani frumosi promovarii tarii in strainatate, astfel ca tot mai multi turisti veneau atrasi de informatiile din ghidurile de prezentare.

Realizarea unui astfel de ghid, ca cel din posesia myploiesti.ro, ar costa o avere in zilele noastre. Are 700 de pagini, sute de fotografii si mii de informatii utile. Turistului strain (ghidul este in limba franceza), i se prezentau orasele Romaniei, unul cate unul, cu datele esentiale, dar si cu atractiile turistice din preajma. Ploiestiul, de exemplu, este prezentat impreuna cu Slanic, Valeni, Campina si Sinaia. Cumva normal: era capitala de business a Romaniei, cum este astazi Clujul. Investitiile straine explodasera aici, datorita industriei petroliere, Hotel Central era mai faimos decat Casa Vernescu, moda la blanuri si automobile de lux se dadea la Ploiesti (vezi detalii aici), iar orasul avea orice are, azi, un oras respectabil din Europa. Din Boldesti, Baicoi, Blejoi, Campina, Valea Doftanei, Barcanesti. Berca, Mizil, Buzau, curgeau valuri-valuri de barbati dornici de munca pe salarii bune, si de fete dornice sa cunoasca un tanar sarmant, cu automobil si casa cu etaj. Pe vremea aceea, bucurestenii ieseau la sosea, pe Kiseleff, sau mergeau la strand. Ploiestenii si vizitatorii lor mergeau si la hipodrom, si la golf...

Cele cateva pagini alocate Ploiestiului ascund si un secret: orasul a avut un teren de golf, poate cel mai bine facut si faimos din Romania. Se numea Teleajen Golf Club si era facut de americanii care operau Rafinaria Romano-Americana. La Teleajen Golf Club se putea juca toata ziua, pentru suma de 50 de lei pe zi. Suprafata lui era uriasa: peste 50 de hectare, din amplasamentul total detinut de Rafinaria Romano-Americana, de 250 de hectare. In acei ani, Rafinaria ocupa doar o suta de hectare. 

Rafinaria Romano-Americana s-a numit, dupa 1945, Rafinaria Astra Romana. Asa se numeste si azi, desi azi numele ei corect ar fi "cel mai mare si periculos factor de poluare al Ploiestiului". Nici o strategie de dupa 1990 nu a vizat si reabilitarea acelei zone a orasului, care ameninta cu poluarea panza freatica a orasului. Este un subiect complet uitat sau ignorat, de aproape 30 de ani, de toate autoritatile care s-au succedat la conducerea orasului, indiferent de partid. 

*********

Acesta este continut original myploiesti.ro. Este interzisa preluarea de text/imagini, chiar cu citarea sursei, fara acordul scris si explicit al myploiesti.ro. 

powered by kolectionarul.ro - mii de cadouri inedite pentru oameni inteligenți